DOLAR

32,6261

0.42%
EURO

34,9411

0.02%
ALTIN(gr)

2.514,06

1,21%
BİST 100

9524.59

1,21%
height="132" />
Emekli maaşları artacak! Emekli olacak milyonları ilgilendiriyor!

Emekli maaşları artacak! Emekli olacak milyonları ilgilendiriyor!

ABONE OL
May 20, 2022 10:01
Emekli maaşları artacak! Emekli olacak milyonları ilgilendiriyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli olmak isteyen milyonları ilgilendiriyor. Emekli maaşlarına temmuz ayında gelecek olan zam öncesi milyonlarca çalışan emeklilik dilekçesini ne zaman vermesi gerektiğini merak ediyor.

Milyonlarca çalışanın emekli dilekçesini doğru zamanda vererek yüksek tazminat hakkı kazanmasının ayrıntıları açıklandı. Buna göre; temmuz ayında kıdem tazminatının tavanı artacak. Dolayısıyla temmuz ayında emeklilik dilekçesini vermek tazminat açısından avantajlı olabilir ancak asgari ücretli veya asgari ücretin biraz üzerinde maaş alanlar için tazminat tavanının artması kıdemi etkilemez. İşte emekli olmak isteyen milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik dilekçesi detayı…

Emekli olmak isteyen milyonları ilgilendiriyor. Emeklilik ile ilgili flaş detayın ayrıntıları belli oldu. Hürriyet’ten Noyan Doğan çalışma hayatı ile ilgili merak edilen soruların cevabını verdi:

Soru: 2020’nin ekim ayında öğretmenlikten emekli oldum. 3600 ek gösterge yasası çıkacak mı, yararlanabilecek miyim? Çıkarsa emekli ikramiyesi ile emekli maaşım artacak mı? Ahmet S.

Cevap: 3600 ek gösterge konusunda çalışmaların sonuna gelindi. Açıklamalara göre temmuz ayında düzenleme yapılacak. 3600 ek gösterge sizin gibi emekli olanların ikramiyelerini etkilemeyecek. Emekli olmuş ve ikramiyesini almış memurlar yeni düzenleme yapıldığında ikramiye farkı almayacak ama emekli maaşları artacak. 3600 ek gösterge emeklilerde aylık 700 lira ile 800 lira arasında bir artış yaratacak.

DUL EŞE YÜZDE 60 MAAŞ BAĞLANIR

Soru: Emekli sandığı emeklisiyim. Eşim ve evlenmemiş bir kızım var. Benim vefatım durumunda eşim ve kızım ne oranda yetim aylığı alacak? Bu bürokratik işlemler için nereye ve nasıl müracaat edilecek? Sedat K.

Cevap: Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 60 oranında aylık bağlanırken, yetim kıza yüzde 30 oranında ölüm aylığı bağlanır. Tüm bu işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülür.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLABİLİRSİNİZ

Soru: 1976 doğumluyum. Sigorta girişim 1 Şubat 2001. Bazı dönemler çalışmadım. 1.150 gün prim eksiğim var. Eksik primlerimi isteğe bağlı ödeyerek, emekli olabiliyor muyum? Kadir T.

Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olup, SGK’ya prim ödeyerek, 1.150 gün prim eksiğiniz tamamlayabilirsiniz. Ayrıca askerlik borçlanması da yaparak, eksik primlerinizi tamamlayabiliyorsunuz.

EYT’DEN YARARLANAMAZSINIZ

Soru: 1978 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1996. Sigorta prim gün sayım 7100. 25 yıllık sigortalılık süremin dolmasına az kaldı. EYT’den yararlanabilecek miyim, ben de kapsam içine girip, emekli maaşı alabilecek miyim? Behlül A.

Cevap: Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çalışma yapılacak ancak son bilgilere göre 2023’in başında bu konuda bir düzenlemeye gidilecek. Ancak düzenlemenin nasıl olacağı, kimleri kapsayacağı henüz netlik kazanmadı. Yine de sigorta başlangıcı 1999 öncesi olanlar, prim gün sayısını ve çalışma yılını dolduranlar emeklilikte yaşa takılıyorlar. EYT için yaş şartı getirebilirler. Yaşınız 44 olduğundan EYT’den yararlanamayabilirsiniz.

6 GÜNLE EMEKLİ OLUNMAZ

Soru: Eylül 1999’dan önce sadece 6 günlük bir sigortalılığım var. EYT çıkarsa yeterli olur mu? Bu sigortalılığım staj değil, normal çalışma. Ferhat D.

Cevap: 6 günlük sigortalılıkla emekli olunmaz ve EYT de çıksa yararlanamazsınız. Ya yeniden sigortalı olarak çalışacaksınız ya da isteğe bağlı sigortalı olup gerekli prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurup, emekliliğe hak kazanacaksınız.

TEMMUZDA KIDEM TAZMİNATI ARTACAK

Soru: Emekliliği hak etmiş bulunmaktayım. Kıdem tazminatı ve bağlanacak emekli maaşı bakımından, 1.6.2022 tarihinde ekmeklik dilekçesini verip emekli olsam mı daha avantajlı olur yoksa, 1.7.2022 tarihinde dilekçe verip emekli olsam mı daha avantajlı olur? İbrahim Ö.

Cevap: Temmuz ayında kıdem tazminatının tavanı artacak. Dolayısıyla temmuz ayında emeklilik dilekçesini vermek tazminat açısından avantajlı olabilir ancak asgari ücretli veya asgari ücretin biraz üzerinde maaş alanlar için tazminat tavanının artması kıdemi etkilemez. Maaş açısındansa bir fark yaratmayacağından emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.