height="132" />
HIMMS’20 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı

HIMMS’20 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı

ABONE OL
Kas 13, 2020 13:54
HIMMS’20 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, HIMMS 20 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı’nın açılışına video konferans yöntemiyle katıldı.

HIMSS Eurasia 2020 Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı, pandemi sonrası yeni normalde 11-13 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor.

Bakan Koca, yaptığı konuşmada, bugün tüm insanlığı tehdit eden yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) insanlığın kendini güçlü hissettiği bir dönemde ortaya çıktığına işaret ederek, “Tüm dünya olarak, bilgi birikimimizle, eriştiğimiz teknoloji imkanlarıyla bu basit varlığa karşı topyekun bir savaş veriyoruz. Küreselleşen dünyadaki hareketliliğin engellenemeyişi belki de en büyük dezavantajımız. En büyük avantajımız ise eriştiğimiz tıbbi teknoloji ile bilişim ve iletişim altyapısı”ifadelerini kullandı.

“Riskli vakaların izlenmesi bilişim sistemlerinin desteğiyle sağlandı”

Koca, kongrenin ana temasının hastane bilgi yöntemleri olsa da pandeminin aslında birinci basamak sağlık hizmetleri ile hastane sağlık hizmetlerinin entegre olmasının sağlık hizmet sunumunda ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Türkiye’de Kovid-19 vakalarının sahada tespiti, evlerde takibi, ilaçlarının evlere kadar bırakılması, sağlık durumlarında değişiklik olanların hastaneye nakillerinin yapılması bilişim sistemlerinin yardımıyla çok kolay bir şekilde yürütülebilmiştir. Riskli vakaların toplum içinde hareketlerinin izlenebilmesi ve engellenebilmesi yine bilişim sistemlerinin desteği ile mümkün olmuştur. Yine aynı şekilde, Pandeminin geniş bölgelerdeki haritalardan bireysel adreslere kadar takibi ve risk analizlerinin yapılabilmesi de bilişim teknolojilerinin sağlık alanında kullanımıyla mümkün olabilmiştir.”

Sağlık Bakanlığı olarak sağlık bilişimi alanındaki çalışmalara hem önder hem de destek olma kararlılığında olduklarının altını çizen Bakan Koca, Türkiye’nin Sağlık Bilgi Yönetim Sistemlerinde ulaştığı noktanın, tecrübelerin ve belli standartlar çerçevesinde rekabete açık olarak yürütülen projelerin sonucu olduğunu söyledi.

“Sağlık hizmetinin artık alışıldık kurallarla yürütülemeyeceği aşikardır”

Kurulan sistemlerin etkinliğini pandemi sayesinde bir kez daha test ettiklerine vurgu yapan Koca, “Her geçen gün artan bir katılımla, vatandaşlarımızın tamamının sağlık verilerini saklayabilecek ve işleyebilecek düzeye erişmiş durumdayız. Bunu sağlığı geliştirmek, doğru sağlık politikaları oluşturabilmek ve sağlık harcamalarını optimum seviyede tutmak için bir fırsat olarak görüyorum. Sağlık hizmetinin bundan sonra artık alışıldık kurallarla yürütülemeyeceği aşikardır. Bilişimi dikkate almadan hizmetlerin planlaması ve yürütülmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Hastaneleri, bilgi sistemlerinden sadece idari ve mali amaçlar için değil, sağlık hizmet kalitesini artırmak için yararlanır hale getirdiklerini belirten Koca, bu düzeyi ölçmek için Bakanlık olarak HIMSS’in EMRAM ve O-EMRAM gibi modellerini kullanmayı tercih ettiklerini anlattı.

Koca, hastanelerin sağlık hizmet kalitesine ulaşmada bilgi ve teknolojiyi ne kadar etkin kullandıklarını ölçmeyi ve yeni hedeflerle bu düzeyi yükseltmeyi hedeflediklerini, ikinci amaçlarının ise Türkiye’nin elde ettiği başarıları uluslararası arenada göstermek ve tanıtmak olduğunu dile getirdi.

HIMSS EMRAM kriterlerine de değinen Koca, “Bu kriterlere göre Seviye 6 hastane sayımız 177, Seviye 7 (tam dijital) hastane sayımız ise 3’e ulaşmıştır. Ayrıca ağız diş sağlığı hastanelerimizden 10’u EMRAM-O Seviye 6, 3’ü ise Seviye 7 olarak belgelendirilmiştir” dedi.

Türkiye’nin ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Koca, “Bakanlık olarak bundan 7 yıl önce başladığımız bu süreçte hedefimiz, hastaneleri sadece teknolojik aletler ile donatmak değil, sağlık hizmet kalitesi ve hasta güvenliği için doğru bilgi ve teknolojinin gerektiği yerde ve en iyi şekilde kullanımını sağlamaktır.Sadece sağlık alanında değil, tüm geleceğimiz bilişim alanında gerçekleştireceğimiz başarılarla şekillenecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.