DOLAR 32,3181 0.2%
EURO 35,1311 -0.01%
ALTIN 2.292,390,67
BITCOIN 23048032,07%
Elazığ
11°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

ET SEKTÖRÜNDE KADIN ELİ

ET SEKTÖRÜNDE KADIN ELİ

ABONE OL
Mar 2, 2021 00:53
ET SEKTÖRÜNDE KADIN ELİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırmızı et sektörü, geçmişe bakıldığında kasaplık geleneği nedeniyle oldukça eril bir sektör olarak görülüyor. Nesilden nesile aktarılarak bugünlere gelen kasaplık mesleğinin yarattığı bu algı, kadınların sektörde kendilerine alan yaratmasını, sektörün gelecekteki başarısını ve sürdürülebilirliğini riske atıyor.

Paketlenmiş kırmızı et sektörünün öncü şirketi Bonfilet, geleneksel olarak erkek egemen görülen bu sektörde klişelere ve ayrımcılığa meydan okuyarak kadın istihdamına destek oluyor.

 Beyaz yaka kadın çalışan oranı %41 olan Bonfilet, %72 müdür pozisyonunda görev alan kadın çalışanları ile, sadece mavi yaka değil orta ve üst yönetim pozisyonlarında da kadın istihdamını destekliyor. Et sektöründe kadınlara yer açmayı önemseyen Bonfilet, bu anlamda sektöre yön veren örnek bir marka olmayı hedefliyor. Geçmiş dönemlere bakıldığında kırmızı et sektörü, kasaplık geleneği nedeniyle oldukça eril bir sektör olarak biliniyor. Kırmızı et sektöründe fiziken güçlü biri olunması gerektiğine dair bir önyargı olduğu için kadınlar kendilerine sektörde yer bulamıyor veya yer bulsa da eğitim eksikliği ve rol model bulma zorluğu ile karşı karşıya geliyor. Sektörün gelecekteki başarısını ve sürdürülebilirliğini, cinsiyet temsili eksiklerini ortadan kaldırarak destekleyen paketlenmiş kırmızı et sektörünün öncü şirketi Bonfilet, sektörde kadın istihdamı yaratarak kadınların gıda alanında büyük rollere sahip olmasını hedefliyor.

Kadınlar Kırmızı Et Sektörü için Biçilmiş Kaftan

 Kasap figürüne dair erkeksi algı, kadınların erkeklere göre sektörde daha az rol almasına sebep oluyor. Nesiller boyunca kadınların, mezbahalarda veya diğer destek pozisyonlarında düşük ücret karşılığında çalıştığı görülüyor. Ancak, kadınların detaylar konusunda daha fazla hassas ve müşterilere tavsiye verme konusunda daha hevesli olması, kırmızı et sektöründe daha aktif rol almalarını sağlayabilir. Kadınların erkek egemen alanlarda temsil edilmesinin önemini vurgulayan Bonfilet Pazarlama Müdürü Esen Karatekin Sarı, “Et endüstrisinde kadınlar adına iyi bir gelecek sağlanması için Bonfilet kadın çalışanları olarak sorumluluğumuz büyük. İşimizi gelecek nesillere aktarmak ve rol model olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu endüstriye artık diğer birçok meslekte olduğu gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin hâkim olacağına inanıyorum, çünkü farklı bakış açılarının bir araya gelerek ortaya çıkardığı nitelikli projeler üretimde çeşitliliği ve yeniliği beraberinde getiriyor.’’ ifadelerinde bulundu.

Günümüzde artan sayıda kadınının sektöre girmesini ve kendilerine alan yaratmasını umut verici bulan Bonfilet Pazarlama Müdürü Esen Karatekin Sarı, “Bonfilet, et endüstrisinde liderlik pozisyonlarının kadınlara uygun olmadığı algısına rağmen, %20 kadın çalışan oranı ile sektördeki en yüksek kadın çalışana sahip şirkettir. Bu oran, beyaz yaka kadın çalışanlarda %41’lere çıkarken, müdür pozisyonunda görev alan kadın çalışanlarda %72’yi bulmaktadır. Beyaz yaka ve mavi yaka olmak üzere; müdür, şef, uzman, uzman yardımcısı, proses sorumlusu, gıda mühendisliği, satın alma ve üretim pozisyonlarında istihdam edilen kadın çalışan sayımız, et endüstrisi işgücünde yeterince temsil edilemeyen kadınlar için değer arz ediyor.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.