Huzurevleri başvurularında patlama

Ülke genelinde artan konut kiraları emeklileri de vurdu. Emekli aylıklarıyla zar zor geçinen yaşlı kesimin birçoğu ya kırsala göç ediyor ya da huzurevlerine başvuru yapıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkedeki 65 yaş üzeri nüfus 2021’de 8,2 milyon kişi iken, 2022’de 8,4 milyona çıktı. Bu yaş aralığının toplam nüfusun yüzde 9,7’sini oluştururken bu oran yüzde 9,9’a yükseldi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel verilerine göre ise, bakanlığa bağlı yalnızca 164 huzurevi var. Bu 164 huzurevi ise toplam 17 bin 64 kapasiteli ve ancak 12 bin 800 kişiye hizmet verilebiliyor.
Bakanlık dışında diğer kamu kurumlarına ait 20 huzur evi ise 2 bin 889 kapasiteli. Buralarda ise toplam 1735 yaşlının bakımı gerçekleştiriliyor.
Toplamda bakıldığında ise, devlete ait huzurevlerinde 14 bin 535, özel huzurevlerinde 11 bin 467 olmak üzere toplam 26 bin 2 kişiye hizmet veriliyor.
DEVLET KURUMLARINDA SIRA ÇOK UZUN
Bakanlık, bu yıl sonuna kadar 1720 kapasiteli 18 yeni ve 600 kapasiteli yenilenen 5 huzurevi ile toplam 2 bin 320 kapasiteli 23 huzurevinin hizmete açılmasını hedefliyor. Ancak mevcut huzurevi sayısı da yeni yapılan kurumlarla ulaşılacak sayılar da artmaya devam eden yaşlı nüfusunun talebini karşılayacak oranın oldukça altında.
Mevcut talebe yetmeyen kamuya ait huzurevlerinin sayısı, artan kiralar nedeniyle talepte ekstra bir artışa yol açınca, sırada bekleyenlerin sayısını da arttı.
ÖZEL HUZUREVLERİ CEP YAKIYOR
Geçen yıl 35 bin TL olan özel huzurevi aylık ücretinin bu yıl 52 bin TL’ye çıktığı belirtiliyor. Bu ücretin içine barınma, yeme içme, temizlik ve doktor ücretlerinin de dahil olduğu yaşanan fiyat artışının ise maliyet artışı kaynaklı olduğu gözlemlenmekte.
Çoğunlukla ameliyat olan ve bakım ihtiyacından dolayı acil olarak bir bakım evine yerleşmek zorunda kalan yaşlılar nedeniyle özel huzurevlerinin talep görüldüğü ,özellerde sıra bekleme sorununun olmamasının da bu talepte etkili olduğunu ifade dilmektedir
Kaynak: Haber kulis