height="132" />
Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ilçesi…  AĞIN

Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ilçesi… AĞIN

ABONE OL
Mar 13, 2022 10:36
Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ilçesi…  AĞIN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HABER: Tuğçe ERGİN- Elazığ Günebakış Gazetesi

TÜİK’e göre Türkiye’nin en fazla yaşlı nüfusuna sahip ilçesi ise Elazığ’ın Ağın ilçesi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılına ilişkin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2 bin 626 kişinin yaşadığı Elazığ’ın Ağın ilçesi, “en yaşlı ilçe” sıralamasında ülke genelinde birinci sırada. Bin 297 erkek, bin 329 da kadının yaşadığı Ağın’da nüfusun yüzde 35,26’sını oluşturan kişi 65 yaş veya üzerinde yer alıyor.

Ağın tarihinin MÖ 17.-16. yüzyıllarda yöreye yerleşen Hurrilere kadar uzandığı belirtilmektedir. Yörede hakimiyet kuran çeşitli kavimlerin egemenliğinde kalan Ağın, 1071 yılından sonra Türklerin Anadolu’ya girmesiyle 1115-1234’e kadar Artukoğulları yönetiminde kalmış, 1514 Çaldıran Muharebesi’nden sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. “Kamus-ül Alamîda ilçeye ilişkin şu bilgiler yer almaktadır. “Mamuret-ül Aziz” (Elazığ) sancağında Eğin ilçesine bağlı bir bucaktır. 52 köyden oluşmuştur. 1954 yılında Elâzığ’a bağlı olarak bir ilçe olmuştur. Şu anda 16 köyü bulunan İlçenin, 1997 yılı nüfus sayımına göre 2103’ü ilçe merkezinde olmak üzere toplam nüfusu 3198’dir. 1954 yılında ilçe teşkilatı kurulmuştur.

Elazığ ilinin Kuzeybatısında bulunup ile uzaklığı 77 km’dir. Ağın doğudan Çemişgezek, batıdan Arapgir, güneyden Keban, kuzeyden yine Arapgir ve Kemaliye ile çevrilidir. Yüzölçümü 526 metrekare olup kuzey yönünde Hekemat Tepesi, güney yönünde Osman Tepesi, batı yönünde ise Aliuşağı Tepelerinin arasında küçüklü büyüklü dereler arasına yerleşmiştir.

Fırat’ın bir kolu olan Karasu, İlçenin Doğu sınırı boyunca uzanmakta ve Keban civarında Murat Nehri ile birleşerek asıl Fırat’ı teşkil etmektedir. Daha önceleri tipik karasal Doğu ikliminin etkisinde olan ilçenin Baraj Gölünün oluşmasıyla ikliminde önemli bir yumuşama görülmüştür. Elâzığ’dan 77 km uzaklıkta olan Ağın’a ulaşım karayolu ile yapılmakta olup, Keban Baraj gölü üzerinden de feribotla sağlanmaktadır. İlçenin yaz ve kış İl yolu ve köy yolları ulaşıma açıktır.
“Elazığ’ın Ağın İlçesi’nde genç ve çalışan nüfusta yaşanan göç sorunu, ilçenin tarımsal ve sulama faaliyetlerinin gelişememesine bağlı olarak yaşadığı sorunları, bu sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Ağın İlçemize ilişkin yapılan tespitlerden “satır başı” olarak sunacağım hususlar şöyle…
–1954 Yılı’na İlçe olarak Elazığ’a bağlandığı ve 526 Km kare yüzölçümüne sâhip olduğu belirtilen Ağın’ın en önemli gelir kaynağının tarım olmasına rağmen, Keban Baraj Gölü altında kalan araziler nedeniyle günümüzde tarım yapılan alanının hayli azaldığına dikkat çekiliyor…
–2019 verilerine göre 1640 olarak belirlenen ilçe merkez nüfusunda meydana gelen kayıplar dolayısıyla Ağın’ın “İlçe” statüsünden çıkarılarak, “belde” statüsüne getirileceğine dair, Ağın halkı üzerinde büyük bir endişe oluştuğu vurgulanıyor!..
–2011 Yılı’nda yayımlanan Elazığ Çevre Durum Raporu’na göre Keban Baraj Gölü’nün etkisiyle Ağın’ın her geçen yıl Doğu Anadolu Bölgesi’nin genel karasal iklim çizgisinden farklılaşarak “daha elverişli iklim” çizgisine yaklaştığı ifâde ediliyor…
–Ağın’da mevcut arazilerin sulanması ve sulu tarıma geçilmesi amacıyla DSİ tarafından yaklaşık 30 yıl önce başlatılan Karadağ Sulama Projesi’nin gerekli etüt ve proje çalışmaları tamamlandığı hâlde bu güne kadar faaliyete geçirilemediği belirtiliyor!
Ağın beyaz üzümü ve badem yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, istihdam sonucunda göçün önlenmesi amacıyla şart ve gerekli olan sulu tarım ihtiyacının karşılanması için, Karadağ Sulama Projesi’nin bir ân önce faaliyete geçirilmesi gerektiği anlatılıyor…
–Elazığ Çevre Durum Raporu’na göre Keban Baraj Gölü’nde yapılan balıkçılık dolayısıyla kirlilik oluştuğunun gözlendiği ifâde edilirken, yeraltı sularının bulunduğu tarım yapılan ovalık alanlarda da zirâi faaliyetlerden kaynaklanan bir kirlenmenin eşiğinde olunduğuna dikkât çekiliyor!
–Tarımsal sulamada yaşanan olumsuzluklar dolayısıyla yaklaşık 6 bin dönüm arazide yapılmakta olan badem tarımının, sulama sorunu çözüldüğünde ilçe çapında 20 bin dönüme yükseleceğinin öngörüldüğü, bu artışın da ilçe nüfusu ve ekonomisinde gelişmeye sebep olacağı belirtilirken, nüfus yoğunluğundaki kaybın Ağın’da farklı ve başka sorunlara yolaçtığı da dile getiriliyor…
–Ağın İlçesi’nin bir diğer sorununun hastane ve personel sayısının yetersizliği olduğu ifâde edilirken, ilçede sâdece bir Aile Hekimliği binası bulunduğu kaydediliyor…
–Etrafı sularla çevrili olan Ağın’ın turizm alanında gelişebilme potansiyeline sâhip olduğu, “Cittaslow” kriterlerini yerine getirerek, “sâkin şehir” olabilmek amacıyla da başvuruda bulunulduğu hatırlatılıyor…
–İlçenin, turizm potansiyelinin daha iyi kullanılabilmesi amacıyla, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’ndan bir adet turistik amaçlı gezi teknesi hibe edilmesi konusunda talepte bulunulduğu bildiriliyor…
–İlçede yer alan Ekrem İSPİR Konağı’nın restorasyonunun yapılıp tamamlanması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gerekli ödeneğin çıkartılması ve konağın turizme kazandırılmasının Ağın için faydalı olacağı dile getiriliyor…
–Önerge gerekçesinde son olarak Ağın İlçesi’nde yer alan bazı resmî kurumların kapatılması ya da müdürlükten şefliğe düşürülmesinin, ilçeden göç sorununu olumsuz olarak etkilediği vurgulanıyor…
Söz gelimi İlçede yer alan Ekrem İSPİR Konağı’nın restorasyonunun tamamlandığını biliyoruz. Ayrıca, baştan belirttiğim gibi; Ağın’ın turizm alanında “Kaya Mezarları”, “Meteor Çukuru”, “Ağın Konakları / Evleri vb birçok zenginliğinin araştırma ve tanıtıma ihtiyaç duyduğu, İlçenin çözüm bekleyen daha birçok sorununun olduğu ve bu sıralananlardan ibaret olmadığı da biliniyor elbette!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.