DOLAR 32,3311 0.24%
EURO 35,0836 -0.14%
ALTIN 2.301,061,05
BITCOIN 22767660,56%
Elazığ
11°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

AK ÜLKÜCÜLER ve MHP

AK ÜLKÜCÜLER ve MHP

ABONE OL
May 13, 2023 11:33
AK ÜLKÜCÜLER ve MHP
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal medyada yayınlanan bir karikatür son günlerde hızla yayılıyor.

Karikatürde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye ; “Seninkilerde ülkücü Meral Hanımınkilerde ülkücü. Bu karışıklığa bir son vermek lazım. Bundan sonra seninkiler Ak Ülkücüler olsun” diye sesleniyor.

Okuyunca çok güldüm ve bu yazıyı yazmak geçti içimden.

Birçok kamuoyu araştırma şirketine göre Milliyetçi Hareket Partisi 24 Haziran’a giden süreçte büyük bir erime yaşıyordu. Oylar büyük oranda İYİ Parti’ye kaymıştı.

Ayrıca sahada MHP’nin çalışmalarında geçmiş seçimlere kıyasla bir performans düşüklüğü görülüyordu. Kamuoyunda MHP’nin oylarının ciddi oranda düşeceği görüşü hakimdi.

Ancak 24 Haziran akşamı açıklanan sonuçlar, MHP’nin önemli bir sürpriz yaparak parlamento seçimlerinde yüzde 11.1’lik oy oranına eriştiğini ortaya koydu. Sosyal medyada MHP tabanında ‘dip dalgası’ yaşandığı yorumları yapıldı.

Parti, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 16.3 oy oranına erişmişti. 1 Kasım 2015’te bu oran yüzde 11.9’a düştü.

İki seçim arası, MHP içinde yaşanan ayrılıklar muhalifleri İYİ Parti’yi kurma sürecine yöneltti.

24 Haziran akşamı bu ayrılığa rağmen MHP’nin 1 Kasım seçimlerine kıyasla oy oranını aşağı yukarı korurken, 1 Kasım’da 40 olan ve İYİ Parti’nin kurulmasıyla 35’e düşen milletvekili sayısını 50’ye çıkardı.

Peki bu nasıl oldu?

Üstelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da silinen MHP’nin, fikri karşılığının ülkenin birçok yerinde artık olmadığı da bir gerçek iken.

Bundan önceki süreçlerde  kurucusu merhum Türkeş’in fikirlerinden, Türk ve İslam Ülkülerinden hızla saparak ulusalcı-Kemalist çizgiye gelen MHP; orta Anadolu’nun bazı illerine, Akdeniz’e ve Toroslara sıkışmış durumdaydı.

Ülkücülerin büyük bir çoğunluğu ise ülkenin iç ve dış düşmanlar tarafından kaosa ve bir bölünmeye sürüklendiğini görerek AK Parti’yi zaten destekliyorlardı. MHP’nin içine düştüğü ideolojik kriz sonrası Ülkücüler yollarına AK Parti içinde devam ediyorlardı. Ülkücülerin “desteği” ve “oyları” ile AK Parti yüzde 50 oy almayı başarıyordu. 24 Haziran seçimlerinde Ak Parti yüzde 42 oy alabildi. 24 Haziran seçimleri “AK Parti ve Ülkücü Birleşenlerinin” zaferiyle tamamlandı. Kurulan hükümette “AK Parti ve Ülkücü Birleşenler hükümetidir.” Bugün AK Parti “Milli İslam” ve “Türk milliyetçiliği” çizgisinde siyaset yapmaktadır. Bu bir gerçektir.

Zaten Devlet kadrolarının büyük bir kısmı da ülkücülerden oluşmaktadır. AK Parti dış politikada yönünü, Ortadoğu kadar “Kafkaslara” ve “Türk Cumhuriyetleri’ne” de yöneltmiştir. Bu çizgi devam ettikçe de Ülkücüler AK Parti içinde yer alacaklardır. İşin enteresan tarafı bu gün MHP Lideri Devlet Bahçeli bile Ak Partiyi her harikulade desteklemektedir. Aslında partinin sadece tabelasında MHP yazmaktadır.

Gerçek MHP’liler ise partilerinin içine düştüğü kaostan çıkış için bir yol arıyorlarsa “Alpaslan Türkeş’in”, “Dündar Taşer’in”, “Erol Güngör’ün”“Seyyid Ahmet Arvasî’nin” ve “Prof. Dr. Turan Yazgan’ın” fikirlerine sıkı sıkı sarılsınlar.

Bu kafidir.

Saygılarımla…

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.