DOLAR 32,3473 0.29%
EURO 35,1240 -0.03%
ALTIN 2.309,821,44
BITCOIN 22898213,11%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

El-Mescidü’l-Aksâ Saldırısı

El-Mescidü’l-Aksâ Saldırısı

ABONE OL
May 11, 2021 20:15
El-Mescidü’l-Aksâ Saldırısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Literatürlerde; Asıl adı Ârâmîce Beth makdeşa, İbrânîce Beth ha-Mikdaş ve Arapça Beytülmakdis olup “mukaddes ev” denmektir. İlk kuruluşundan beri taşıdığı bu ad sonradan şehrin tamamını kapsamına almıştır (Anonymous, 2021). İsrail’in, Müslümanların ilk mescidi olan Mescidi Aksa’ ya saldırısı kısa vadede düşünülen bir saldırı değildir. Peygamber efendimizin Miraç’a yükseldiği yerdir. Kubbet-ül Sahra mübarek bir yerdir. Filistin topraklarında, İsrail’in yerleşim yerlerini arttırması, İsrail’in bu bölgeyi açık bir hapishaneye çevirmiş bir girişim olarak dikkat çekmektedir.

Bu saldırı iç politikaların zorlamaları eşliğinde, ABD’nin TRUMP döneminde verdiği desteklerle yönlendirilen, İsrail saldırganlığını arttırmış durumdadır. Başka ülkelere soykırım masallarıyla dil uzatan ABD, Ortadoğu’dan elini çekmemektedir. İsrail başkenti olarak Kudüs’ün tanınmaya çalışılması, İsrail’in saldırganlığını arttırmıştır. Esas soykırım; insanların kimlikleri ile oynamaktır.

Bugün Filistinliler yok sayılmakta, evlerinden çıkarılmakta, ABD’nin bölgede ki bazı Arap ülkelerini yönlendirmesi ile Filistin’i yalnız bırakılmaktadır. Arap dünyası, Filistin toplumuna yeterince sahip çıkmamıştır. Bu meselede “Türkiye’nin Çabası” dışında, yapılan bu saldırıya Arap ülkelerinden yeterince tepki verilmemektedir. BAE; İsrail limanlarına ortak olarak İsrail ile ilişkilerini arttırmıştır. BAE’nin bu ticareti, Arap Ülkeleri’nin Filistin meselesindeki duruşunu gösteren bir turnusol kâğıdıdır. BAE’nin Türkiye karşıtı durumunun temelinde de ülkemizin Filistin’in haklı davasındaki tutumu belirlemektedir.

Mescid-i Aksa, Şam Kapısı ve Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarda 178 kişinin yaralanması, mübarek Ramazan ayında bizleri derinden üzmüştür. Cenabı Allah; Filistin’de zulme uğrayan Müslüman kardeşlerimize yardım etsin. Duadan başka elimizden başka bir şey gelmiyor.

“Kadir geceniz mübarek olsun”.

Sağlıcakla kalın.

 

Literatür

Anonymous, 2021. El-Mescidü’l-aksâhttps://islamansiklopedisi. org.tr/mescid-i-aksa. Alıntılanma Tarihi: 07.05.2021.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.