DOLAR 32,3769 0.17%
EURO 35,0408 -0.19%
ALTIN 2.324,470,23
BITCOIN 2264305-0,79%
Elazığ

AÇIK

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

ALTIN ORAN

ALTIN ORAN

ABONE OL
Nis 2, 2021 21:41
ALTIN ORAN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir AB doğru parçası bir C noktasında bölünmüş olsun, eğer büyük parçanın uzunluğunun küçük parçaya oranı ile bütünün büyük parçaya oranı eşitse bu bölünmeye altın oranı adı verilir. Kolayca

0.5 (1+50.5 )=1.618033988749894…

olarak bulunabilir.

Estetiğin ve güzelliğin de ölçüsü olan  bu oran yaratılan her şeyde vardır. İnsan vücudunda (el ,bacak, yüz, dişler, akciğerlerde ), sarmallarda, DNA’nın yapısında, Mısır’daki piramitlerde, Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa adlı tablosunda, ağaç dallarında, salyangozda, çam kozalağında,  balinada, deniz yıldızlarında, deniz kestanelerinde, karıncalarda, bal arılarında, ,papatya, ayçiçeği bitkisinde, deniz kabuklarında, yumuşakçalarda, işitme ve denge organında, sarmal formatta gelişen boynuzlar ve dişlerde mikro dünyada, kar kristallerinde, kasırgalarda, galaksilerde hatta Kur’ân-ı Kerîm’in harf düzeninde bile bu orana rastlanmaktadır. Bu orana ilahi oran adı da verilmektedir(1,2,3)

Altın Oran, kâinata düzen ve ahenk katan İlâhî bir dokunuş, her şeyi hikmet ve ölçü ile yaratan Allah’ın muazzam matematik sistemidir.  Kur’ân-ı Kerîm’de bu konuda birçok âyet-i kerime mevcuttur.

“ Her şeyi yaratan ve bir ölçüye göre düzenleyen Allah’tır.” (Furkan Sûresi / 2. âyet)

“Onun katında her şey bir ölçü (miktar) iledir.“ (Ra’d Sûresi / 8. âyet)

“Biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık.” (Kamer Sûresi / 49. Âyet)

“Rahmanın yaratılışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (düzensizlik) görüyor musun?” (Mülk Sûresi / 3. âyet )

Ve bunun gibi daha birçok âyet-i kerime Kur’ân-ı Kerimde mevcuttur. Allah’ın, her şeyi bir ölçü  ile yaratması, yarattığı hiçbir şeyde bir kusur olmaması; muazzam, şaşmaz ve mükemmel bir sistemin olduğunu ispat eder. Öyle bir sistem ki, akılları hayrette bırakıyor. Yarattığı her şeyde bu mühür var; sanki aynı elden çıkmış dedirtiyor  her düşünene. Böyle bir şeyi tesadüflerle açıklamaya kalkışmak çok büyük bir akılsızlıktır. Bu ancak üstün bir aklın ve ilmin ürünü olacak bir tasarımdır. Bu tasarım her şeyi yaratmış olan Allah’a mahsustur.

Sonuç olarak; Allah, her şeyi bir ölçü ve nizama göre yaratmıştır. Şuunat-ı İlâhiye’de abesiyet yoktur; olması muhal ve mümtenidir. Allah’ın yarattığı hiçbir şey yoktur ki içinde bir hikmet saklı olmasın. İşte ilahi oran olan Altın oran, işte hakikati, nazarlarımıza sunulmuş bu muazzam sistematiği okuyalım, anlayalım inşallah.

 

Referanslar

 

  1. Bal H., Optimizasyon Teknikleri , G.Ü Yayını 2005.
  2. Diwekar U., Introduction to Applied Optimization, second ed., 2000 .
  3. Rao S.S., Optimization, willey, 1989.

 

Prof.Dr. Hasan BAL

Gazi Üniversitesi- Ankara

Yazarın tüm yazılarını görmek için TIKLAYINIZ.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.