Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle, vergi ve diğer kamu alacaklarının taksitlendirilmesine ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. Düzenleme kapsamında, ödeme güçlüğü yaşayan mükelleflere borçlarını uzun vadede ödeme imkânı tanınırken, araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir şart da getirildi.
Yeni uygulamaya göre, vadesi geçmiş vergi borçları için 31 Ağustos tarihine kadar başvuruda bulunanlar, mali durumlarına göre borçlarını 36, 48 veya 72 aya kadar taksitlendirebilecek. Ayrıca kamuya olan borçların yapılandırılmasında 10 milyon liraya kadar olan alacaklar için teminat gösterme zorunluluğu kaldırıldı.
Öte yandan, motorlu taşıtlar vergisi (MTV), trafik para cezaları ve otoyol-köprü geçiş ücretleri gibi araçlara bağlı kamu borçları konusunda yeni bir kural uygulanacak. Bu tür borçlar taksitlendirilmiş olsa bile, aracın satış veya devir işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için söz konusu borçların tamamının ödenmiş olması gerekecek.
Yetkililer, düzenlemenin hem kamu alacaklarının tahsilatını hızlandırmayı hem de borçlu vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlamayı amaçladığını belirtiyor. Yeni uygulamanın özellikle ikinci el araç piyasasında satış işlemleri öncesinde borç sorgulamalarını daha da önemli hale getirmesi bekleniyor.
