DOLAR 32,3436 0.24%
EURO 35,1046 -0.16%
ALTIN 2.307,391,33
BITCOIN 22910033,30%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kışa kadar TÜFE ÜFE’yi yakalayacak

Kışa kadar TÜFE ÜFE’yi yakalayacak

ABONE OL
Haz 29, 2022 15:53
Kışa kadar TÜFE ÜFE’yi yakalayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Artan maliyetler ve kurda yeniden başlayan dalgalanmalar kış aylarına doğru yüksek bir zam dalgasına işaret ediyor.

Kur hareketliliğinin artması ile birlikte sonbahar döneminde tüketici enflasyonunun 3 hanelere çıkması beklenirken, tüketicinin alım gücündeki düşüşe karşılık zam dalgasının devam etmesi öngörülüyor. Perakende sektör temsilcileri yüksek enflasyon sürdükçe fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, başta asgari ücrette bir ara zam olmak üzere güçlü tedbirlerin alınmaması durumunda, pazarın durgunluğa gireceğini vurguluyor. Sektörde, maliyetlerdeki artışın devam ettiğine dikkat çekilirken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki makasın da yeni sezon geçişleri olan kış ayları ile birlikte Yİ-ÜFE lehine kapanacağı belirtiliyor.

SERMAYE KAYBI

Yaz aylarının turist satışları ve sonrasında gelecek sezon indirimleri nedeniyle büyük bir sorun yaşanmadan atlatılabileceğine işaret eden üreticiler satın alma fiyatlarının büyük artış gösterdiğine dikkat çekti. “Bunlar ister istemez perakende fiyatlarına yansıyacak ya da firmalar sermaye kaybına uğrayacaktır. Burada Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın ne kadar açıldığını hep beraber gözlemliyoruz.

MUAZZAM ARTIŞ

Dolayısıyla önümüzdeki kış ile beraber fiyatlarda önemli bir artış olabilir. Çünkü perakendeciler artan satın alma maliyetlerini fiyatlara yansıtmak zorunda kalacaklar. Bu kış Yİ-ÜFE-TÜFE arasındaki makas kapanır düşünüyoruz. Şu anda satın alma fiyatlarımız muazzam artış gösteriyor” değerlendirmesini yapan üreticiler, yılın ikinci yarısında bir yavaşlama olabileceğini aktardı.

Kur ve enflasyon ile fiyatlar artacak
Perakende sektöründe markaların pandemi öncesinde sattığı adetlere ulaşamadığını ve enflasyon nedeni ile oluşan fiyat artışları ile ciroların büyüdüğünü kaydeden Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, önlem alınmaz ise adetsel küçülmelerin devam edeceğini aktardı. “Bu enflasyonu bir şekilde dizginlememiz lazım. Enflasyon ve kur arttığı müddetçe fiyatlar da artacak” diye konuşan Tınastepe, beklenti enflasyonunun fiyatlama davranışına yansıdığını ve reel sektöre maliyetlerin üstünde zam yapmayın uyarısını yaptıklarını aktardı.

Adetler küçülüyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, bu yıl öne çekilen talep ve turist satışları ile hızlı bir toparlanma yaşayan perakende sektörünün hazır giyim tarafında sipariş adetlerinin küçülmeye başladığını belirtti. Kaya, “Markalar ile görüştüğümüzde yaptıkları adetlerde yüzde 20-30 eksiye gittiklerini görüyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.