height="132" />
FIRAT ÜNİVERSİTESİNİN DEĞERLERİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİNİN DEĞERLERİ

ABONE OL
May 13, 2023 12:09
FIRAT ÜNİVERSİTESİNİN DEĞERLERİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birazda kendimiz pişirip kendimiz yiyelim değil mi?

Üniversiteler ne iş yaparlar? gibi lafları bir akademisyen olarak duymamış değilim. Bu sözler tabi ki derin anlamlar ihtiva da etmiyor değil. Belirli akademik seviyeye gelip, nasılsa bu kadro kalıcı diye yıllarca sırt üstü yatanlar da bir hayli fazla.

Yurt dışında çoğu ülkede Prof. kadrosu da dahil birçok kadro kalıcı değil. Sözleşmeler performansa göre 4 yılda bir yenileniyor. Performansa göre bu sözleşmenin süresi uzatılıyor. Yani akademik pozisyonlar yan gelip yatma yeri değil.

Ancak bir akademisyenin belirli bir seviyeye gelmesi ve alanında önemli işler başarması yılların emeğini gerektiriyor. Altında binlerce hikaye barındırıyor inanın.  Bu hikayeler de zorluklar, danışman öğrenci arası problemler, itilmişlikler vs vs.

Ülkemizin köklü üniversitelerinden olan Fırat üniversitesi gelinen noktada gerek bölge illerine ve gerekse ülkemiz üniversitelerine onlarca akademisyen göndermiş ve yetiştirdiği bilim adamları ile önemli başarılı çalışmalara imza atmıştır. İçinden birçok üniversite çıkmış desek yalan olmaz. Bir üniversitede;  araştırmacıların yapmış olduğu çalışmalar ve aldıkları atıf sayıları, yani eserlerinden faydalanılma kriterleri onların başarısını belgeleyen önemli aşamalardandır. Tabi ki bunun dışında oluşan bazı önemli kriterler de bulunmakta, özellikle sosyal bilimler alanında yapılan önemli çalışmaların bu bağlamda biraz uzakta kalması onların önemli değerler olmadığını ortaya koymaz. Sosyal bilimler alanlarında da sayısız önemli eserle bilime katkı yapan birçok akademisyenimiz bulunmaktadır. Bu bağlamda, ABD ve Hollandalı bilim adamlarının yapmış olduğu ve bilimsel indekse dayalı olarak yapmış olduğu sıralamada üniversitemizden 8 bilim insanı en etkili bilim insanları listesine girmeyi başarmıştır. Bu isimleri analım dedim.

Bu sıralamada; Prof. Dr. Fahrettin YAKUPHANOGLU: 16993, Prof. Dr. Hakan F. ÖZTOP: 28382, Prof. Dr. Ebru Kavak AKPINAR: 48681, Prof. Dr. Süleyman AYDIN: 86568, Prof. Dr. Murad ATMACA: 92714, Prof.Dr. Mehmet ESEN: 94007, Prof. Mustafa INC: 103531, Prof. Mehmet YAMAN: 104832, sıra ile üniversitemizi gururlandırmıştır.

Bu bilim adamları hangi konularda çalışmakta ve nasıl çalışmalar yapmıştır kısaca bahsedelim.

YAKUPHANOĞLU Hocamız, nanoteknoloji alanında önemli çalışmalar yapmış, ilk yerli solar simülatör cihazını üreterek tek ölçüm ile güneş pilinin tüm analizlerini yapan cihazı üreterek ihracata başlamıştır. Araştırmacının nanoteknoloji alanında önemli çalışmaları devam etmektedir. Güneş pili ve güneş paneli fabrikasının temelleri bu araştırmaların devamı olacaktır.

ÖZTOP Hocamız; Enerji, Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi, Yanma, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (CFD), Enerji Depolama, Alternatif Enerji Kaynakları ve Nanoakışkanlar konularında çalışmakta, 275’in üzerinde üst düzey SCI’li dergide yayınları, önemli bilimsel buluşları yer almaktadır. Yurt dışı deneyimlerini ülkemize aktarmıştır.  Kişisel web sitesinden kendisi ile ilgili daha detaylı bilgi alınabilir.

AKPINAR hocamız; Isı değiştirgeçleri, Enerji ve ekserji analizi, Yenilenebilir enerji: Rüzgar enerjisi, Güneş enerjisi ve uygulamaları, Kurutma ve kurutucu tasarımı,  Isı ve kütle transferi konularında önemli çalışmalara imza atmıştır. Alanıyla ilgili uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makalesi bulunmaktadır.

AYDIN hocamız; Biyokimya alanında önemli kitapları bulunmakta, 258 adet uluslararası düzeyde önemli dergilerde yayını, birçok projede önemli görevlerde bulunmuş, tam bir proje ve fikir insanıdır.

ATMACA hocamız; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca, metakognitif terapist unvanı alarak Türkiye’de ilk, dünyada ise 5 psikiyatri profesöründen biri olmuştur.

ESEN hocamız; Enerji konusunda ve özellikle ısı pompaları konusunda önemli çalışmaları bulunmakta, enerji açığının olduğu günümüz dünyasında yaptığı ve yapacağı çalışmalarla önemli kazanımlar sağlayacağı düşünülmektedir.

İNÇ hocamız; Differensiyal denklemler, soliton çözümler ve İntegral denklemler konusunda Dünyanın sayılı bilim adamlarından olup uluslararası birçok kongrenin düzenleyicisi ve yürütücüsü olmuştur.

YAMAN hocamız ise çevre kimyası, gıda kalıntıları, bazı ağır metallerin kanserojenik etkileri gibi kimya alanında önemli çalışmalar yapmıştır.

Bu çalışmaların önemli bir kısmı enerji çalışmaları temelli görülse de hepsinin ortak noktası bilime kaktı yapan önemli dergilerde yayınlanabilir ve verilerine başvurulabilir çalışmalar olmasıdır. Beyin göçünün olduğu günümüz dünyasında araştırmacıların yapacakları çalışmalara katkı yapmak, onları desteklemek ve öğrenci yetiştirmelerine olanak sağlayacak her türlü maddi ve manevi imkanın sağlanılması gerekmektedir. Bu araştırmacılara ilaveten çok önemli çalışmalar yapan önemli bilim insanlarının çalışmalarına yer vermeye devam edeceğiz.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.