height="132" />
İncelenen 1120 kitaptan sadece 472’si ‘çocuk dostu’ çıkmış!

İncelenen 1120 kitaptan sadece 472’si ‘çocuk dostu’ çıkmış!

ABONE OL
Şub 20, 2022 18:48
İncelenen 1120 kitaptan sadece 472’si ‘çocuk dostu’ çıkmış!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, incelemeye alınan 1120 kitaptan yalnızca 472 tanesinin ‘çocuk dostu’ olduğunu bildirdi. Bakanlık, 2020 yılında ‘Ailelere Çocuk Dostu Kitap Önerileri’ adıyla Türk ve dünya edebiyatından 472 kitabın yer aldığı bir liste yayınlamıştı.

Listeye alınan kitaplar, uzmanlar tarafından milli-manevi ve evrensel değerlere uygunluğu, hırsızlık-yalan söyleme gibi olumsuz davranışların nasıl yansıtıldığı ve dil bilgisi gibi bazı kriterlere göre seçilmişti.

Bakan, 0-6 yaş grubuna uygun kitap listesi oluşturulduğunu anımsatarak şunları kaydetti: “Çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyecek içerikteki kitaplardan korunmasını ve ailelere uygun içerikli kitap seçimi konusunda rehberlik etmek amaçlanmaktadır. Çocuk dostu kitapların değerlendirme kriterleri Bakanlığımız merkez ve taşra uzmanları ve alandaki akademisyenler tarafından oluşturulan çalışma grupları tarafından belirlenmiştir. Çalışmalarımız sonucu 1120 kitap incelenerek uygun bulunan 472 kitabın yer aldığı liste Bakanlığımız internet sayfasında yayımlanmaktadır.”

HER 4 ÇOCUKTAN 1’İ DİJİTAL BAĞIMLISI!

Dijital medya, hepimizin hayatını az ya da çok etkiliyor. Olumlu yanları kadar kendi içinde tehlikeler de barındıran bir mecra haline geldi. Özellikle de çocuklar ve gençler için. Ebeveynlerin önemli bir kısmı bu konudan şikâyetçi.

“Her 4 çocuktan 1’i dijital bağımlısı, bu büyük bir tehlike”

“Ebeveynler bu konuda çok dikkatli olmalı. Çocuğun internet geçmişine ara sıra göz atılmalı, yaşına uygun olmayan bir içeriğe maruz kalıp kalmadığına dikkat edilmeli. Aile olarak ekran kapatma saatleri oluşturulmalı. Bunlar özellikle beraber vakit geçirilen yemek saatleri, oyun saatleri gibi zamanlarda olmalı. Arka planda televizyon, tablet, bilgisayar, telefon gibi dijitallerin çalışmaması sağlanmalı.”

‘EBEVEYNLER ÖRNEK OLMALI’

“Ebeveynlerin çocuklara örnek teşkil edecek şekilde davranması da son derece önemli. Örneğin, anne veya baba kitap okumalı, çocuğumuz bizi kitap okurken görmüyorsa bu alışkanlığı geliştirmesi çok zor. Aynı şekilde tablet kullanımından uzak tutmak için ebeveynlerin de çocuklarının karşısında iş harici tablet, telefon kullanımını azaltması gerekiyor. Unutmamalıyız ki çocuklarımız bizim aynamız. Biz en önemli rol modeliz. Eğer çocuklarımıza gelişim çağında değişen dönüşen dijital dünyanın olumsuz taraflarını doğru kanalize etmezsek ergenlik yaşları ve sonrasında deforme olmuş duygu durumlarıyla, mutsuz, kaygılı, bedeniyle savaş halinde, sosyal beğenilirlik ihtiyacıyla benlik saygısına zarar veren sosyal medyaya bağımlı olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkar. Şöyle ki; aktif olarak sosyal medya kullanan gençlerimiz başkalarının onayını ve hayranlığını isteme arzusunun günlük hayatındaki çevresinde de aynı ölçüde olma beklentisiyle sürekli beğenilme isteğiyle sonuçlanırken finalinde kendisini yargılar hale gelir. İstediği kadar onay ve beğeni gelmediğinde de kendisini değersiz hisseder. Değersiz hissetme durumunda da siber zorbalıkta (dijital kanallarla yapılan saldırı ve alay) savunmasız kalmasıyla sonuçlanır. Gençlerimizin sosyal medyada kullanılmasından ziyade sosyal medyayı müspet ve doğru kullanmalarının temelini ebeveynler atar. Sonrasında da farkındalığı açık, dijital dünyanın algoritmasını doğru okuyabilen, karakteri aşınmamış bir gelecek bizimle olur.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.