height="132" />
Sürmanşet yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor

Sürmanşet yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor

ABONE OL
Mar 1, 2022 19:14
Sürmanşet yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sürmanşet yayın dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Son haftaya damgasını vuran film ve kitapları derledik…

Engereğin Gözü – Özel Baskı, Zülfü Livaneli, İnkılap Kitabevi, Roman, 144 sayfa

Türk Edebiyatı’nın usta kalemi Zülfü Livaneli’nin “istediğimi yapmaya en çok yaklaştığım kitap” dediği 1997 Balkan Edebiyat Ödüllü ilk romanı Engereğin Gözü, küçük yaşta hadım edilip haremağası yapılmış zenci bir kölenin, Habeş Süleyman’ın gözünden iktidar – birey ilişkisini anlatır. Süleyman, “biricik” efendisinin tahtla ölüm arasında gidip gelen kaderinin ellerinde bocalarken yeni sultana “Padişahım çok yaşa!” diye haykırmaktan da geri duramaz… 25’inci yıl baskısıyla yeniden okurlarıyla buluşan Engereğin Gözü, bir dönem romanı olmanın ötesinde, insan psikolojisinin derinliklerine; dün, bugün ve yarının saraylarına, en gizli sırları bile aydınlatacak gerçeklikte ışık tutan bir Livaneli klasiği. Dışarda Kötülük Vardı, Kürşat Başar, Everest, Roman Bir özel baskı da Kürşat Başar’dan. Kış İkindisinin EvindeKonuştuğumuz Gibi Uzaklara ve Sen Olsaydın Yapmazdın Biliyorum üçlemesi; ilk kez tek ciltte!

19 Dakika, Jodi Picoult, Çeviren: Serkan Göktaş, April, Roman, 600 sayfa

Tüm dünyada 30’dan fazla dilde okurlarıyla buluşan, Türkiyeli okurların da çok sevdiği Jodi Picoult’nun uzun süredir beklenen romanı 19 Dakika raflarda yerini aldı. İkilemlerin, zorlu konuların, büyük tartışmaların yazarı Picoult, bu kez 19 Dakika ile okurlara meydana okuyor, akran zorbalığını, aile bağlarını ve eksiksiz görünenin ardındaki sırrı tartışıyor. Peter yıllarca sınıf arkadaşlarından zorbalık görmüştür. Ve sonunda on dokuz dakikalık cehennemin başkahramanı olur…

Aşık Kadınlar, Elfriede Jelinek, Çeviren: Anıl Alacaoğlu, İthaki, Roman, 192 sayfa

Nobel Ödüllü Elfriede Jelinek, Âşık Kadınlar’da anlatacağı hikâyeye hizmet eden özel bir üslup kullanarak kadınlığı ve evlilik kurumunun ekonomik güvenceyle ilişkisini irdeliyor. Alplerde bir kadın iç çamaşırı fabrikası. Mutluluk peşinde iki kadın işçi; Brigitte ile Paula. İçinde bulundukları ekonomik sınıfı terk ettikleri, eşleri ve çocuklarıyla mutlu mesut yaşadıkları bir gelecek var hayallerinde. Bu hayale ulaşmaksa fabrikadaki çalışma şartları kadar zor. İki kadın, iki ayrı yol. Bir iyi, bir de kötü örnek.

Amerikan Savaşı, Omar El Akkad, Çeviren: Selim Yeniçeri, Doğan Kitap, Roman, 424 sayfa

2074 yılında ABD’de fosil yakıtları yasaklayan bir yasa kabul edilince, Güney eyaletleri İkinci Amerikan İç Savaşı’nı başlatır. Louisiana’nın iklim değişikliğiyle zarar görmüş sahil kesiminde yaşayan Sarat, savaş çıktığında henüz 6 yaşındadır. Küçük kız, babası bir intihar saldırısında ölünce annesi ve kardeşleriyle bir kampa yerleşmek zorunda kalır. Bir gün burada Albert Gaines’le tanışır. Bu gizemli adamın rehberliğinde, Sarat’ın kalbinde isyan ve intikam ateşi yanmaya başlayacaktır.

Müzik Nasıl İşler, David Byrne, Çeviren: Ergin Özler, Mundi Müzik, 392 sayfa

Talking Heads grubunun kurucularından David Byrne’ün kitabı Müzik Nasıl İşler, dâhi denebilecek kadar yetenekli bir müzisyenin dünya çapında bir kariyerden süzdüğü pratik deneyimleri ve bilgece gözlemleri içeriyor. Byrne müziği yalnızca bir sanat formu olarak ele almıyor, akustik, ekonomik, teknolojik ve sosyal yönlerini de tartışıyor. Müzik Nasıl İşler, bir iş kolu olarak müziğin çarklarının nasıl döndüğünü anlatmakla kalmıyor, şarkıların, senfonilerin, ritimlerin ve nakaratların hayatımız boyunca nasıl içimize işlediğini de gözler önüne seriyor.

Neoliberalizmin Harabelerinde, Wendy Brown, Çeviren: Bülent Doğan, Metis Yayıncılık, Ekonomi-Politika, 216 sayfa

Uzun süredir dünyada egemen yönetim ideolojisi olan neoliberalizmin ekonomik sonuçları hakkında çok sayıda çalışma ve tartışma var. Buna karşılık, neoliberalizmin yol açtığı siyasi sonuçları ve sorunları da derinlemesine tartışmak gerekiyor. Wendy Brown’ın temel sorusu “Neoliberal ekonomik sarsıntıların sonucunda neden ve nasıl sol değil de sağ güçlendi?” şeklinde özetlenebilir. Kitabın izinden gitmek, neoliberalizmin başka ülkelerde yarattığı siyasal ve toplumsal tahribat üzerine düşünmek, sol adına dersler çıkarmak isteyenler için… Son Osmanlılar – Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü, Murat Bardakçı, Turkuvaz Kitap, Tarih, 416 sayfa

Gazeteci Murat Bardakçı’nın, dünyanın hemen her tarafına dağılmış olan Osmanlı hanedanının mensuplarıyla görüşerek hazırladığı bu kitap, Ortadoğu’ya ve Avrupa’nın bir bölümüne yüzlerce yıl boyunca hükmetmiş bir aileden bugüne kalanların öyküsünü anlatıyor. Konusundaki ilk ve tek eser olan kitap, bir yerde, Osmanlıların tarih sahnesinden çekilmelerinden sonraki tarihi dile getiriyor.

 

Haftanın çok satan Yerli kitapları

  • Seyir, Piraye (Mona Yayınevi)
  • Var mısın? – Güçlü Bir Yaşam İçin, Doğan Cüceloğlu (Kronik)
  • Empedoklesin Dostları, Amin Maalouf (Yapı Kredi Yayınları)
  • Ben Kirke, Madeline Miller (İthaki Yayınları)
  • Hayvan Çiftliği, George Orwell (Can Yayınları)
  • Körlük, Jose Saramago (Kırmızı Kedi Yayınevi)
  • İnsan Neyle Yaşar?, Lev Nikolayeviç Tolstoy (İş Bankası Kültür)
  • Altıncı Koğuş Anton Pavloviç Çehov (İş Bankası Kültür)
  • Sineklerin Tanrısı, William Golding (İş Bankası Kültür)
  • Kral Şakir 9 – Muhtişim Dedektifler!, Varol Yaşaroğlu, (Eksik Parça)

Ruh halinize göre haftanın film ve dizi önerileri

All the Money in the World: İzlemek için iki gününüz var, 21’inde kalkıyor ama kaçırmayın. Milyarder J. Paul Getty’nin (Plummer) torununun fidye için İtalya’da kaçırılmasının hikâyesi. Tüm kadro çok iyi. (Netflix)

Inside Man: 50 kişinin rehine olduğu bir banka soygunu. Plummer’ın, yönetmen Spike Lee ve Denzel Washington’la ikinci işbirliği. Akıl oyunlarına meraklı olanlara. (Netflix) Knives Out: Tanınmış polisiye yazarı Harlan Thrombey (Plummer), doğum günü partisinden hemen sonra malikanesinde ölü bulununca, meraklı ve neşeli dedektif Benoit Blanc olaya el atar. Agatha Christie tutkunlarına. (beIN Connect) Last Full Measure: Plummer’ın son filmi (bir de yapım aşamasında olan var). Vietnam’da hiç tanımadığı 60’tan fazlaaskerin güvenliği için kendisini feda eden William Pitsenbarger'in gerçek hikayesi. Savaş filmi meraklılarına. (beIN connect) Lake House: Bu romantik yapımda Plummer, boydan boya cam olan meşhur ve gizemli Göl Evi’ni karısı için inşa eden ünlü mimar Simon Wyler rolünde. (Netflix) A Beautiful Mind: Russell Crowe’un canlandırdığı dahi matematikçi John Nash’in hikayesini anlatan filmde Nash’e şizofrenisi olduğunu söyleyen ve onu tedavi etmeyi deneyen Dr. Rosen rolünde Christopher Plummer var. (Prime Video)

Uçakta geçen filmler

Into the NightInto the Night: Mehmet Kurtuluş’un yer almasıyla adını duyduğumuz bu kurgu dizisi tüm dünyada da büyük ilgi çekmişti. Kıvanç Tatlıtuğ’un oynadığı spin-off’undan önce tekrar izlemekte de fayda var. (Netflix) Flight: Çok iyi bir pilottan bir dedektif çıkar mı? Whip Whitaker, bozulan uçağını yere indirmeyi başardıktan sonra bozulmasını araştırmaya başlıyor. Denzel Washington’a Oscar adaylığı getiren filmin yönetmeni Robert Zemeckis. (Netflix) Sully: Pilot koltuğunda Tom Hanks’i izlediğimiz yapım gerçek hayattan uyarlama. Nehrin ortasına zorunlu iniş yapması gereken bir uçaktan kimsenin büyük hasar almadan çıkmasını sağlayan pilotun sonrasında girmek zorunda kaldığı soruşturma merkezde. (Netflix)Non StopNon Stop: Her uçuşta hava polisi olmaz. Ama oldu mu bir de Liam Neeson tarafından oynanıyorsa orada büyük bir macera var demektir. Kısıtlı bir alan, bol aksiyon, biraz da gizem eşittir bolca keyif. (Netflix)  Airport: Her birinin Oscar adaylığı olan dört film Airport, Airport 1975, Airport 77, The Concorde ve her birinde başka bir heyecan dalgası. Yetmişli yılların aksiyon dolu film serisinde her şey var: hava korsanları, düşen uçaklar, kazalar, cesur pilotlar ve çok iyi oyuncular. (beIN Connect) Havalimanı: Yılda 60 milyonun üzerinde yolcu taşıyan Dubai Havalimanı’nın içinden merhaba. National Geographic yapımı seri, havalimanının çalışanlarını anlatıyor. Deneme uçuşları, yeni uçaklar, kargolar ve her şeyiyle 15 bölümde tam bir havalimanı deneyimi. (beIN Connect)

Gain platformu

Come F*ck My RobotCome F*ck My Robot: Craigslist’in gerçek bir paylaşımından uyarlanan bilim kurgu hikayesi. Yarattığı seks robotunun prototipiyle cinsel ilişkiye girecek birini arayan bir adam ve buna gönüllü olan 18 yaşındaki bakir bir erkek. Peki robotun konuyla ilgili düşüncesi olabilir mi? Cupid’s Paradise: Herkesin yüzeysel faktörlere göre derecelendirildiği ütopik bir dünyadayız. Jenn’in bir eş bulabilmek için 100 randevu şansı ve çok yüksek standartları var. Peki kendi standartlarına uygun bir randevuya çıkmak için Jenn’in yaptıklarının sonucu beklentiyi karşılayabilecek midir? Face Swap: Bir adam karısını cinsel hayatlarını canlandırmak için yapay zeka kullanmaya ikna eder. Tahmin ettiğinden de iyi sonuç alacağını düşünen ve aslında pek de niyetli görünmeyen taraflardan sonunda asıl amacına hangisi ulaşacaktır. Harry Grows Up: Aşk acısı çeken yalnız biri için New York oldukça acıtıcı olabilir. Özellikle bu kişi tek başına yaşayan 18 aylık biriyse.

How to Survive a Break upHow to Survive a Break up: İki taraf için de çok zor olan bir ayrılıkla başa çıkma hikayesi. Tekrar bekar olmak, yeni flörtler, tek gecelik ilişkiler, ‘yardım’ etmeye çalışan arkadaşlar ve çok daha fazlası. Biten bir ilişkinin kaç evresi vardır? Peki bu evreleri atlatmak ne kadar kolaydır? Multiverse Dating for Beginners: Romantik komediye sürrealist bir bakış. Ivy ve Dave birbirleri için yaratılmıştır. Ta ki Ivy tek sözüyle Dave’i korkutana kadar. Matrix’te bir aksama havada ise dejavu vardır. Ivy aşkı kuralına göre oynarsa sonuçlarını görme şansı yakalayabilecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.