DOLAR 32,3129 0.19%
EURO 35,1156 -0.05%
ALTIN 2.279,660,12
BITCOIN 22729260,92%
Elazığ

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

BİRAZ ABARTMADIK MI?

BİRAZ ABARTMADIK MI?

ABONE OL
May 13, 2023 11:38
BİRAZ ABARTMADIK MI?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçenlerde karşıdan karşıya geçmeye çalışıyordum. Orta refüjde beklerken ağır ve yoğun şekilde ilerleyen araçların sürücülerine gözüm takıldı. Takip ettiklerimden İstisnasız hepsinin ya elinde ya da kulağında telefon vardı. Bir kısmı telefonla konuşurken, diğer kısmı ya bir şeyler yazıyordu ya da parmağıyla telefonu kaydırarak internette sörf yapıyordu.

Bu görüntü karşısında akıllı telefonların hayatımızı nasıl etkisi altına aldığı bir kez daha aklıma geldi.

Yayalarda da durumun hiç farklı olmadığını düşündüm. Yolda yürüdüğünüz zaman eğer karşıdan gelenlere dikkat etmezseniz maazallah kaldırımlarda yaya kazaları oluşmaya başlayacak. Herkesin elinde bir telefon… Önüne bakmak yerine gözler telefonda… Bir de kulaklarında devamlı kulaklıkla gezerek korna sesini duymaktan aciz yayalarımız mevcut. Zannedersiniz herkes iş adamı olmuş, bütün işler telefonla çözülür hale gelmiş.

ACABA GELİŞEN TEKNOLOJİ BİZLERE SADECE YARAR MI SAĞLADI?

İletişim kanallarının en önemlilerinden biridir telefon. Geçmişten günümüze telefon teknolojisinde yaşanan gelişim akıl almaz seviyelere ulaştı.

Telefon bir zamanlar şehirlerde sadece bazı evlerde, köylerde ise muhtar odalarında bulunurdu. Görüşme yapabilmek için postane vasıtasıyla bağlantı kurulması için saatlerce beklerdik. Görüşme sağlanınca ise kısa bir konuşma ile karşı tarafa meramımızı anlatırdık.

Bugün ise telefon her birimizin elinin altında… Sohbet ve zaman öldürme aracı haline geldi.

Cep telefonlarının ülkemizde ilk kullanılmaya başlandığı yılları çoğumuz hatırlarız. Cihazlar ve kullanım fiyatları oldukça pahalıydı. Öyle herkesin elinde cep telefonu, hele ki akıllısını görmek mümkün değildi.

Günümüzde ise tuşlu cep telefonlarının ardından başlayan dokunmatik akıllı telefon furyası ile artık tek parmağımızla tüm dünyayı takip eder olduk.

Acil bir iletişim aracı olan telefon, bu cihazlar sayesinde muhabbet aracına dönüştü. Bir zaman önce misafirliklerde sohbete engel olan cihaz televizyon iken günümüzde yerini akıllı telefonlara bıraktı. İnsanlar sohbet etmek yerine gördükleri videoları veya paylaşımları birbirine gösterir oldular.

Büyük, küçük, genç, yaşlı demeden hepimizin elinde bulunan akıllı telefonlar zaman zaman bizi sosyal ortamımızdan uzaklaştırarak anti sosyal bir hale getirdi. Sanal ortam, gerçek ortamdan daha cazip gelmeye başladı.

60’lık teyzelerimiz, amcalarımız bile internete sörf yapmaya başladı. Artık herkes sosyal medya uzmanı olmuş edasıyla elinden akıllı telefonları düşürmez oldu. Akıllı telefonla yatar, akıllı telefonla kalkar olduk.

Sohbet, muhabbet zaten kalmadı. Karşındakine bir şey anlatmak isterken bile gelen bir mesaj ya da bildirim sesi insanların dikkatinin dağılmasına, dinlemekten vazgeçmelerine sebep olur hale geldi.

Yolcuları uyarı mahiyetinde otobüslerde yazan “Şoförle konuşmak yasaktır” yazısına gerek kalmadı. Çünkü toplu taşıma şoförleri bile elinden telefonu düşürmemeye başladı.

İnsanlar ekonomik geçimlerini sağlayamamaktan şikâyetçiyken en pahalı akıllı cihazı almaktan da geri kalmadı.

Akıllı telefonlar sayesinde sosyal medyaya bağımlılık yükseldi. İşimiz gücümüz her gün sayısız özçekim paylaşarak aldığı beğeniyi takip etmek haline geldi. Birbirine darılanlar bile sosyal medya üzerinden trip yapıp, manidar sözler göndermeye başladı.  Ne yazık ki tek stresimiz ise telefonumuzun şarjının ne kaldığını düşünmek oldu.

Maalesef akıllı telefonlar günümüz insanını esareti altına alarak bir bağımlılık haline dönüştü.

İnternet üzerinden tanımadığı kişilerle iletişime geçenlerden bazıları dolandırıldı, bazıları cinayete kurban gitti, bazılarının yuvası yıkıldı…

Bence biraz abarttık… Evet gerçekten abarttık… Kabul ediyorum gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundayız. Fakat dozunda… Akıllı tabir edilen bu cihazlar sayesinde internet kullanımı en büyük bağımlılık haline geldi. Şöyle bir düşünecek olursak bu cihazların gerçekten hayatımızı ne derece etkilediğini sizlerde fark edeceksiniz.

Naçizane önerim teknolojiyi ve yenilikleri takip edelim fakat bu cihazların aklımızı, zamanımızı, muhabbetlerimizi elimizden almasına izin vermeyelim.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.