height="132" />
Elâzığ’ın en yaşanabilir ilçesi Kovancılar

Elâzığ’ın en yaşanabilir ilçesi Kovancılar

ABONE OL
Mar 20, 2022 22:36
Elâzığ’ın en yaşanabilir ilçesi Kovancılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ’ın doğusunda yer alan ilçe il  merkezine yaklaşık 65 km.  uzaklıktadır.  1987 yılında ilçe olmuştur.  İlçeye bir teşkilatsız bucak ile 76 köy bağlıdır. Bingöl Elazığ karayolunun Tunceli karayolu ile kesiştiği kavşakta yer alan ilçe düz ve geniş bir ova üzerine kurulmuştur. Yerleşim alanı genellikle yol boyunca uzanmaktadır.

Palu ilçe merkeziyle birlikte batı, güney ve kuzeyi Keban Baraj Gölü ve Murat nehri ile çevrili olan KOVANCILAR ilçesi adeta bir yarımada görünümündedir. Kovancılar ilçesi temelinde alüvyonlar bulunmaktadır. 1. derecede riskli deprem bölgesinde yer alan ilçe Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde bulunmaktadır.

Ekonomisi genelde tarıma dayalı olan  ilçede,  son yıllarda endüstri bitkileri de yetiştirilmektedir. İlçe hudutları içerisinde ETİ Holding Genel Müdürlüğüne bağlı ETİ-KROM A.Ş. Genel Müdürlüğü bulunmaktadır.

Elazığ’ın büyük bir hızla gelişmekte olan bu ilçesinin bugün bulunduğu yer 1934 yılından önce boş ve çorak bir araziden ibaretti. 1934 yılında Romanya’dan 300 hanelik bir soydaş kafilesinin bu bölgede iskan edilmesi planlanmış, 1935 yılında Devlet tarafından mahalli tarzda evler yapılarak söz konusu göçmen kafilesi buraya yerleştirilmiştir. Buraya yerleştirilen göçmen kafilesi için 1934 yılında Romanya’nın 1941 den sonra Bulgaristan’ın Silistre vilayetinin Tutrakan ilçesi Kovancılar köyünden Anavatana göç kararı alındı. Köstence Limanından İstanbul’a gelen soydaş kafilesi bu günkü Kovancılar ovasına gönderilerek civar köylere misafir olarak dağıtıldı.1935 yılı baharında zamanın valisi Tevfik GÜR tarafından Kovancılar’ın temeli atıldı. Türk vatandaşlığına geçirilen Balkan Türkleri çevre köyler halkının desteği ile Kovancılar ovasının batı kısmında yapılan 280 haneli evlere yerleştirildiler. Bu dönemde Çakırkaş ve Şenova köylerine aynı bölgeden gelen Türkler yerleştirildi. Buraya yerleştirilen göçmenler Romanya’daki köylerinin ismini bu köye ad olarak vermişlerdir. Böylece bu yeni yerleşim yerinin adı KOVANCILAR olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk planlı köyü olma özelliğine sahip olan bu yerleşim yeri çalışkan vatandaşlarımız sayesinde hızla gelişmiş ve 1967 yılında belediye teşkilatı kurularak 19.09.1988 tarihinde 3352 sayılı kanunla Elazığ’a bağlı bir ilçe olmuştur.

AKPINAR: İLÇEMİZİN NÜFUSU HIZLA ARTIYOR

2021 yılı Kovancılar nüfusunu değerlendiren Kovancılar Belediye Başkanı Hacı Akpınar, “İlçemiz bölgenin merkezi, ekonomik merkez, hayvancılık merkezi, tarım merkezi, sağlık merkezi, eğitim merkezi, doğal bir ekonomik merkez açıkçası. Sürekli göç alan, nüfusu sürekli hızla artan bir ilçemiz. Biz de ona göre alt yapısını, üst yapısını, sosyal donatılarını kurumlarını ona göre planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

AKPINAR: DOĞAL GAZ İLE BİRLİKTE NÜFUS ARTMAYA BAŞLADI

Başkan Hacı Akpınar, “Bundan sonra da inşallah doğal gazın ilçeye yaygınlaşmasından sonra nüfus daha da çekmeye başladı. Özellikle bu deprem konutlarından sonra şu anda ilçemizde 306 konut hizmete sunuldu. 2022 yılı içerisinde inşallah 216 konutumuz daha hizmete girecek. Bu tabi çevre köylerimizden, ilçe merkezinden diğer ilçelerde ilçemizi tercih edip gelen nüfusun durumu olacak. Bu da ilçe nüfusumuzun yük olmadan artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.