height="132" />
Engelliler Camiye Hasret

Engelliler Camiye Hasret

ABONE OL
Şub 25, 2022 19:55
Engelliler Camiye Hasret
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı  Metin Fırat,  engellilerin camilere ulaşamadığına dikkat çekerek; “Cemaate ve camiye hasret kaldık!” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Faik Akgün

Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı  Metin Fırat camileri engelliler açısından değerlendirdi.  Fırat, engellilerin camiye ulaşamadığını vurgulayarak, ibadet etmek için camilere giden engellilerin yaşadığı  zorlukları açıkladı. Fırat, bedensel engelli vatandaşların camilerde gerekli donatılar olmadığı için  cami içlerine giremediğini, soğuk  ve yağışlı havalarda camii avlusunda namaz kılmak zorunda kaldığını belirtti. Yetkililere çağrı yapan Fırat;  camilerin engelliler açısından ulaşılabilir olmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını istedi.

“İbadet Etmemizi Engelleyen  Engellerin Kaldırılmasını İstiyoruz”

Camiye ve cemaate hasret kaldıklarını ifade eden Fırat, “Camiye ve cemaate hasret bırakıyorlar. Namaz kılmak için camiye gidiyoruz. Ancak cami içerisine giremeyince, kapı önünde tekerlekli sandalye üzerinde bazen soğukta  namaz kılmak zorunda kalıyoruz. Camilerde gerekli düzenlemeler olmadığı için,   ibadet ederken  büyük sıkıntı yaşıyoruz.

Engelliler olarak, camilerde gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Eski camilerin engelliler için uygun hale getirilmesini beklerken, yeni yapılan camilerde de sıkıntı yaşıyoruz. Engelliler olarak ibadet etmemizi engelleyen  engellerin kaldırılmasını istiyoruz. “ dedi

“Hangi Camimizde Engelli Lavabosu Var?”

 Engellilerin camilere ulaşabilmesi için yapılması gerekenleri de açıklayan Fırat; “ Tüm kamu ve kuruluşları, engellilerin erişilebilirliği açısından problemli…  Bazı araçlar engelliye uygun ama duraklar engelliye uygun değil. Bazı camiler, engelliler için uygun dizayn edilmiş görünüyor. Ama tam olarak uygun tasarlanmamıştır. Örneğin;  ama abdest alınan yer engelliye uygun değil. Camilerin  sadece bedensel engelli ve tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımız  açısından değil,  tüm engel grupları göz önüne alarak düzenlenmesi gerekiyor.   Örneğin; görme engelliler camiye gitmek  istediğinde ne yapacak?  Yine bedensel engelli bir vatandaşımız, abdest alıp namaz kılmak istiyor, hangi camimizde engelli lavabosu var? Engelliler olarak hep dışarıda namaz kılmak zorunda kalıyoruz. Biz de Müslümanız. Biz de camiye gitmek istiyoruz. Yetkililere çağrımız, standartlar bellidir. Camilerin engelliler açısından,  nasıl ulaşılabilir olacağı ile ilgili bir standart var. Bu standart 5378 sayılı kanunda da belirtiliyor. Bu kanun baz alınarak  camiler tekrardan restore edilirse, bizim için herhangi bir sıkıntı kalmayacak. Yeni camiler de engelliler açısından ulaşılabilir olması  göz önüne alınarak düzenlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.