DOLAR

32,6040

0.39%
EURO

34,8265

0.25%
ALTIN(gr)

2.502,02

0,72%
BİST 100

9440.5

0,72%
height="132" />
Giderler Arıcıları da Kara Kara Düşündürüyor

Giderler Arıcıları da Kara Kara Düşündürüyor

ABONE OL
Şub 22, 2022 09:54
Giderler Arıcıları da Kara Kara Düşündürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arı Yetiştiricileri Birliği Elazığ İl Başkanı Fırat Canbay, arıcılık sektörünün artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluklar yaşadığını belirtirken, Elazığ koşullarında yapılan arıcılığın üretime önemli katkılar verdiğini ancak hak ettikleri değeri göremediklerini ifade etti.

Canbay, “1 teneke balın üretim maliyeti temmuz ayında 600-650 TL iken artan girdiler dolayısıyla şu an aynı balın üretim maliyeti 850-900 TL olmuştur” diye konuştu.

En temel arı besleme girdisinin kristal toz şeker olduğunu anlatan Canbay, “Nasıl büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar her gün beslenme ihtiyacı duyuyorsa, arılarında bal üretim sezonu hariç beslenmesi ve şeker ile karbonhidrat ihtiyaçlarının giderilmesi zaruridir. Türk Şeker Genel Müdürlüğü fabrikalarında 212,22 TL olan şeker çuvalı 265,28 TL olmuştur. Ancak bu durumu fırsat bilen özel kuruluşlarda şeker çuval fiyatı 425 TL bandına çıkmıştır. Türk Şeker Genel Müdürlüğü Fabrikalarından 2022 yılının ilk üç ayında kovan başına 1-2 Kg düşecek şekilde şeker temininin sağlanması, arıcılarımıza mazot desteği sağlanması, arıcılar kredilerinin ertelenmesi, haksız zam yapılan girdilere gerekli indirim sağlanması için yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, Gazetemize TRB1 Bölgesinin Bal Analizleri Akredite Laboratuvarının Bingöl’e yapılmasını da değerlendirdi.  

CANBAY: ARICILIĞA DESTEK KONUSUNDA KOMŞU İLLER BİZİ GEÇTİ

Başkan Canbay ” Üniversitenin ve bürokrasinin eksikliğinden dolayı proje Bingöl’e kaydı. Bingöl’de hali hazırda bu konuda ihtisas yapmış bir üniversite var zaten. Şehrimizin kapasitesi olan arıcılık gelişemiyor. Yaklaşık 100 bin kovanımız var, ama üniversitemizde bir bölüm olmasına rağmen yeterli çalışmalar yapılmamakta. Komşumuz Bingöl’de bulunan üniversite arıcılara çok ciddi destek veriyor. Öyle ki piko olan üniversite yaklaşık 50 milyon TL ödeneği ile arıcılara ciddi destekler sağlamakta. Maddi olarak bir destek beklemiyoruz. İstediğimiz üniversiteden ve bürokrasiden destek bekliyoruz.” İfadelerine yer verdi

CANBAY: “BİZ 2022 YILININ VERİMLİ GEÇECEĞİ KANAATİ İÇERİSİNDEYİZ”

Geçen yıl kovan başına 4 ile 6 kilogram arası bal hasadı gerçekleştirdiklerini ifade eden Canbay, “Son 10 yılın en kötü yılını geçen sene yaşadık. Şu anki kış koşulları arıcılık sektörü açısından olumlu gelişmesinden dolayı biz 2022 yılının verimli geçeceği kanaati içerisindeyiz. Çünkü kışı hakikaten kış olarak geçtiği zaman arıcılıkta baharda bir o kadar güzel oluyor. 2022 yılının verim kapasitesinin geçen seneye göre daha iyi olacağı kanaatini taşımaktayız. Kışların sert geçmesi bazı kesim tarafından olumlu görünmese de arıcılık sektöründe umut verici durumlar ortaya koymakta ve bizi sevindirmektedir. Gerçekten bizler bu yağıştan umutlu ve mutluyuz. 2022 yılı bu yağışlar dolayısıyla mevsimler olarak floraya bir zenginlik katacak ve verimli bir sezon geçireceğiz” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.