DOLAR 32,3665 0.14%
EURO 34,9992 -0.27%
ALTIN 2.324,910,25
BITCOIN 2263885-0,80%
Elazığ

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Elazığ’da Pancar Üreticileri elektriğe yapılan son zamlardan sonra artık şeker pancarı üretemeyecek duruma geldiler

Elazığ’da Pancar Üreticileri elektriğe yapılan son zamlardan sonra artık şeker pancarı üretemeyecek duruma geldiler

ABONE OL
Şub 18, 2022 18:58
Elazığ’da Pancar Üreticileri elektriğe yapılan son zamlardan sonra artık şeker pancarı üretemeyecek duruma geldiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şeker pancarı üreticisi  Mehmet Eryılmaz; girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını vurgulayarak , elektriğe yapılan son zamlardan sonra  üreticilerin artık şeker pancarı üretemeyeceklerini kaydetti.   

Şeker pancarı üretimi ile ilgilenen ve Elazığ Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Eryılmaz, şeker pancarı üretiminde maliyetlerin her geçen gün arttığını kaydetti. Eryılmaz, gübre ve mazottaki fiyat artışları nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerin sulamada kullandığı  elektriğe yapılan yüksek zamlardan sonra, üretim yapamaz hale geldiğini belirtti. Eryılmaz, geçen yıl 3 bin ton şeker pancarı üretimi yapmasına karşın bu yıl ekim yapmayacağını açıkladı. Kendisi gibi çok sayıda üreticinin de özellikle elektrik giderini karşılayamayacağı için bu yıl ekim yapmayacağını belirtti.

“Geçen Yıl Kotamızı Doldurduk  Ama Bu Yıl Bu Mümkün Değil”

Eryılmaz şeker pancarı üretimindeki yüksek  girdi maliyetlerine ve özellikle sulamada kullanılan elektrik fiyatlarına dikkat çekti.  Eryılmaz, mevcut girdi maliyetleri dolayısıyla,   Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik’in, açıkladığı  280 bin ton şeker pancarı işleme  hedefine ulaşılmasının imkansız olduğunu kaydetti. Eryılmaz ; ”Şeker pancarı eken bir çiftçiyim. Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik Bey’in, acıkmalarını okuduk. Kendisi 280 bin ton şeker pancarı işleme hedefini açıkladılar.  Geçen yıl bu kotamızı doldurduk. Ama bu yıl, bu rakama ulaşmamız mümkün değil.  Geçen yıl  bizim bölgemizde yani Kuzova’da sulamalar  pompalı  sulama ile yapıldı. Sulama sayesinde  bu bölgede 70 bin ton üretim oldu.  3 bin ton şeker pancarını sadece ben ürettim. Ancak  bu sene, gübre fiyatlarının tavan yapmasından, akaryakıt fiyatlarına hemen hemen her gün  zam gelmesinden dolayı ve  bizim için hayati öneme sahip sulamada kullanılan  elektrik fiyatlarının  çok aşırı yüksek olduğu için  üretim yapamayacağız. Benim dışımda çok sayıda üretici  arkadaşım da bu yıl ekim yapmayı  düşünmüyor.” dedi.

“%30 Düşecek Denilen Gübre %7 Düştü”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gübre fiyatları ile ilgili olarak yaptığı açıklamalara da değinen Eryılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gübre fiyatlarında %30 düşüş olacağını açıklamasına karşın bu düşüşün %7 ile sınırlı kaldığını ifade etti.  Eryılmaz; “Cumhurbaşkanı’mız, yaptığı açıklamada, gübrede  %30 indirimi olacak dedi.  Sabah muhtarlarla istişare ettik, Tarım Kredi Kooperatifi’ni  aradık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda,   gübre fiyatlarının 330 TL den 307,5 düşmüş olduğunu gördük.  Bu indirimin neresi %30?   Gübredeki düşüş  sadece% 7… Neden yüzde 30 oranında düşmedi?  Tüm bu girdi maliyetleri nedeniyle geçen yıl şeker pancarı ekimi yapan üreticilerin % 80 ‘i bu yıl pancar ekmeyecek. Elektrikteki artış  şeker pancarı ekimini çok derinden etkileyecek.  Bakın, her hafta mazota gelen zamlar  var. Şeker pancarını söküm makinası çıkarıyor. Bu makine gecen yıl ektiğimiz pancarı 250 TL den çıkardı. Geçen yıl mazot 7 liraydı.  Aynı mazot  bugün  17 liraya çıktı.  Söküm makinası ne kadara söküm yapacak bilmiyoruz?  Üretici  olarak, artık bu maliyetleri karşılamaya gücümüz yetmiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.