DOLAR

32,5815

0.3%
EURO

34,7074

-0.19%
ALTIN(gr)

2.509,15

1,01%
BİST 100

1,01%
height="132" />
Son araştırma: 4 kişiden 2’si borçlu, 1’i borç istiyor

Son araştırma: 4 kişiden 2’si borçlu, 1’i borç istiyor

ABONE OL
Nis 26, 2022 17:27
Son araştırma: 4 kişiden 2’si borçlu, 1’i borç istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ipsos tarafından yapılan araştırmaya katılan her 100 kişiden 83’ü son bir ay düşünüldüğünde alım gücünün düştüğünü belirtti.

Ipsos araştırma şirketinin Bloomberg HT için yaptığı araştırma yurttaşlarının yarısının borçlu olduğunu, her 10 kişiden sekizinin gelirinin düştüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılan her 100 kişiden 83’ü, son bir ay düşünüldüğünde alım gücünün düştüğünü belirtti. Alım gücünün arttığını söyleyenlerin oranı sadece yüzde 4’te kalırken, alım gücünün aynı kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 13 oldu. “Alım gücüm düştü” diyenlerin oranı ise ezici bir ağırlıkla yüzde 83 düzeyinde oldu.

İKİ KİŞİDEN BİRİ BORÇLU

Araştırmaya katılanların yüzde 52’si kişisel borcu olduğunu söylerken yüzde 4’ü de yanıt vermemeyi tercih etti.

BORCU OLMAYANLARIN YÜZDE 25’İ DE ‘BORÇ ALACAĞIM’ DEDİ

Kişisel borcu olanların yüzde 55’i önümüzdeki birkaç ay içinde borç alacağını belirtirken, bugün borcu olmayanların dörtte biri de borç almayı düşündüğünü söyledi.

AİLEDEN MADDİ DESTEK ALINDI

Aileden maddi destek alanların sayısının da oldukça yüksek olduğu görüldü. Sorulara verilen yanıtlara göre, her 10 kişiden 4’ü son 3 ay içerisinde ailesinden maddi destek almış durumda.

Ayrıca ailesinden maddi destek almış olanları yüzde 69’u önümüzdeki birkaç ay içinde yine maddi destek alacağını belirtti. Bugün ailesinden herhangi bir maddi destek almayanlar yüzde 20’si de yakın zamanda böyle bir desteğe ihtiyaç duyacağı görüşünde.

DÖRT KİŞİDEN ÜÇÜ İŞ ARIYOR

Hem alım gücünün azalması hem de borçlanmanın getirdiği yükten dolayı çalışsın ya da çalışmasın halkın yüzde 93’ü ek gelir elde etmek için iş arayışında. Araştırmaya katılanlardan yüzde 38’i çalıştığı halde ek gelir için ek iş arayışında olduğunu söylerken yüzde 34’ü zaten işsiz olduğunu ve bu nedenle iş aradığını belirtti.

ALIŞVERİŞLER KISILIYOR

Yurttaşların bu dönemde yaşanan fiyat artışlarını yönetebilmek için her türlü giderlerini kısmaya çalıştığı görüldü. Alışveriş harcamasından giyim harcamasına, dışarıda vakit geçirmekten daha az araba kullanmaya ve tabii ki doğalgaz elektrik giderlerini azaltmaya kadar her alanda tasarruf yapmaya çalışan bireyler en çok alışverişleri ucuza getirmek ve doğalgaz ve elektrik giderlerini azaltmak konusunda önlem alıyor.

YÜZDE 63 MARKET MARKET DOLAŞIYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 63’ü en ucuz ürünü bulmak için market market dolaştığını söylerken, yüzde 58’i giyimde en gerekli şeyleri aldığını söyledi.

Araştırma Türkiye’yi temsilen 800 kişi ile yapıldı. 18 yaş üstü bireylerle yapılan araştırma 4-15 Nisan dönemi verilerini içeriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.