height="132" />
Engelsiz Yaşam Merkezi – Beyyurdu

Engelsiz Yaşam Merkezi – Beyyurdu

ABONE OL
May 13, 2023 11:16
Engelsiz Yaşam Merkezi – Beyyurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birkaç gün önce Yazı işleri müdürümüz Zübeyde Duran Hanımefendi ile birlikte gittiğimiz Elazığ Beyyurdu Engelsiz Yaşam, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi bizleri çok etkiledi. Keşke ülkemizin tüm illerinde bu tür kuruluşlara yer verilebilse dedik!

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından kurulan bu merkez fiziksel ve zihinsel engelli olan rehabilitasyona ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere kurulmuş. 2010 yılından beri öğrenci alan merkez 60 yatak kapasitesine sahip. Bu merkezin, ilimizin en güzel manzarasına sahip bir noktasına inşa edildiğini söylemeden geçemeyeceğim. Merkez yüksek bir tepeye kurulmuş. Her bir cepheden şehrimizin en güzel yerlerini gören, hava kirliliği ve gürültüden uzak, tatil yeri görünümünde bir yapıya sahip.

Ancak merkeze ulaşım çok zor. Burada çalışan yetkililer, özellikle kış aylarında eğimi oldukça dik olan 3 Km.lik yolu, araçla kat edemediklerinden yaya olarak kullanmak durumunda kalıyorlarmış. Buradan yetkililere de seslenmek istiyorum. Bir zahmet şehrimizin görünür noktalarında göstermiş olduğunuz çabayı bu yolu dizayn etmekte de gösterirseniz çok seviniriz.

Neyse konumuza devam edelim.

Yetkililerin  “Yaşam Merkezi” adını verdikleri evler, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak bir biçimde dizayn edilmiş. Aile ortamı şeklinde düzenlenmiş ev tipi birimlerde engellilerin, yaşadıkları ortamda kendilerine yeterli hale gelebilmeleri için tedbirler alınıyor. Bu ortamlarda onları hayata hazırlayan ve topluma kazandıran hizmetler titiz bir biçimde sunuluyor.

Yaşam evleri her şeyiyle birlikte düşünülmüş, odalar genellikle üçer kişilik. Aynı odayı paylaşan zihinsel engellilerin güvenlikleri için aynı statüde olmalarına dikkat edilmiş. Daha tehlikeli zihinsel engelliler için ise kendilerine zarar vermemeleri için duvarları süngerle kaplı bir oda da dizayn edilmişti. Hastaların 24 saat bakımlarını üstelenen görevliler ise özveri ile çalışıyorlardı. Merkezin Yemekhanesi ise oldukça hijyenikti.

Engellilerimizin yaptıkları resimler ise görülmeye değerdi. Ayrıca resim odasında merkezde kalan engellilere takı-tasarım, seramik, ebru kursları da verilmekteydi. Ha birde yepyeni bir kurs başlatılmıştı merkezde. Halı Dokuma. Toplamda beş adet halı dokuma tezgâhı getirilmişti merkeze. Pek yakında bu merkezde engellilerimiz tarafından dokunmuş el dokuma halıları da göreceğiz demek ki.

Spor kompleksi ise oldukça güzel bir yerdi. Özel dizayn edilmiş alanda engelliler, voleybol, basketbol, hentbol, badminton, tenis gibi sporları yapabilmekte kapalı spor salonunda ise kültür fizik ağırlıklı çalışmalar ile fitness gibi çağdaş spor çalışmalarını gerçekleştirebilmekteydiler.

Merkezin birde hayvanat bahçesi ve hobi bahçesi vardı. Hayvanat bahçesinde kazlar, tavuklar ve tavşanlar ilk etapta gözümüze çarpan hayvan türleriydi. Müdür beyin dediğine göre engellilerimiz bu hayvanların yumurtalarını toplayıp saklıyorlarmış. Hobi bahçesinde ise çeşitli sebze türlerini engellilerimiz kendileri yetiştiriyor. Anlayacağınız bu merkezde her şey taptaze.

Bütün bu güzelliklerinin yanı sıra görmek isteyip de görülemeyenler de vardı tabi. Tedavi amaçlı yapılan kapalı havuz kullanılamamakta idi. Gerçi merkezin müdürü Mehmet Sena Gövercin bu yıl bu havuzu faaliyete geçirmek için harekete geçtiklerini bizlere söyledi. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı kendisine teşekkürü borç biliriz.

Son olarak;

Sosyal Hizmetler Müdürlüklerinin bu yapıda hizmetlerinin kalitesini takdir ediyor sayılarının artmasını diliyorum.

Saygılarımla…

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.