DOLAR 32,3439 0.28%
EURO 35,1423 0%
ALTIN 2.312,771,56
BITCOIN 22867632,58%
Elazığ
°

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin lirayı aştı!

Yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin lirayı aştı!

ABONE OL
Haz 29, 2022 16:38
Yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin lirayı aştı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 6 bin 391 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 TL’ye yükseldi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 2022 Haziran’a ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 6 bin 391 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 TL’ye yükseldi.Mutfak enflasyonundaki artış aylık yüzde 6,2; son 12 aylık artış da yüzde 117,3 oldu.

Günebakış Gazetesi olarak sokağa çıktık vatandaşlarımıza sorduk “ geçinebiliyor musunuz”

İşte cevaplar …

Organize Sanayi bölgesinde tekstil işçisi Zeynep A. “Geçinmek artık gerçekten mümkün değil. Eve biri emekli maaşı üç maaş giriyor ama hâlâ geçinemiyoruz. O kadar borçluyuz ki bankalar kapıma gelmesin diye bir ay birini bir ay diğerini ödüyorum. Ücretlerin ciddi derecede artması lazım. Markete, ekmeğe, dolmuşa gelen zam belli. Onlara gelen zamdan daha fazlasını ücretlere yansıtmalılar ki yaşayalım” dedi.

Artık hayatın yaşanılmaz hale geldiğini anlatan Mermer işçisi Kerem B. , “Kendi çocuğum sınava hazırlanıyor. Bir yandan kazanmasını çok istiyorum, okusun kurtarsın kendini diye. Bir yandan da mezuna kalırsa çalışır kendi harçlığını çıkartır en azından biraz belimiz doğrulur diye içimden geçiyor. Sonra bunu düşündüğüm için bile utanıyorum. Ama gelen para hemen gidiyor. Asgari ücrete zam yapıldığından beridir maaşıma bakıyorum, daha hesapta 1000 liradan fazla para görmedim. Ben ne yapacağımı şaşırdım. Günde 15 saat haftada 6 gün çalışıyorum. Fazla mesai istiyorum ama vermiyorlar. Yoksa ona da gideceğim. Herkes benim gibi. Bize sıra gelmiyor ki” dedi.

Havaalanında çalışan bir işçi de asgari ücrete zam yapıldığını ama sonra temel tüketim maddelerinin fiyatının arttığını söylüyor. Eskiden asgari ücret ile kendi aldıkları ücretin arasında 1000 liraya yakın fark olduğunu belirten işçi, “Şimdi asgari ücretle aynı oldu. Artsa bizim ücretimiz de artar ama zaten asgari ücret artsa da bir şey değişmiyor ki kalan her şey artıyor. Hiç arttırmasınlar ama diğer hiçbir şeye de zam gelmesin, bunu tercih ederim” dedi.

Bir tekstil işçisi temmuz ayında ücretlere zam yapılacağından pek emin olmadığını belirterek, “Ama bu şartlarda insanca yaşayabilmek için 10 bin TL şart” derken, başka bir tekstil işçisi de ücret zamlarının işçilerin mücadelesine bağlı olduğunu ifade etti. Tekstil işçisi, “Hak verilmez alınır. Zam mutlaka yapılmalı, son 5 ayda iyice yoksullaştık, sağdan soldan borç bularak geçimimi sağlamaya çalışıyorum” dedi.

Asgari ücretin 5 katı

Öte yandan, açlık sınırı asgari ücretin yüzde 50,3, yoksulluk sınırı ise asgari ücretin yüzde 389,5 oranında üzerinde yer alıyor.

Yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin TL’yi aşmış oldu.

Gıda fiyatları ise haziranda yıllık yüzde 117,3 arttı.

“Bir kişiye iki asgari ücret gerekiyor” vurgusu

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 liraya yükseldi.

Türk-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, Bir kişiye neredeyse iki asgari ücret gerekiyor” denildi ve şöyle devam edildi:

“Ücretli, maaşlı, yevmiyeli çalışanlar ile esnaf, emekli ve öğrencilerin içinde yaşadığı fiili hayat pahalılığı, enflasyon bugün sıfırlansa bile gelirleri artmadığı sürece aynı kalacaktır. Üstelik fiyatlar hızla tırmanmaya devam ediyor.”

ORTALAMA MEYVE KİLOGRAM FİYATI 16 LİRA OLDU

Araştırmaya göre, girdi ve tedarik maliyetlerinin de artmasıyla haziran ayında da hem süt hem yoğurt hem de peynir fiyatları arttı. Sütte bir aylık zam yüzde 13 olarak tespit edildi.
Kuzu, tavuk ve yumurta fiyatlarında düşüş gözlendi. Dana, balık, yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları arttı. Bir ayda nohut yüzde 18, kuru fasulye ile yağlı tohumlar (kuruyemişler) yüzde 13 zamlandı.
Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının da tamamı yükseldi. Bu grupta en yüksek zam yüzde 14 ile pirinçte oldu. Pirinç mayısta da yüzde 12 zamlanmıştı.
Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ile barbunya, fasulye, yaz sebzelerinden domates, kabak, patlıcan, biber fiyatları geriledi.

Bezelye ve kuru soğan sabit kaldı. Limonun fiyatı arttı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 11,7 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 16,68 lira oldu.
Ayçiçeği yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı. Margarinin fiyatı, bir ayda yüzde 11 arttı.
Türk Şeker’in sattığı şekere yüzde 67 oranındaki zam da raflara yansımaya başladı. Mayısta yüksek oranlarda zamlanan çay ve ıhlamur fiyatları bu ay da değişmedi.

Pekmez fiyatı sabit kaldı. Siyah ve yeşil zeytin, salça, reçel, bal fiyatları yükseldi.

Baharatlar ortalama yüzde 16, tuz ise yüzde 18 zamlandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.