height="132" />
Yoğun yağışa rağmen Elazığ’a içme suyu sağlayan Hamzabey Barajı dolmadı

Yoğun yağışa rağmen Elazığ’a içme suyu sağlayan Hamzabey Barajı dolmadı

ABONE OL
Mar 20, 2022 22:23
Yoğun yağışa rağmen Elazığ’a içme suyu sağlayan Hamzabey Barajı dolmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSİ 8. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yoğun yağışa rağmen Elazığ’a içme suyu sağlayan Hamzabey Barajı’nın, sadece %20’sinin dolduğunu açıkladı. 

 2022 su yılı ile ilgili açıklamalarda bulunan DSİ 8. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, barajlardaki doluluk oranını açıkladı. Dündar, birçok barajın geçen yıla kıyasla önemli bir doluluk oranına ulaştığını ifade etti. Dündar’ın,  Elazığ’a içme suyu sağlayan  Hamzabey Barajı’nın,  doluluk oranı ile ilgili  olarak yaptığı değerlendirme ise Hamzabey  Barajı’nın dolması için, daha çok yağışa ihtiyacımız olduğunu ortaya koydu.

HAMZABEY’DE DOLULUK ORANI %20

DSİ 8. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’ın açıkladığı   2022 su yılı verilerine göre  geçen yıla göre; Türkiye genelinde yüzde 45, 4, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 31,6 ve Elazığ’da ise yüzde 42, 8’lik bir artış oldu. Yağışlarla beraber, Elazığ’da bulunan barajların doluluk oranı artarken,  yoğun yağışlara rağmen Hamzabey Barajı’nın %20 doluluk oranına ulaşması dikkat çekti.

Geçtiğimiz  yıl  yaşanan kuraklık herkesi etkilemiş, içme suyunda sıkıntılar yaşanırken, çiftçiler zor günler geçirmişti. Fakat 2022 yılında ülke genelinde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi’nde de  kar yağışı ciddi bir şekilde kendisini his ettirdi. DSİ 8. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’ın açıkladığı verilere göre; ülke genelinde geçen seneye göre yüzde 45,4’lik, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 31,6’lık ve Elazığ’da yüzde 42, 8’lik bir artış meydana geldi. Bu yağışlar barajların debisine de yansıdı. Kalecik Barajı yüzde 100, Kanatlı Barajı yüzde 50, Cip Barajı da yüzde 30 aktif doluluğa ulaştı. Ayrıca enerji üretiminde aktif olarak kullanılan Keban Barajı’nın doluluk oranının yüzde 16,8’e ulaştı

Elazığ’a içme suyu sağlayan  Hamza Bey Barajı’nın ise yağışlar sonrasında   doluluk oranın yüzde 20 seviyesinde kalması dikkatlerden kaçmadı.  Eriyecek karlar ve baharda alınacak yağmurlarla beraber barajların doluluk oranında  artışların süreceği aktarılırken, herhangi bir kullanımı bulunmayan Hazar Gölü’nün ise seviyesini koruduğu bildirildi.

2021 yılına göre, daha sevindirici bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu dile getiren DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yağışların çiftçiler için verimli bir tarım yılı geçirmeleri açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Dündar, çiftçileri aşırı su tüketiminden kaçınmaları ve suyu verimli bir şekilde kullanmaları konusunda uyardı

“DOLULUK ORANLARINDA ÖNEMLİ ARTIŞLAR MEYDANA GELMİŞTİR”

Özellikle son yağışlarla birlikte Türkiye genelinde geçen yıla göre yüzde suda  45, 4 artışın, söz konusu olduğunu belirten DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Uzun yılların ortalamasına göre; yüzde 4,6 bir artış meydana gelmiştir. Durumu bizim bölgemizin de içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi için dikkate aldığımızda; uzun yılların ortalamasına göre, eşit seviyede diyebileceğimiz yüzde 3,7 azalma söz konusu iken 2021 su verilerine göre ise yüzde 31,6 oranında bir artış söz konusudur. Dolayısıyla bu çerçevede; bütün bölge illerimizdeki duruma baktığımızda Malatya ilimiz hariç diğer bütün illerimizde uzun yılların ortalamasına göre bir artış söz konusudur. 2021 yılı su verilerine göre ise 4 ilimizde de yani; Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerimizde bir yağış artışından bahsedebiliriz. Bunlarla ilgili oransal bir bilgi vermek gerekirse, Elazığ’da 2021 yılı su verilerine göre yüzde 42,8, Malatya’da yüzde 11,1, Bingöl’de yüzde 57,8 ve Tunceli’de 74,4 gibi oranında bir yağış fazlalığı söz konusudur. Bütün bu verileri dikkate aldığımızda; bölge müdürlüğümüz bünyesindeki depolama tesislerimizde, bu yağışlardan istifade ederek doluluk oranlarında önemli artışlar meydana gelmiştir” dedi.

“2022 SULAMA MEVSİMİNDE BİR SIKINTI YAŞAMAYACAĞIZ”

Elazığ’ın ve bölgenin en önemli gölü olan,  Hazar Gölü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan   Dündar, Elazığ’da bu yıl sulu tarımda bir sıkıntı yaşanmayacağını açıkladı. Dündar; “Kanatlı Barajı’mızda geçen yıl su tutma işlemini gerçekleştirmiştik. Şu anda Kanatlı Barajı’mız, yüzde 50 doluluğa ulaşmış vaziyette ve inşallah bu sene çiftçilerimiz yaklaşık 80 bin dönüm araziyi sulayacak. Buradaki sulama çalışmalarını, herhangi bir aksaklık olmadan gerçekleştireceğiz. Yine ilimizde bulunan Kalecik Barajı’mız var. Karakoçan Kalecik Barajı’mız  şuanda yüzde 100 doluluğa ulaşmış vaziyettedir. Cip Barajı’mız is  şuanda yüzde 30 aktif doluluğa ulaşmış durumdadır. Bu bahsettiğim değerler aktif hacim doluluklarına, ait kullanılabilir su miktarı baz alınarak verdiğim oranlardır. Toplam doluluğu ifade etmiyor. Dolayısıyla 2022 yılı sulama mevsimini, herhangi bir sıkıntı yaşanmadan rahatlıkla atlatabileceğiz.  Özellikle suyun verimli bir şekilde kullanılması ve tarımsal verimin artışına imkan sağlanması için bir takım tedbirleri de uygulamaya başladık. 2022 yılı çalışmalarımızı bu çerçevede yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“2021 YILINA GÖRE DAHA SEVİNDİRİCİ BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Güneydoğu Anadolu  dışında, bütün bölgelerde yağışlarda artış meydana geldiğini belirten Dündar, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;  “2021 yılına göre bir yağış artışı söz konusu ve bunlar çok önemli artışlardır. Yüzde 20’den, yüzde 70’lere kadar çıkan bir artıştan bahsediyoruz. Bu durum uzun yılların ortalamasına göre, daha düşük seyrediyor olsa bile; 2021 yılına göre, daha sevindirici bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. Yağışlar,  çiftçilerimizin verimli bir tarım yılı geçirmeleri açısından da çok önemlidir. Biz diğer taraftan, sulama yapan çiftçilerimiz açısından depolama tesislerimizde  sulamada herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli planlamamızı yaptık, tedbirlerimizi alıyoruz. Burada çiftçilerimizden beklentimiz; sulama yaparken aşırı su tüketiminden kaçınmaları ve suyu verimli bir şekilde kullanmalarıdır” dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.