DOLAR 34,0881 0.18%
EURO 38,1358 0.01%
ALTIN 2.832,840,15
BITCOIN 21459864,33%
Elazığ
22°

AÇIK

05:14

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemi

Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemi

ABONE OL
Eyl 17, 2024 15:09
Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, Alzheimer hastalığının erken teşhisinin önemine dikkat çekerek, bu durumun hastaların tedavi sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde görev yapan Dr. Sandıkçı, Alzheimer’ın, özellikle hafıza kaybı ve zihinsel becerilerde azalma ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirtti. Bu hastalığın 65 yaş üstü bireylerde daha sık görülmekle birlikte, genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğini söyledi.

Alzheimer’ın yaygın belirtilerinden biri olan unutkanlığın yanı sıra, hastaların günlük işleri yapmada zorlanabileceğini, zaman ve yer farkındalığının kaybolabileceğini ve tanıdıkları kişileri tanımada güçlük çekebileceğini ifade eden Dr. Sandıkçı, hastalığın ilerleyen dönemlerinde kişilik değişiklikleri, ajitasyon, halüsinasyonlar ve ruh hali dalgalanmalarının da görülebileceğini ekledi.

Hastalığın kesin nedeni bilinmese de genetik, yaşlanma, çevresel faktörler ve yaşam tarzının Alzheimer’ın gelişiminde etkili olabileceğini söyleyen Sandıkçı, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve sigara kullanımının da risk faktörleri arasında yer aldığını belirtti.

Dr. Sandıkçı, Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte mevcut ilaçların ve terapilerin hastalığın semptomlarını hafiflettiğini ve ilerleme hızını yavaşlattığını ifade etti. Erken teşhisin, hem hastaların hem de yakınlarının yaşam kalitesini artırmada büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Sandıkçı, Alzheimer hastalarının ilerleyen aşamalarda 24 saat bakıma ihtiyaç duyabileceğini ve bu süreçte bilinçli bir bakımın önemini dile getirdi.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.