DOLAR 32,3311 0.24%
EURO 35,0836 -0.14%
ALTIN 2.301,061,05
BITCOIN 22767660,56%
Elazığ
11°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Buğdayda korkutan senaryoya start verildi

Buğdayda korkutan senaryoya start verildi

ABONE OL
Şub 25, 2022 20:41
Buğdayda korkutan senaryoya start verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte buğdayda korkutan senaryoya start verildi. Buğday fiyatı 9,34 dolarla 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Dünyanın en büyük hububat üreticisi ülkeleri arasında yer alan Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma, fiyatları dalgalandırdı. Askeri harekâtla birlikte Rusya ve Ukrayna’nın üretimdeki ağırlığı nedeniyle buğday, emtia piyasalarında ana aktör oldu.

Buğday fiyatları 9,34 dolar/bushel (yaklaşık 350 dolar/ton) ile Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüzde 6’ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3 artış gösterdi.
Buğday geçen yılı da yüzde 20,3 yükselişle tamamlamıştı. Buğday fiyatlarının geçen yıl artmasında talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşularının üretimi etkilemesi etkili olmuştu.

GIDA MADDELERİNE ERİŞİMİ ZORA SOKABİLİR

Analistler, Rusya ve Ukrayna’nın dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki çatışmanın buğday arzını olumsuz etkileyebileceği, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürebileceğini söyledi. Afrika ve Orta Doğu’dan birçok ülkenin Rusya ve Ukrayna’dan gıda ithal ettiğini belirten analistler krizin derinleşmesinin gıda maddelerine erişimi zora sokabileceğini dile getirdi.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK, EKMEK SIKINTISI OLABİLİR

Analistler, mevcut durumda Ukrayna’nın tahıl üretmesinin zor göründüğünü, bunun aynı zamanda fiyatların da çok artacağı anlamına geldiğini ve bazı ülkelerin ekmeğe ulaşımına engel olabileceğini ifade etti.

Mısır fiyatları ise bugün yüzde 5’in üzerinde arttı ve 7,16 dolarla Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün ayrıca pamuk fiyatlarında yüzde 1, soya fasulyesinde yüzde 4,5, kakaoda yüzde 0,5 civarında artışlar görülürken, kahvede yüzde 0,2 civarında azalış yaşandı. Şekerde ise yatay bir seyir izleniyor. Soya fasulyesi de 17,56 dolarla Eylül 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Analistler, gübre ve enerji maliyetlerindeki artışın genel olarak tarım emtia fiyatlarındaki yükselişi tetiklediğini söyledi.

DEĞERLİ METALLERDE FİYATLAR ARTIYOR

Rusya’nın metal üretiminde sahip olduğu önemli rol nedeniyle bakır, alüminyum ve nikel gibi metal fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket de ivme kazandı. Bugün yüzde 3’e yakın artış kaydeden nikel fiyatı, 11,77 dolarla Mayıs 2011’den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Analistler, yoğun taleple birlikte, Rusya-Ukrayna kaynaklı jeopolitik risklerden dolayı oluşan arz endişelerinin nikel fiyatlarını yukarı yönlü etkilediğini belirtti. Paladyum fiyatı yüzde 3’ün üzerinde artışla 2.564,50 dolara, platin de yüzde 2’ye yakın yükselerek 1.117,00 dolara kadar çıktı. Alüminyum fiyatında yüzde 3, çinkoda yüzde 1,2 civarında yükseliş yaşanırken, bakır fiyatında ise yüzde 0,2 düşüş görüldü.

Brent petrolün varil fiyatı, Eylül 2014’ten bu yana ilk kez 100 doların üzerine çıktı. New York Ticaret borsasında da doğal gaz fiyatları yüzde 9,6 artışla 4,86 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan buğday açıklaması

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan buğday stoklarıyla ilgili açıklama geldi. Son dönemde Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler ve bunun uluslararası hububat ve gıda piyasaları üzerindeki muhtemel etkilerinin yakından takip edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi;

*Son günlerde, söz konusu gelişmelerin, buğday başta olmak üzere ülkemizin gıda tedarikinde sıkıntılara yol açacağı yönünde değerlendirmeler yapıldığı görülmektedir. Başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere Karadeniz havzasında bulunan ülkeler, dünya hububat ticaretinde önemli konumda bulunmakta olup, ülkemize sağladığı lojistik avantaj nedeniyle de bu bölge ile olan ticaret hacmi günden güne artış göstermiştir.

*Bakanlığımızca yapılan değerlendirme neticesinde; gerek Toprak Mahsulleri Ofisi gerek lisanslı depolar dahil özel sektörün mevcut stokları dikkate alındığında başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde yeni hasat dönemine kadar arz yönüyle bir eksikliğin olmayacağı öngörülmektedir.

“GIDA ARZINDA BİR SIKINTI ÖNGÖRÜLMÜYOR”

*Her ne kadar Rusya ve Ukrayna ülkemizin hububat tedarikinde son yıllarda ağırlık kazanmış olsa da uluslararası hububat ticaretinde diğer ihracatçı ülke ve menşelerden de hububat arzı imkanları mevcuttur.

*Bunun yanı sıra Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yürütülen un ve yem regülasyonu çalışmaları devam etmektedir. Sonuç olarak 2022 yılı hububat üretimine yönelik olumlu beklentilerle birlikte ülkemiz gıda arzında bir sıkıntı öngörülmemektedir.

*Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda her türlü hazırlığı mevcut olup ülkemiz gıda piyasalarında sağlanmış olan istikrarın korunmasına yönelik gerekli tedbirler alınmaya devam edilecektir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.