DOLAR

32,5997

0.34%
EURO

34,8070

0.15%
ALTIN(gr)

2.509,49

1,03%
BİST 100

9693.46

1,03%
height="132" />
Esnaf, bu bayram da umduğunu bulamadı

Esnaf, bu bayram da umduğunu bulamadı

ABONE OL
Tem 13, 2022 15:49
Esnaf, bu bayram da umduğunu bulamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurban Bayramı öncesi satışların artmasını bekleyen Elazığ esnafı, umduğunu bulamadı.

Kurban Bayramı’nın ticarette hareketlilik getireceğini bekleyen esnaf, umduklarını bulamadıklarını belirterek satışların geçen yıllara oranla daha düşük olduğunu söyledi. Esnaflardan biri fiyatlardan dolayı geçen seneki cirolarını tutturduklarını ancak ürün adedi olarak satışlarının daha az olduğunu söyledi. Başka bir esnaf ise Kurban Bayramı dolayısıyla insanların harcamalarının fazla olduğunu, bu yüzden giyim sektöründe satışların az olduğunu belirtti.

Ekonomik sıkıntılar yüzünden çarşı pazara çıkamayan vatandaş, bayram alışverişi yapamaz duruma geldi. Bayram öncesinde görüştüğümüz vatandaşlar ve esnaflar çarşı pazardaki pahalılıktan şikâyetçi. Bayram yoğunluğu bekleyen Kapalı Çarşı esnafı umduğunu bulamadı. Fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamadıklarını ifade eden kapalı çarşı esnafı; “Fiyatlar yüksek olunca vatandaş tezgâha yaklaşmak istemiyor. Vatandaşın alım gücü yok. Vatandaşlar artık ürünü kiloyla değil, gramla alıyor” dedi.   Kapalı Çarşı’da bayram şekeri, orcik, pestil, ceviz, kadayıf, hurma gibi ürünler alarak bayrama hazırlanan vatandaşlar ise art arda gelen zamlara sitem etti.  Fiyat artışları yüzünden evlerine eli boş döndüklerini ifade eden vatandaşlar, zamlar ile birlikte ekonomik sıkıntıya girdiklerini söyledi.

“KALABALIK ÇOK, PARA YOK”

Burak Kaya: “Umduğumuzu bulamadık. Çarşılarımız inanılmaz derecede kalabalık ama insanlarımızda maalesef para yok. Ondan dolayı da umduğumuzu bulamadık. Açık konuşmak gerekirse zor bir süreçten geçiyoruz. Tüm umudumuzu da bayrama bağlamıştık. Umduğumuzu bulamadık. Hükümetimizden beklentimiz yok ama tek ricamız, tekrardan yasakların gelmemesi. Aslında insanları bir bıraksalar her şey yoluna girecek”

“BAYRAM HAVASI YOK”

Ramazan Kalınkara: “Eski bayramları hiçbir zaman bulamayız. Eski bayramlar geride kaldı. İnsanlar günlük alışverişlerini yapıyor. Öyle bir bayram havası yok.  ”

“VATANDAŞIN EKONOMİSİ ÇARŞIYA UYMUYOR”

Turgut Terzi: “Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na göre biraz daha zayıf olur. Beklediğimiz gibi olmadı. Aşırı bir beklentimiz yoktu. İnsanların alım gücü düşmüş durumda.”

“VATANDAŞ YÜKSEK FİYATLARA ALIŞTI”

Vatandaşın temel tüketim gıdalarına gelen zamlara alıştığına vurgu yapan esnaf Yargıç; “Artık fiyatlar yüksek diye şikâyet eden yok. Vatandaşlar yüksek fiyatlara alıştı. 100 müşteriden, bir müşteri fiyatlar yüksek demiyor. Vatandaşlar artık her şeyde zam var psikolojisine büründü. Her şey pahalı kimse fiyatları üstelemiyor. Kadayıf geçen sene 15 liraydı. Şuan 30 lira. Kimse demiyor geçen sene 15’ti niye şimdi 30. Maliyetler çok arttı. Cevizi köylüden 110 liradan alıp 120 liraya satıyoruz. Ürünler direk üreticiden satıcıya ulaştığı için biz kafamıza göre zam yapamıyoruz. Ürün bize nasıl geliyorsa ona göre fiyat biçiyoruz. Kapalı çarşı halka açık bir yer. Köylü gelip burada ürünü daha düşük fiyata verirse biz iş yapamayacağız. Kapalı çarşı fiyat endeksini köylü belirliyor” dedi.

“MÜŞTERİLER UCUZ ÜRÜNE YÖNELİYOR”

Bayramda bekledikleri hareketliliği yaşayamadıklarını belirten kapalı çarşı esnafı; “Bayramda beklenen hareketliliği maalesef yaşayamıyoruz. Hepimizin bildiği gibi ülkemiz bir kriz içerisinde. Her şeye zam geldi. Normalde bayram yaklaştığı zaman kapalı çarşı müşteri ile dolar taşardı. Ama o kalabalığı şuan bulamıyoruz. Kapalı çarşıya uğrayan vatandaşlarda zaten doğru düzgün bir şey alamadan geri gidiyor. Evinde tatlı yapıp yemek isteyen birinin en az 300 lirası gidecek. Cevizin kilosu 150 lira. Bunun unu, şekeri diğer malzemeleri var. Her şey çok pahalı. Ürünler bize çok pahalıya geliyor. Ürünün bize geldiği fiyatın üstüne kârımızı koyamadan ürünü satıyoruz. Esnaf bitmiş bir durumda. Alım gücü çok azaldı. Uzun süredir dükkâna gelip eli dolu poşetlerle gideni görmedim. Gelen müşteriler hangi ürün daha ucuzsa ona yöneliyor ya da aldığı ürünü kiloyla değil, gramla alıyor. Hem biz esnafa yazık hem de tüketiciye yazık. İş yapamaz haldeyiz” diyerek art arda gelen zamlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.