Ana Sayfa Genel, Siyaset, Ulusal 28 Nisan 2025 373 Görüntüleme

Ali Babacan “Erdoğan’ın Zihniyetiyle Bu Ülkenin Sorunları Çözülmez”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Karar TV’de katıldığı “Gündem Özel” programında gazeteciler Elif Çakır ve Taha Akyol’un sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin ekonomik ve yapısal reform ihtiyacına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Babacan, Almanya ve Fransa gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin de içinde yer aldığı Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinin ortak bir Kamu İhale Yasası uyguladığını hatırlatarak, “Bunu Meclis’ten geçirmek en fazla bir ay, uygulamak ise en fazla üç ay sürer. Asıl tasarruf böyle sağlanır. Yapısal reform budur.” dedi. Babacan, Türkiye’de kamunun yaptığı harcamalarda büyük israf olduğunu belirterek, “Bugün 1 liraya mal olabilecek bir deprem konutu, devlete 2-3 katı fiyata mal oluyor.” ifadelerini kullandı.

“İki Yılda 400 Bin Konut Yapabilirdim”

Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 yılda 200 bin konut yaptık açıklamasını hatırlatarak, “Ben ülkenin Cumhurbaşkanı olsaydım aynı parayla 400 bin konut yapardım” diye konuştu. Kamudaki israfın, doğru ihalelerle ciddi şekilde azaltılabileceğini vurguladı.

“Ayşe Teyze’nin 30 Bin Liralık Bayram İkramiyesi Hakkı Yok Edildi”

Babacan, 18-19 Mart operasyonlarının Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade ederek, “Emeklilere verilen 1000 liralık bayram ikramiyesi farkı çok tartışıldı. Oysa sadece faiz artışının bütçeye maliyeti 1 trilyon lira. Her emeklimize 30 bin liralık ikramiye verilseydi bile bu kadar büyük bir yük olmazdı.” dedi.

Babacan, 18-19 Mart’tan sonra borsadaki halka açık şirketlerin toplam değerinin 40 milyar dolar düştüğünü belirterek, “Bu düşüş, emekli başına yaklaşık 50 bin liralık bir kayıp anlamına geliyor.” dedi. Ayrıca, Merkez Bankası’nın 50 milyar dolardan fazla döviz sattığını da hatırlattı.

“Hukuk ve Adalet Olmadan Ekonomi Olmaz”

Babacan, hukukun üstünlüğü olmadan ekonomide başarı sağlanamayacağını vurgulayarak, “18-19 Mart kararları, Türkiye’de büyük bir güven kaybına yol açtı.” ifadelerini kullandı. Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı’nın rezervlerin “bugünler için” biriktirildiği yönündeki açıklamasını da eleştirerek, “Siz rezervi Cumhurbaşkanına siyasi cephane olsun diye mi biriktirdiniz?” diye sordu.

“RTÜK ve HSK’nın Yapısı Değişmeli”

Babacan, siyasi etkiden bağımsız bir RTÜK ve HSK gerektiğini belirterek, “RTÜK kapatılıp bağımsız bir yapıyla yeniden kurulmalıdır. HSK’da da üye seçme süreçleri değiştirilmelidir.” dedi.

“YÖK’ü Kapatacağız”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile ilgili de açıklamalarda bulunan Babacan, “YÖK fonksiyon göremiyor. Kapatacağız ve üniversiteler arası koordinasyonu sağlayacak yeni bir yapı kuracağız.” dedi. Babacan, örnek olarak, mezunlarının iş bulamadığı Afet Acil Yardım ve Kurtarma bölümlerini göstererek mevcut sistemin gençlere umut vermediğini söyledi.

Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim tarzını da eleştirerek, “Sayın Erdoğan’ın zihin dünyasıyla bu ülkenin sorunları asla çözülmez. Bu yüzden DEVA Partisi’ni kurduk.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 
Tema Tasarım | Osgaka.com