DOLAR 32,3735 0.16%
EURO 34,9787 -0.27%
ALTIN 2.324,370,22
BITCOIN 22727680,00%
Elazığ

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ÇARDAK TREN İSTASYONU’nun MİLLİ MÜCADELEDEKİ ÖNEMİ

ÇARDAK TREN İSTASYONU’nun MİLLİ MÜCADELEDEKİ ÖNEMİ

ABONE OL
May 13, 2023 12:10
ÇARDAK TREN İSTASYONU’nun MİLLİ MÜCADELEDEKİ ÖNEMİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Tarih 13 eylül 1919 Milli Mücadele daha yeni başlamış Anadolu’daki başlayan direniş hareketi saltanat yönetimi ile bağları tümüyle koparmıştı.
Türk milleti, Heyeti Milliye adı altında Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlığında Türk milletini temsil eden bir oluşum içine girmişti. Bu sırada ege bölgesinde zaten çok önceden Denizli’de Hulusi Efendi’nin çağrısı ile zeybekler dağdan inmiş ve Milli Mücadele’yi başlatmıştı.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 19 Mayıs 1919 da Samsun’a ayak basmasından 4 ay sonrada ege bölgesinde 2. NAZİLLİ Kongresi yapılmıştır. Bu kongreyi Celal BAYAR (Galip Hoca) ve Demirci mehmet Efe düzenledi. Bu kongreye Çardak’tan iki isim tüm Çardak’lı adına katılıp ve Çardak halkının tümü ile Milli Mücadele’de yer aldığını beyan edip tüm Çardak bölgesinin desteğini vererek Milli Mücadele’ye giden yolda ilk adımı atmışlardır .
Bu iki isim ;
RIZA BEY ve HÜSNÜ EFENDİ’dir. İkisini ve o dönemde Milli Mücadele’ye destek veren tüm halkı rahmet ve minnetle anıyorum.
Çardağın Milli Mücadele’deki önemi şudur ;
Ege bölgesinde Demirci Mehmet Efe Ege komutanıdır (Galip Hoca) Celal Bayar’da bölgeyi örgütleyen kişidir. Ege merkez karargahı Goncalı tren istasyonudur. Aydın, İzmir ve Muğla tarafında Yunan askeri ile işbirliği yapmaması için Rum vatandaşlar tren ile Isparta’ya gönderiliyordu bu süreçte uç nokta olarakta Çardak tren istasyonu kullanılıyordu. Demirci Mehmet Efe ve Celal Bayar (Galip Hoca) bu sebepten sık sık Çardak’a gelip burada trenlerin güvenli olarak bölgeden gönderildiğinden emin oluyorlardı. Sonrada Çardak tren istasyonundan Hambat Ovası’nı izleyerek oradaki koca ağacın altında önce kahvelerini yudumlayıp sonrada Çardak’ta Rıza Bey ve ahali ile çaylarını yudumlayıp Milli Mücadele için neler yapıldığını ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgi alışverişinde bulunuyorlardı.
Yani diyeceğim şu;
Şu anda kıymetini bilmediğimiz o tren istasyonu bir tarihin yazılmasına ve o tarihi yazanların orada oturup soluklanmasına Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etmiş bir tren istasyonudur. Lütfen değerini kıymetini bilin.
Daha uzun yazmak isterdim bu konu ile alakalı olarak ama uzun olduğu zaman kimse okuma zahmetine girmediğini bildiğim için kısa özet ile anlatmaya çalıştım.
Sevgi, saygı ve selamlarımla.
SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.