Elazığlı çiftçi Cafer Sağlam, haziran ayında hasadını gerçekleştirdiği buğdayın parasını henüz alamadığı için zorda olduğunu dile getirerek:’’ Derdimizi kime anlatalım. CİMER cevap vermiyor. Traktörümle birlikte Tarım Bakanlığı’nın önünde kendimi yakacağım. Bunu mu istiyorlar?’’ dedi
2023 Hasat döneminde ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim eden çiftçiler henüz ürünlerinin parasını alamadıkları için sıkıntıya girdiklerini ifade ediyorlar. Biçer parasından, mazot, gübreye kadar tüm borçlarını hasattan elde ettikleri gelirle ödeyeceklerini belirten üreticiler, henüz parasını alamadıkları için borçlarının ödenemediğini ve üzerine faiz geldiğini ifade ettiler.
Elazığlı Çiftçi Cafer Sağlam da Temmuz ayında TMO’ya sattığı ürünün parasını alamadığı için mağduriyet yaşadığını dile getirdi. TMO’nun devletin belirlediği taban fiyatının altında ürünlerini aldığını ifade eden Sağlam, ürünü teslim etmesinin üzerinden neredeyse 2 aya yakın zaman geçmesine rağmen paralarını alamadıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:’’ Ben Toprak Mahsulleri Ofisi’ne buğday verdim. Buğdaya devlet, taban fiyat olarak 92 bin 50 lira verdi. Ama Toprak Mahsulleri Ofisi 7bin 500 liradan buğdayımızı aldı. Artı paramızı da bugüne kadar hala ödemedi. Oysa bir ay içinde ödemeleri lazımdı, ödemiyorlar.
BEN ÜRÜNÜMÜ TMO’YA VERDİĞİMDE MAZOT 22 LİRAYDI, ŞİMDİ 39 LİRA
Ben buğdayı verdiğim zaman 1 litre mazot 22 liraydı. Bugün 1 litre mazot 39 lira olmuş. Ben o zaman paramı alsaydım hesabı devlet kendisi yapsın, ben yapmıyorum. 1 litre mazot 22 liraydı şimdi 39 lira olmuş. Arada 17 lira fark var. bir Bir torba gübre 762 lira olmuş. Tarlamızı süremiyoruz. Biz derdimizi kime anlatalım? CİMER’e yazıyoruz. Kimse cevap vermiyor. Kime söyleyelim? Ben en sonunda Tarım Bakanlığının önüne gidip, kendi traktörümle birlikte kendimi yakacağım. Bunu mu istiyorlar?
PARAMIZI ALAMADIK, BORÇLARIMIZI NASIL ÖDEYECEĞİZ?
Ayıptır. Ben en son bir römorkluk buğdayım kalmıştı. Toprak Mahsulleri Ofisi almadı. Götürdüm İSAŞ’a verdim. Demek ki bu Toprak Mahsulleri Ofisi İSAŞ ile ortak çalışıyor. Ben daha önce de demiştim ki; ‘yerin yoksa gel, ben sana vereyim. En az 10.bindönüm, 20 bin dönüm yer vereyim, mahsulü dök diye. Yeter ki çiftçinin mahsulü yerde kalmasın.’ Demiştim. Bu Toprak Mahsulleri Ofisi bölge müdürü ya da genel müdürü, özel sektörle beraber mi çalışıyor? Dertleri ne bunların? En azından paramızı versinler. Hiç değilse mağdur olmayalım.
Mazot alamıyoruz, cebimizde paramız yok. Kooperatife borcumuz var, Ziraat Bankası’na borcumuz var, Pancar Kredi Kooperatifine borcumuz var, ödeyemiyoruz. Devletin borcunun üzerine mi yatalım? Bunlar ne yapmaya çalışıyor?’’
ELAZIĞ
2 gün önceULUSAL
13 gün önceGÜNDEM
13 gün önceELAZIĞ
15 gün önceGÜNDEM
29 gün önceGENEL
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.