DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
height="132" />
İlaç zammına tepki gösteren eczacılar adeta isyan ettiler

İlaç zammına tepki gösteren eczacılar adeta isyan ettiler

ABONE OL
Şub 18, 2022 18:26
İlaç zammına tepki gösteren eczacılar adeta isyan ettiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlaç fiyatlarına yapılacak olan, yüzde 37,5’lik ilaç zammı 19 Şubat’ta başlayacak. İlaç zammına tepki gösteren eczacılar adeta isyan ettiler

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan, Euro Kuru’nun 6,2925 liraya çıkarılmasının ardından ilaç fiyatlarına yüzde 37,43’lük zam uygulanacak.  Zamlı tarife,  19 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2022 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Euro değerinin 4,5786 liradan 6,2925 liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Buna bağlı olarak kan ürünleri hariç, ilaç fiyatlarına Cumartesi gününden geçerli olarak, yapılacak zamla çalışanların yüzde 20, emeklilerin ise  yüzde 10 olan ilaç katılım payı ödemeleri artmış olacak.

“İlaç Tedariki Noktasında  Sorun Yaşıyoruz”

Eczacı Sena Barut, özellikle vitamin gruplarında son zamanlarda temin sıkıntısı yaşandığını söyledi. Barut; “Sağlık Bakanlığı’nın zammı dışında, firmalar kendileri de zam uygulayabiliyor. Vatandaşlar bunlardan son dönemde mağdur durumda… İlaç sınıfına almış olduğumuz kategorideki ürünleri, Sağlık Bakanlığı’nın zam yapması haricinde eczaneler veya firmalar kendileri zam yapamıyorlar. Bu yüzden, genelde ilaç konusunda yurt dışına bağımlı olduğumuz için, ilaç tedariki noktasında  sorun yaşıyoruz” dedi.

Açıklamalarına devam eden Barut; ilaç fiyatlarında artış yaşanacağı için, çalışan ve emeklilerin sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 10’luk katılım paylarının karşılığı olan tutarların da artacağını söyledi.

 

“İlaç Fiyatları Daha Çok Yoracak”

İlaç temini konusunda depolarda ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Barut, “Depolarda veya firmalarda şu an için ilaç erişim konusunda ciddi bir sıkıntı var. İlaç fiyatları güncellendikten sonra ilaç erişimi noktasında yaşayabilir. Ancak fiyat noktasında, vatandaşlarımız ilerleyen dönemlerde daha çok yorulacaktır diye düşünüyorum. Umarım Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında bir orta yol bulunur. Hem eczacılar, hem de vatandaş bu konuda mağdur olmadan bu süreci atlatırız.” ifadelerini kullandı

“Şu Anda 600 Kadar İlaca Erişemiyoruz “

Eczacı Aysel Keysan ise şunları söyledi:

“Pozitif yönde bir iyileşme olmadı. Çünkü döviz kurundan kaynaklı ilaç temininde sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda Euro 15.40 civarında,  ama ilaca verilen zam 6.30 civarı sabitlendi. Bu yüzden iyileşme yönünde bir şey göremedik. İlaçlara ulaşmakta çok büyük sorunlar yaşıyoruz.  Şu anda 600 kadar ilaca erişemiyoruz. Gelen hastalarımızın yüzde 50’sini geri çeviriyoruz, daha doğrusu eczanemizde yok… İnsan odaklı çalıştığımız için  bu durum bizi üzüyor. Sonuçta hastamıza da sağlık satamıyoruz. Onun için üzücü oluyor.”

“Kararın İlanından İtibaren 5 Gün Sonrası Geçerli Olması, Kararları Alınmıştır”

Türk Eczacılar Birliği’nin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 14.02.2022 tarihinde yayımlanan, Fiyat Değerlendirme Komisyonu Toplantısı  başlıklı duyurusunda, yapılan zamma ilişkin olarak ise şu ifadelere yer verildi;

“14 Şubat 2022 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda; Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin, ikinci fıkrası uyarınca 2022 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1Avro değeri 4,5786 TL’den 6,2925 TL’ye artırılmıştır.’

Yapılan açıklama şu ifadelerle devam etti:

“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın, 2’nci maddesinin yedinci fıkrasında bahsi geçen 15,80 TL ve 8,26 TL değerleri, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin, onuncu fıkrası gereği; Avro değerinde yapılan değişiklik oranında artırılarak 21,71 TL ve 11,35 TL olarak güncellenmiştir.

Geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatının, mevcut depocuya satış fiyatının eski Euro değerine bölündükten sonra, yeni Euro değeri ile çarpılarak hesaplanması, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın Geçici Maddesinin ikinci fıkrası hükmünce bu kararın ilanından itibaren 5 gün sonrası geçerli olması, kararları alınmıştır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.