DOLAR 32,4156 0.19%
EURO 35,7329 0.62%
ALTIN 2.323,290,20
BITCOIN 22971372,41%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

FAHRİZADE SUİKASTİ

FAHRİZADE SUİKASTİ

ABONE OL
Nis 2, 2021 13:55
FAHRİZADE SUİKASTİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’ın nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran yakınlarında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, suikast ile ilgili İsrail’i suçladı.

New York Times gazetesi de üç ayrı Amerikalı yetkilinin saldırının arkasında İsrail’in olduğunu söylediğini yazdı. Gazete haberinde, ABD’nin önceden saldırı hakkında ne kadar haberdar olup olmadığının net olmadığını da duyurdu.

Suikastten saatler sonra İsrail’den ilk açıklama, Yerleşim Birimleri Bakanı Tzachi Hanegbi’den geldi. Hanegbi, “Suikasti kimin işlediğine dair hiçbir fikrim yok” dedi:

“Bunu kimin yaptığına dair hiçbir fikrim yok. Sorumlu olduğum için dudaklarım mühürlü değil, gerçekten hiçbir fikrim yok.”

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney de Cumartesi günü saldırı ile ilgili paylaştığı mesajda, “faillerin kesin şekilde cezalandırılacağını” kaydetti.

Saldırı ile ilgili İran medyasında çıkan haberlerde ise, olayda bir bombalı araç da kullanıldığı bildiriliyor.

İran Devrim Muhafızları’na yakın Sepah Cybery isimli sosyal medya hesabında, suikaste 12 kişinin katıldığı öne sürüldü.

Damavant bölgesinde saldırıya uğrayan Fahrizade, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Fahrizade, Batılı istihbarat servisleri tarafından İran’ın nükleer silah programının arkasındaki isim olarak görülüyordu.

Suikast ile ilgili İran devlet televizyonuna konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail’i hedef alarak, “Küresel küstahlığın şeytani eli bir kez daha, gaspçı Siyonist rejim tarafından kanla kirletildi” dedi.

Ruhani, “Şehit Fahrizade suikasti, düşmanlarımızın içinde olduğun derin nefret ve sıkıntının da göstergesi. Onun şehadeti, ilerleyişimizi yavaşlatmayacak” mesajını verdi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Hüseyin Deghan da saldırının faillerinin “şimşek gibi” vurulacağını söyledi.

2014 yılında Reuters ajansına konuşan bir diplomat, “Eğer İran uranyum zenginleştirme programını sürdürürse, Fahrizade İran bombasının babası olarak bilinecek” demişti.

Suikast haberi İran’ın uranyum zenginleştirme programıyla ilgili bölgesel gerginliğin yükseldiği bir sırada geldi.

2010 ve 2012 yılları arasında dört İranlı nükleer bilimci suikaste uğradı ve Tahran yönetimi bu eylemlerden İsrail’i sorumlu tuttu.

Fahrizade’nin ismi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 2018’de İran’ın nükleer programıyla ilgili yaptığı sunumda da öne çıkmıştı. Netanyahu, Fahrizade’nin ismini anıp “Bu ismi unutmayın” demişti.

İran Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Silahlı teröristler Muhsin Fahrizade’nin de içinde olduğu aracı hedef aldı. Korumalarıyla çatışmaya giren teröristlerin saldırısında ağır yalanan Fahrizade hastaneye kaldırıldı. Ancak sağlık birimlerinin müdahalesi yeterli olmadı ve Fahrizade yaşamını yitirdi” ifadeleri yer aldı.

İran medyası da saldırganların Fahrizade’nin aracına ateş açtığını bildirdi.

Fars haber ajansı ise saldırının olduğu Absard kasabasında bir araçta patlama olduğunu bildirerek, görgü tanıklarının ifadesiyle “üç ya da dört teröristin öldürüldüğünü” aktardı.

Fahrizade kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada ise İran’ın bu saldırının intikamını alacağı söylendi.

Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami Twitter’da paylaştığı mesajda, saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarak, “Şimdiye kadar hiçbir saldırıyı yanıtsız bırakmadığımızı gösterdik” dedi.Melman, Fahrizade’nin İran’ın gizli askeri programının başında bulunduğunu ileri sürerek, İranlı nükleer fizikçinin İsrail’in istihbarat örgütü Mossad tarafından yıllardır ele geçirilmek istendiğini söyledi.

Melman, Fahrizade’nin ölümünün İran için psikolojik ve mesleki açıdan büyük bir darbe olduğunu savundu.

Fahrizade İran’ın nükleer bilimcileri arasında en çok tanınan figürdü ve Devrim Muhafızları Ordusu’nda da üst düzey göreve sahipti.

İsrail’in açıkladığı gizli belgelere göre, İran’ın nükleer programının başında da Fahrizade bulunuyordu.

2015’te New York Times gazetesi, Fahrizade’yi İkinci Dünya Savaşı sırasında ilk atom bombasını geliştiren Manhattan Projesi’nin başındaki J. Robert Oppenheimer’a benzetmişti.

1958 yılında İran’ın Kum kentinde doğan Fahrizade, fizik profesörüydü.Gelişmeler gösteriyorki Ortadoğuda sıcak günler bizleri bekliyor.Görüşmek Dileğiyle ….

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.