DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
height="132" />
Kayısıda Büyük Kayıp: Don Vurdu Kayısılar Telef Oldu

Kayısıda Büyük Kayıp: Don Vurdu Kayısılar Telef Oldu

ABONE OL
Nis 19, 2022 17:12
Kayısıda Büyük Kayıp: Don Vurdu Kayısılar Telef Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç,  Elazığ’da yaşanan don olayının kayısıda%85’ i bulan oranda kayba sebep olduğunu ifade etti.

 Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, Elazığ’da yaşanan don olayı dolayısıyla meydana gelen zirai kaybı değerlendirdi. Don olayının en çok kayısıyı etkilediğini vurgulayan Kılıç Baskil’de ki bahçelerdeki kayıp oranın %70 ile %90 arasında değiştiğini belirtti.   Kılıç,  şehir genelindeki ortalama kayısı kaybının ise %80 olduğunu ifade etti. Tarım sigortasının önemine de vurgu yapan Kılıç, sigortalı olan bahçeler için TARSİM tarafından ödeme yapılacağını kaydetti.

“ORTALAMA KAYBIN %85 OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Don sonrasında yaptıkları çalışmaları açıklayan Kılıç, “Meydana gelen don olayında, özellikle Baskil de çalışmalar başlatıldı. Tüm köylerde tespitler yapıldı. Don olayına bağlı olarak Baskil’de, kayısıda  %70  ile  %90 arasında bir kayıp mevcut, kaybı  bakanlığına bildirdik.  Yaptığımız çalışmalar sonucunda ortalama kaybın %85 olduğunu gördük. Fakat sahada yaptığımız  incelemelerde üretim sezonu boyunca bu zarar azalacağını düşünüyoruz.

İlimizde 100 bin dekar alanda;  bir milyonun üzerinde kayısı ağacı bulunuyor.  55 bin ton kayısı üretim potansiyelimiz var.  Kuru kayısı üretimimiz ise toplam üretimin  %25’ine  tekabül ediyor.  Şuanda  tüm dünyada bu risk var. TARSİM  bu yıl sonunda çiftçilerin  zararını karşılayacaktır.”dedi

“ÇİFTÇİLERİMİZ MUTLAKA TARSİM SİGORTASI’NI YAPSINLAR”

Çiftçilere mağduriyet yaşamamaları için sigorta yaptırmaları çağrısında bulunan Kılıç; “TARSİM,  zararların azaltılması için önemli bir kalkandır.  Bu noktada Baskil’de üretim yapan çiftçilerimiz zararlarının karşılanması için  başvurularını yapmışlardır. TARSİM, sezon sonunda hasar tespiti yaparak, çiftçilerin  zararlarını karşılayacaktır. İlimizde üç binden fazla çiftçimiz TARSİM Sigortası’nı yaptırmış durumdadır.  Elazığ’da, çiftçilerimizin    4 te 1’i   ürünlerini sigortalatmış durumdadır. Çiftçilerimiz mutlaka TARSİM Sigortası’nı yapsınlar. TARSİM  çiçek ve tomurcuk aşamasındaki  kayıpları dünya üzerinde karşılayan tek birimdir.” ifadesini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Açıklamalarını sürdüren Kılıç; “Üreticilere çok geçmiş olsun diliyorum. Dilerim ürün kaybı çok olmaz. Şuan  kayıp %85 civarında görünse de, net kaybı sezon sonunda göreceğiz.

İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü olarak kayısı bahçelerinin yanı sıra, ceviz ve şeftali bahçelerimizde de  çalışmalarımızı  sürdürüyoruz. Sürekli bir şekilde  çiftçilerimizin yanındayız.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.