DOLAR 32,3497 0.29%
EURO 35,1446 0%
ALTIN 2.306,491,29
BITCOIN 22854122,57%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

AYHAN: ENFLASYONDAN EN ÇOK ETKİLENEN KESİM ÇİFTÇİ VE HAYVANCILAR

AYHAN: ENFLASYONDAN EN ÇOK ETKİLENEN KESİM ÇİFTÇİ VE HAYVANCILAR

ABONE OL
Ağu 8, 2022 18:47
AYHAN: ENFLASYONDAN EN ÇOK ETKİLENEN KESİM ÇİFTÇİ VE HAYVANCILAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2022 ürünü kabuklu fındık alım fiyatını kilogram başına 54 lira olarak açıklamasının ardından muhalefet partilerinden çatlak sesler de yükselmeye başladı. Tüm muhalefet partileri açıklanan bu fiyatı düşük olarak değerlendirdiler.

Muhalefet Partilerinin Türkiye Tarımı ile alakalı herhangi bir projesinin olmadığını savunan Mühendis, Teknik Ziraatçı Ramazan Ayhan ise “Şu anda kuzu fiyatları yerlerde sürünüyor ve üretici perişan durumda.  Hiç kimse mera dönüşü hayvanlarını ahıra koymak istemiyor ve bu sektörden çıkmak istiyor. Kısacası küçükbaş hayvan şu anda son on yılın en bedava günlerini yaşıyor. Büyükbaş hayvan karkas 105 TL küçükbaş hayvan karkas 90 TL fiyattan satılıyor. Muhalefet partilerine göre ise et çok pahalı ”ifadelerini kullandı.

ALLAH’TAN KORKUN, ET ÇOK PAHALIYMIŞ!

Sektörlerin içyapısından habersiz sektörlerin problemlerine hâkim olmayan bir muhalefet ile karşı karşıya olduğumuzun altını çizen Ayhan; “Büyükbaş hayvan karkas 105 TL küçükbaş hayvan karkas 90 TL tarihte hiç böyle bir şey olmamıştı. Örneğin, 2021 başlarında karkas et fiyatlarımız 45 tl/kg ve arpa 2 TL/kg. Bugün, karkas et 100 TL/kg ve Arpa 6,4 TL/kg. Enflasyona hesabı yaparsak eğer; karkas et yüzde 135 oranında artmış, Arpa, yüzde 200 oranında artmıştır. Mazot, Elektrik vb. giderleri de eklersek çiftçinin enflasyondan ötürü uğradığı zarar, farkı % 65’tir. Bu fark ne olacak, nasıl ve nereden amorti edilecek buyurun hesabını siz yapın.  Bu durum karşısında muhalefet tarafından ise alternatif bir anlayış, proje, çözüm önerisi ortaya koyulamamıştır. Tek bildikleri söylem, Cumhuru nasıl yıkarız?” diye konuştu.

BEKÂRA KARI BOŞAMAK KOLAYDIR

Örgütlü olmadıkları için enflasyondan en çok etkilenen kesimin çiftçiler olduğunu belirten Ayhan; “Bütün bunlara rağmen muhalefet partilerinin liderlerinin ve onların konuşmalarını takip ediyorum onlara göre et pahalıymış. Yani iktidara geldiklerinde şu an bedava olan kuzu fiyatlarını daha aşağıya indirebilirler. Buradan bu söylem ortaya çıkıyor. Buda bekâra karı boşamak kolaydır atasözünü gündeme getiriyor. İktidara geldiklerinde et fiyatını düşürecekler mi peki? Bu nasıl olacak? Bunun mümkün olmadığını köyde hayvanlara bakan çobanım dahi, biliyor.  Başta da dediğim gibi muhalefet partilerinin şu anda odaklandıkları tek bir nokta var. Erdoğan gitsin ondan sonrasını düşünürüz. Ama durum hiç te öyle değil. Ortada bir yanlış varsa lütfen çözüm üretin” dedi.

FINDIK FİYATI 54 LİRA OLARAK AÇIKLANIRKEN, KUZU ET FİYATLARI YERLERDE..

Mühendis, Teknik Ziraatçı Ramazan Ayhan  insanoğlunun ilk geçim kaynaklarından biri olarak bilinen Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin Türkiye ekonomisinde özel bir önemi olduğuna vurgu yaparak ‘’ Toplam et üretiminin % 24.75’i, süt üretiminin % 12.35’si, deri üretiminin % 63.18’i koyun ve keçiden sağlanıyor. İlimizde, Şavaklı, Beritanlı yerli ve göçebe bir çok aile bu sektörden ekmek yemekte. Aynı anda kuzu fiyatları yerlerde sürünüyor Üretici perişan durumda koç katımı yapılmamış hiç kimse mera dönüşü hayvanlarını ahıra koymak istemiyorken, küçükbaş hayvan şu anda son on yılın en bedava günlerini yaşıyorken, Kuzu et fiyatları yerlerde. İktidarın Fındık alımı fiyatını 54 tl/kg açıklaması ve tüketicinin gıda alım fiyatlarında enflasyonla mücadele ile ters olmuştur.

ENFLASYONDAN EN ÇOK ETKİLENEN KESİM ÇİFTÇİ VE HAYVANCILAR

Çiftçi ve hayvancıların enflasyondan en çok etkilenen kesim olduğuna vurgu yapan Mühendis, Teknik Ziraatçı Ramazan Ayhan ‘’Çiftçi ve hayvancı kesimi örgütlü olmadığı için enflasyon en çok onları eziyor. 2021 başlarında karkas et fiyatlarımız 45 TL/kg ve arpa 2 TL/kg. Bugün, karkas et 100 TL/kg ve Arpa 6.4 TL/kg. Enflasyona hesabı yaparsak eğer. Karkas Et, yüzde 135 oranında artmış, Arpa, yüzde 200 oranında artmıştır. Mazot, Elektrik vb. etkenleri de eklediğimiz zaman çiftçinin Enflasyondan ötürü uğradığı zarar, farkı % 65’dir. Fındık fiyatı açıklandı henüz hiçbir muhalefet partisi liderinden şu sözü duyamadım “Bu fiyata bu fındığı benim vatandaşım nasıl yiyecek Allahtan korkun “ Et İçin söylediklerinizi fındık içinde söylesenize. İkiyüzlü siyaset, halk için değil koltuk için yapılmakta.’’ Dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.