height="132" />
Topçu, son yılda artan çocuk işçi ve  okuma yazma oranının azlamasıyla ilgili iktidarı eleştirdi

Topçu, son yılda artan çocuk işçi ve  okuma yazma oranının azlamasıyla ilgili iktidarı eleştirdi

ABONE OL
Nis 25, 2022 21:52
Topçu, son yılda artan çocuk işçi ve  okuma yazma oranının azlamasıyla ilgili iktidarı eleştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelecek Partisi Yenişenir İlçe Başkanı Mustafa Barış Topçu, son yılda artan çocuk işçi ve  okuma yazma oranının azlamasıyla ilgili iktidarı eleştirdi. Özellikle kız çocuklarının çalışma hayatına erken atıldığını belirten Başkan Topçu, ” İktidar çocukları hiçbir yönden koruyamıyor”dedi.

“İKTİDAR GÜZEL BİR GELECEK VERMİYOR”Çocukların ekonomik nedenlerden dolayı çalışmak zorunda olduğunu belirten Başkan Topçu;” Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Fakat resmi rakamlara göre bugün bayramını kutlayamayan binlerce çocuk var. Türkiye’de 5-17 yaş grubunda 720 bin, sendikaların hesaplamalarına göre 2 milyonu aşkın çocuk işçi bulunuyor.Ya kendi ihtiyaçlarını karşılamak için ya da ailesine maddi destek sağlamak için çalışmak zorunda kalan bu çocuklar, sağlık ve barınma ihtiyaçlarına eşit bir şekilde ulaşamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılına ilişkin açıkladığı güncel veriler de çocukların işgücüne katılım oranındaki artışı, okullaşma oranındaki düşüşü gözler önüne serdi. 2021 yılı sonuçlarına göre; 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 16,4’e çıktı. Bu oran bir önceki yıl yüzde 16,2 idi. Kız çocukların işgücüne katılım oranının ise 2020’den 2021’e 0,9 puan arttığı görülüyor. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkek çocuklar için yüzde 22,9, kız çocuklar için yüzde 9,5 olduğu görüldü. 2020’de ise bu oran erkek çocuklar için yüzde 23,4, kız çocuklar için yüzde 8,6 idi.İşgücüne katılan çocuk oranındaki artışın yanı sıra, okullaşma oranındaki düşüşler de dikkat çekiyor. TÜİK’in açıkladığı Milli Eğitim Bakanlığı örgün eğitim istatistiklerine göre; okul öncesi eğitim seviyesinde 5 yaş net okullaşma oranı, 2019/2020 öğretim yılında yüzde 71,2 iken 2020/2021 öğretim yılında yüzde 56,9’a indi. Aynı dönem aralığında ilkokul seviyesinde net okullaşma oranı yüzde 93,6’dan yüzde 93,2’ye gerilerken; ortaokul seviyesinde net okullaşma oranı ise yüzde 95,9’dan yüzde 88,9’a düştü. Özellikle pandemi döneminde bu oranlar daha da çoğaldı. Verilerden de anlaşıldığı üzere çocuklarımız hayatlarını, çocukluklarını yaşayamıyorlar. Kimisi ekonomik şartlardan dolayı çalışmak durumunda kalıyor kimisi de okuma, yazma nedir bilmeden hayatını idame ettiriyor. İktidar ise hâlâ ekonomi çok iyi, geleceğimiz, çocuklar mutlu diyerek kendini kandırmaya, yancılarını susturmaya devam ediyor. Fakat veriler zaten her şeyi açıklıyor. İktidar çocuklarımıza güzel yarınlar bırakmıyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyor, binlerce çocuk işçinin vâr olmasına, kalem tutacak ellerin, daha şimdiden ekmek parası tutmasına sebebiyet veriyor”şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.