DOLAR

32,6448

0.43%
EURO

34,7226

-0.1%
ALTIN(gr)

2.524,39

1,63%
BİST 100

9524.59

1,63%
height="132" />
Çiftçi Sezonu Açtı. Ancak Giderleri Kara Kara Düşünüyor!

Çiftçi Sezonu Açtı. Ancak Giderleri Kara Kara Düşünüyor!

ABONE OL
Şub 20, 2022 18:45
Çiftçi Sezonu Açtı. Ancak Giderleri Kara Kara Düşünüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiftçi Sezonu Açtı “ Giderleri Kara Kara Düşünüyor Gübre, Akaryakıt, İlaç”. Elâzığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, açılan sezonla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ELEKTİRİĞE GELEN ZAMLAR SULU TARIMI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Elektrik zammı üretimi ve hizmet sektörünü durma noktasına getirdi. Elektrik zamlarına tepkiler sürüyor. Üretimin durma noktasına geldiği uyarısında bulunan Başkan Hacıoğulları zamların geri çekilmesini istedi. “Elektrik yüzde 150 zam geldi, sulu tarım durma noktasına geldi. Çiftçiler 2022’de tarlasını ekemeyecek halde.” İfadelerini kullandı.Tarımsal üretimin en önemli girdileri olan mazot, gübre, zirai ilaç, sulama, tohum gibi ürünlere son bir yılda yapılan ve yüzde 400’ü bulan zamlar sonunda çiftçinin ektiği üründen para kazanamamasına neden oluyor.

BAĞKUR BİRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENMELİ

Açıklamalarına devam eden Başkan Hacıoğulları “ Devlet gençleri köyde durdura bilmesinin tek çaresi sgk birimini karşılaması. Bir çiftçinin sigortası bin 668 TL oldu. Çiftçi üretemezse bu parayı ödeyemeyecek. Bu bin 668 lirayı devlet ödese, gençlerimiz boş gezmeyecek. Herkes köyünde, bahçesinde çalışacak, üretim yapacak. Kısacası köylülerin şehirlere göçünün önüne geçilmesi için üreticiye destek verilmesi, sigorta primlerinin karşılanması gerekiyor.” İfadelerini kullandı

BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAYIZ
Çiftçinin bu yüklerinden altından kalkamayacağını ifade eden Başkan Hacıoğulları,“Kuzova’da inşallah giderlerimizin bir kısmı bu sene yine Devlet Su İşleri tarafından karşılanırsa çok güzel olur. Karşılanmazsa oranın akıbetine döneriz. Tarım olmazsa ekonomi olmaz. Yetkililerden Devlet Su İşleri’nin geçen seneki gibi parayı, elektriği karşılamasını istiyoruz. Karşılamazsa mümkün değil bu yükün altından kalkamayız.” Başkan Hacıoğulları,“Bu konu ile ilgili olarak toplantılar yapıldı. Ama ortada bir şey yok. DSİ şuan çiftçiden uzak duruyor. Şuan da DSİ diyor ki mal etmeyin, elektrik parası verin. Kendiniz ekin kendiniz yapın diyor. Elektrik parası yaklaşık 30 milyon lira. Nasıl vereceğiz? Şuan gübre ve mazot fiyatları ortada.  Şubatta gübre atılması lazım. Bir torba gübre 650 lira. Nasıl alacağız? Mazot fiyatlarını zaten hiç söylemiyoruz. Kısacası çiftçi batıyor.” dedi.

GÜBRE MALİYETLERİNE ÇARE BULUNMALI
Başkan Hacıoğulları,“Çiftçimiz şuan mağdur durumda. Üretemiyoruz. Borcu olmayan bir tane çiftçi yok. Teminatla üretim yapmaya çalışıyor borcu ödemeyince banka geliyor el koyuyor. 85 milyon ülkemizin nüfusu var. Çiftçi üretmezse, bu insanlar ne olacak? Gübre fabrikalarının tümü özelleştirildi. Ya gübre fabrikası kurulacak ya da özelleşen fabrikalar geri alınacak. Gübrede %50 indirim yapılmalı tarım kör noktada. Yani çiftçinin işi bitmiş. Çiftçi şuan da sigortasını ödeyemiyor. Devletimizin ödemesi gerekiyor.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.