DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

0,50%
height="132" />
Elazığ’da bulunan 65.000 adet riskli yapı tehlike arz ediyor

Elazığ’da bulunan 65.000 adet riskli yapı tehlike arz ediyor

ABONE OL
Oca 18, 2023 21:14
Elazığ’da bulunan 65.000 adet riskli yapı tehlike arz ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Yürütme Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Hakan Özdemir geçtiğimiz gün meydana gelen deprem sonrasında yaptığı açıklamada Elazığ’da bulunan 65.000 adet riskli yapının tehlike arz ettiğini söyledi.

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Yürütme Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Hakan Özdemir yaptığı açıklamada:

“Öncelikle 15.01.2023 tarihinde ilimizde meydana gelen depremden dolayı bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. İlimizde 65.000 adet riskli yapı tespit edilmiş olup bunun yanında meselenin sadece riskli ve orta hasarlı yapılardan başka bir boyutu daha bulunmaktadır Yapmış olduğumuz araştırmada irili ufaklı depremlere maruz kalmış, görünürde herhangi bir yapısal hasarı bulunmasa da kolon ve kirişlerde oluşan kılcal çatlaklar dolayısı ile yapı tasarım dayanımından farklı davranarak Yorgun Yapı dediğimiz durumda pek çok bina bulunmaktadır.

Yorgun yapılar özellikle bitişik nizamda  ve blok nizamda inşa edilmiş  daha çok merkez mahallelerimizde bulunuyor. (Nailbey, Şehit İlhanlar , Rızaiye v.b) Bu yapılar kendi başlarına hasarsız gibi görünse dahi yorgun yapı pozisyonunda olduğundan dolayı deprem sırasında tasarım dayanımın ön gördüğü ötelemeden daha fazla öteleme yaparak yandaki binaya  çekiçleme etkisi ile hasar verip , çoğu zaman göçük olmasına sebep vermektedir.

Çekiçleme hasarları geçmişte birçok depremde gözlemlenmiştir. 1985 Mexico City depreminden sonra yıkılan binaların %15 inde çekiçleme hasarı tespit edilmiştir (Rosenblueth ve Meli, 1986). Ayrıca 1999 yılında Kocaeli depreminde pek çok yapıda aynı durum söz konusudur. Geçmişteki depremlerden de tespit edilebileceği gibi olası şiddetli bir deprem sırasında zaten 65.000 adet gibi gereğinden fazla riskli konut stoku bulunan ilimizde birde bu hasarsız gibi görünen yorgun yapıların  kaçınılmaz olarak  göçmesiyle aziz şehrimiz geri dönüşü olmayan bir yıkımla  baş başa kalacağı acı bir gerçektir. Hemen her durumun bizi ivedilikle kapsamlı bir kentsel dönüşümden başka çıkar yolumuzun olmadığı gerçeğini hatırlatıyor.” İfadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.