height="132" />
ALLAH ADALETİ, ADİL OLMAYI EMREDER

ALLAH ADALETİ, ADİL OLMAYI EMREDER

ABONE OL
Şub 26, 2021 00:15
ALLAH ADALETİ, ADİL OLMAYI EMREDER
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye hikmet dolu insanlarla dolu (!) Her önümüze gelenler hikmet sahibi oluyor, rüyasında Sevgili Peygamberimizle konuşuyor, haşa Cebrail vasıtasıyla Yüce Allah’a derdini (!) anlatıyor. İşte bunların bir örneği; insanları kabir azabından koruyan kefen üreten zat dır.

Yüce Allah, hikmeti Kur’an’da şöyle ifade buyurur: “ Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayırlar verilmiş demektir. Ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar. “

Peki, hikmet nedir: Derin ve yararlı bilgiye hikmet denir. Allah’ın hikmet verdiği kimseler öncelikle peygamberler ve ilmiyle amel edenlerdir. Bilgili olmanın en değerli yanı, insanlığa faydalı olmaktır.

Peygamberimiz bir hadisinde: “ yararsız bilgiden Allah’a sığının” buyurmuştur. Doğruluk, adalet, ihlas, sevgi, saygı, ağırbaşlılık, başkalarına faydalı olmak, cömertlik, alicenaplık gibi yüksek vasıflar taşıyan insanlar hikmet ehlinden sayılır.  İslam’a tam olarak inanan, Kuran’ın emirlerine harfiyen uymaya çalışanlara, tüm kötülüklerden uzak duranlar hikmet sahibidirler. Onlar, sadece Allah’a kulluk ederler, yanlızca Allah’tan korkarlar.

Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür. (Nisa:58)

Yaratıklarımızdan, daima hakka ileten ve adaleti hak ile yerine getiren bir millet bulunur. (Araf:181)

Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor. (Nahl: 90)

Andolsun biz, peygamberimizi açık delillerle gönderdik ve insanların adaleti yerine getirmeleri için beraberlerinde kitabı ve mizanı indirdik. (Hadid: 25)

İSLAM ADALETİ, ADİL OLMAYI EMREDER

Zira adaletin olmadığı yerde, insan ve insanlık değerleride olmaz. Adalet bireylerin özel ve  toplumsal hayatlarının huzur ve saadet içinde olmasının ve dolaysıyla devlet ve millet olarak varlığın sürdürülmesinin olmazsa olmazıdır. İşte bu gerekçeyle Yüce Rabbimiz  adalete çok ayrı ve özel bir değer vermiştir.

” Haberiniz olsun ki, Allah size şunları emrediyor: Emanetleri ehline veresiniz ve insanlar arasında hükmettiğiniz vakit adaletle hükmedesiniz ! Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz ki Allah, işitendir, görendir.” Nisa: 58

” Ey iman edenler ! Kendiniz, ana babanız ve akrabalarınız aleyhinde de olsa (aranızdaki anlaşmazlıklarda) şahitlik yapmanız gerekirse, Allah için adaletle şahitlik ediniz. Allah her ikisine de (sizden) daha yakındır. Nefsinize uyarak adaletsizlik yapmayın. Şayet gerçeği saptırır, doğruyu söylemezseniz bilesiniz ki, Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”Nisa: 135

” Ey iman edenler ! Allah için, adaleti ayakta tutan dosdoğru şahitler olun. Her hangi bir toluluğa olan kininiz sizi onlar hakkında yalan söylemeye sevk etmesin. Adaletli olun, adaletli olmak takvaya daha yakındır. Allah’tan korkun. Şüphesiz, Allah yaptıklarınızdan gaberdardır.” Maide: 8

DÜNYAYI ANLAMAK

“ Gör zahidi kim şahin-i irşad olayım der,

Dün mektebe gitti; bugün üstat olayım der…” Bağdatlı.

Kaç adım yol gittiğinin bir önemi yok !

Terlemekten ne anladığının bir önemi var.

Kaç para kazandığının bir önemi yok !

Kime ne kazandırdığının bir önemi var.

Ne zaman öleceğinin bir önemi yok !

Hayatı nasıl yaşadığının bir önemi var. (Mevlana)

“Küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine; sevmek ve sevilmek için çareler arayın.”(Mevlana)

“Ay doğmuyorsa yüzüne, güneş vurmuyorsa pencerene, kabahati ne güneşte nede ayda ara. Gözlerindeki perdeyi arala.(Mevlana)

YAVUZ KUZGUN
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.