height="132" />
ELAZIĞ GARD’INI ALDI

ELAZIĞ GARD’INI ALDI

ABONE OL
May 13, 2023 11:54
ELAZIĞ GARD’INI ALDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Öğrenmenin yaşı yoktur diye çok doğru ve güzel bir söz vardır… Evet, öğrenmeye açık olan, okuyan ve araştıran kişiler için gerçekten öğrenmenin yaşı yok. Öğrendiğimiz her yeni bilgi bizlere yeni bir şeyler katarken bazı öğrendiklerimiz karşısında ise “Çok enteresan” demekten kendimizi alamıyoruz.

Dün Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ve Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bir etkinlik yeni bir şey daha öğrenmeme vesile oldu. Konu hakkında bilgi sahibi olanların yanı sıra olmayanlar da muhtemelen çıkacaktır.

İki müdürlüğün işbirliği ile fidan dikilerek GARD ormanı oluşturuldu. Sanırım ilk okuduğunuzda sizinde aklınızda “GARD ormanı nedir?” diye bir soru belirdi aynı ben de olduğu gibi…

Ardından solunum yollarına zarar vermeyen ağaçların varlığını öğrendim… Evet, yanlış duymadınız. İlk bakışta garip gelse de solunum yollarına zarar veren ve zarar vermeyen ağaçların var olduğunu öğrenmiş oldum.

Sonrasında detayları öğrenmek için google amcaya başvurdum.

GARD ormanı özellikli bir ormanmış. Bu ormanı diğer ormanlardan farklı kılan faktör polen yönünden daha seçici ve solunum yollarına zararsız fidanlardan oluşturulan ormanlar olmasıymış.

İnsanların daha rahat nefes alabilmesi ve kronik hava yolu hastalarının tedavisi için uygun yerlere GARD ormanı kurulması konusu ilk olarak 2013 yılında karşımıza çıkıyor. O yıl yapılan bir haberde Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya’nın açıklaması yer alıyor.

Kırsal ve kentsel alanlar arasındaki hava kirliliği farkının ortadan kalktığını belirten Karlıkaya, İnsanların daha rahat nefes alabilmesi ve kronik hava yolu hastalarının tedavisi için uygun yerlere GARD ormanları kurulması gerektiğini açıklıyor. Ardından ilerleyen zaman içerisinde Edirne, Van, Kastamonu Nevşehir, Mersin, Kütahya, Kars, Zonguldak ve Çanakkale illerinde GARD ormanları oluşturuluyor.

İnsanların bilinçli bir şekilde oluşturduğu GARD ormanlarında Akçaağaç, Süs Eriği, Çınar, Ihlamur ve Huş gibi polenleriyle solunum yollarına zararlı etkisi olmayan fidan türleri kullanılıyor.

Soğuk bölge iklimine uygun olan bu seçilmiş ağaçlardan oluşturulan GARD ormanları hava yolu hastalıkları arasında yer alan; KOAH, Astım, Tüberküloz, Suçiçeği Zatürreesi, Akciğer Kanaması, Akciğere Kanser Yayılımı, Akciğer Patlaması ve Tütüne Bağlı Üst Solunum Yolu Hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan son raporda, her sekiz kişiden birinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği saptanarak hava kirliliği ile kalp-damar hastalıkları, kanser ve solunum yolları hastalıklarının bağlantısı olduğu belirlenmiş.

Ülkemizde beş milyon KOAH ve astım hastası bulunuyor.  Kronik solunum yolu hastalıklarının başında yer alan ve önlenebilir hastalıklar olan Astım ve KOAH’ın ortak risk faktörü ise sigara içimi ve hava kirliliği…

İlimizde de bu bilinçle kronik solunum yolu hastalıklarına dikkat çekilmesini sağlamak, ağaçlandırma yaparken solunum yolları hastalarına zarar vermemek ve bu tür hastalıkların tedavisine yardımcı olmak amacıyla Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rızaiye Hizmet Kampüsünde 2000 adet özellikli fidan dikilerek GARD ormanı oluşturuldu.

İlimiz genelinde ağaçlandırma konusuna gereken hassasiyetin gösterildiğini biliyoruz. Oluşturulan her orman ve ekilen her fidan bizleri oldukça mutlu ediyor. Sonuçta “Sizden biriniz kıyamet koparken bile, elinde bir fidan varda dikmeye gücü yetiyorsa, onu diksin” diye buyuran Sevgili Peygamberimizin (SAV) ümmetiyiz.

Ayriyeten hoşuma giden bir diğer husus yapılan işin bilincine varılarak yerine getirilmesi. Çünkü sebebi ve sonuçları bilinerek ortaya konulan işler ayrı bir güzel ve özel oluyor. Aynen bu çalışmada olduğu gibi…

Sözün özü ne mutlu halkımıza… Oluşturulan bu orman ile Elazığ solunum hastalıklarına karşı gardını almış oldu.

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğünü ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğünü konu ile ilgili olarak göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı tebrik ediyorum. Ayrıca yapmış oldukları etkinlikle bizleri bilgilendirdikleri için teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.