height="132" />
81 İLDE FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ YAPILIYOR

81 İLDE FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ YAPILIYOR

ABONE OL
Ara 2, 2020 23:52
81 İLDE FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ YAPILIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşlardan fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayet başvuruları üzerine Türkiye genelinde başta gıda ve temel tüketim ürünlerinde olmak üzere saha denetimlerini artırdı.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi ve İç Ticaret Genel Müdürlükleri ile Ticaret İl Müdürlükleri koordinasyonunda  marketler, pazar yerleri ve toptancılarda arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla 81 ilde denetimler gerçekleştirildi.

Denetimler sonucu normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlenen ürünler tespit edilerek, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından incelemeye alınan firmalardan savunmaları alınıyor. Haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen firmalara 10 bin TL’den 100 bin TL’ye, stokçuluk faaliyetinde bulunanlara ise 50 bin TL’den 500 bin TL’ye varan idari para cezası uygulanıyor.

HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRME KURULUNDAN 208 FİRMAYA 6,9 MİLYON TL CEZA

Gerek gelen şikayetler gerekse Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca re’sen yapılan incelemeler kapsamında bugüne kadarki süreç içerisinde 1861 dosya karara bağlandı.
Bu kapsamda Kurul tarafından fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 208 firmaya toplam 6.870.000 TL idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
İdari yaptırıma konu uygulamaların, 166’sının toptan sebze ve meyve, 20’sinin temel gıda ürünü ve diğer ürünlerle ilgili olduğu görülmekte.
Öte yandan 788 başvurunun incelemesi ve savunma süreci devam ediyor.

REKLAM KURULUNUN DENETİMLERİ DE HIZ KESMEDİ

Diğer taraftan ürünlerin fiyatlarındaki haksız artışlar ve COVID-19 salgını kapsamında Reklam Kurulunca yürütülen denetimler neticesinde 303 firma/şahıs hakkında toplam 13,3 milyon TL idari para cezası uygulandı.
Ticaret İl Müdürlükleri tarafından 2020 yılı ilk 8 ay itibariyle fiyat etiketi düzenlemeleri kapsamında 16 bin 936 firma denetlendi, aykırılığı tespit edilen 2 bin 997 ürün etiketi için 1,2 milyon TL tutarında para cezası uygulandı.

KAYNAK: Ticaret  Bakanlığı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.