DOLAR

32,4992

-0.15%
EURO

34,9657

0.33%
ALTIN(gr)

2.430,99

0,34%
BİST 100

9808.12

0,34%
height="132" />
Başkan Dumandağ’ın Temel Gıda Maddelerinde ki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi teklifi olumlu karşılık buldu
  • Elazığ Sürmanşet Haber
  • Ekonomi
  • Başkan Dumandağ’ın Temel Gıda Maddelerinde ki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi teklifi olumlu karşılık buldu

Başkan Dumandağ’ın Temel Gıda Maddelerinde ki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi teklifi olumlu karşılık buldu

ABONE OL
Şub 16, 2022 19:24
Başkan Dumandağ’ın Temel Gıda Maddelerinde ki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi teklifi olumlu karşılık buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ Ticaret Borsası Başkanlığınca hazırlanan ve Geçtiğimiz ay Ankara’da Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a sunulan raporda yer alan Temel Gıda Maddelerinde ki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi teklifi olumlu karşılık buldu.

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, geçtiğimiz ay Ankara’da yaptıkları ziyarette, Borsa olarak hazırladıkları raporu TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a sunduklarını belirterek” Esnaflarımızın en büyük sıkıntılarından biri buydu. Et ve süt ürünlerinde ki KDV payı yüzde 8 olarak uygulanıyordu. Bu oran esnaflarımızı olumsuz etkilediği gibi vatandaşın da gıdayı pahalı tüketmesine yol açıyordu. Bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasının hem esnaf hem de vatandaşı olumlu etkileyeceğini belirttik. Bakan Muş’un konuyla ilgili yaptığı değerlendirmenin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından da olumlu bulunması sonucunda bugün yapılan açıklamada Et ve Süt ürünleri başta olmak üzere Temel Gıda ürünlerin de ki KDV oranı yüzde 1’e indirildi.” Dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Başkan Erdoğan, “Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair kararın yürürlüğe koyulmasına karar verilmiştir. KDV Sistemini Sadeleştirme Programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz.” diyen Erdoğan, “KDV’si yüzde 1’e inen ürünler, enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir.” ifadesini kullandı.
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Temel Gıda Ürünlerine uygulanan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi kararı 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlayacağını belirtti. 

‘HÜKÜMET İNDİRİMLERİ YANSITMIŞ OLDU’ 

Yüzde 7,5, 8’e yakın KDV indirimi olacak reel sektör de katılırsa bu yüzde 20’lik indirim demektir. Bu da ürünlere yansıması demektir. Bu yılki enflasyonun en büyük katkı sağladığı unsur gıda ve enerji fiyatlarıydı. Enerji ile ilgili hükümet yaklaşık olarak 200 milyar TL’lik bir katkı sağladı. KDV’den gelecek indirimleri hükümet yansıtmış oldu. 

Eğer burada indirim seviyeleri aşağı doğru ivmelenmeye başladığında biz diğer ürünlerdeki indirimlerin de yansımasını takip edeceğiz. Bir yandan da fahiş fiyatla ilgili enflasyon timi kuruluyor. Hem KDV’deki indirimler hem tekrardan hızlı artış dediğimiz artışla mücadele edilmesi önümüzdeki dönemde enflasyon bakışıyla ilgili halkın daha ucuz gıda tüketmesi anlamında olumlu bir adımdır. Gıdanın enflasyona katkısı yüzde 26. Siz gıdadan KDV’yi çektiğinizde ve özel sektör de buna uyarsa siz enflasyonu aşağıya çekmiş oluyorsunuz. 

KDV İNDİRİMİ NE KADAR? KDV İNDİRİMİ NASIL YAPILACAK? 

Aylardır önüne geçilemeyen yüksek enflasyon ve kur yükselişi nedeniyle A’dan Z’ye kadar tüm ürünler zamlandı. Halkın alım gücünü düşüren gelişmelerin ardından KDV indirimi kararı alındı. KDV indirimi temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e yoluyla yapılacağı duyuruldu. 

Ürünlerdeki KDV uygulaması farklılıklarını gidermeyi amaçlayan düzenleme başta temel gıda maddeleri olmak üzere çeşitli kalemlerde KDV indirimi olarak tüketiciye yansıyacak. KDV sadeleştirmesi ile yüzde 1 KDV ile alınan ürünün yüzde 8’le verilmesi gibi uygulamalara son verilmesi bekleniyor. 

KDV İNDİRİMİ NE KADAR? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomi destek paketinin açıklandığı toplantıya video konferans yöntemiyle katıldı. 

Erdoğan’ın burada yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle: 

* KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz. 

* Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV’yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Müjdesini paylaştığımız düzenleme ile de devlet adına yüzde 7’lik bir indirim yapmış oluyoruz. 

* KDV’si yüzde 1’e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve sut ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler gibi günlük hayatta sık tüketilen gıdalardır. 

* Gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 1’e indiren Cumhurbaşkanlığı düzenlemesini yarınki Resmi Gazete’de yayımlıyoruz. Az önce imzayı attım. Gıda sektöründen de aynı oranda fedakârlık talep ediyoruz. 

* Pazartesi gününden itibaren toplamda yüzde 7 indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. 

KDV SADELEŞTİRME TÜM ÜRÜNLERİ KAPSAYACAK 

KDV oranlarında yapılacak düzenleme ile başta temel gıda ürünleri olmak üzere birçok ürünün fiyat etiketinde düşüş sağlanması öngörülüyor. 

Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, KDV’nin sadeleştirilmesiyle ilgili çok kapsamlı çalışma yapılıyor. 

Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı’nda çalış taylar yapıldığı, muhalefet partileri ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan öneriler alındığı öğrenildi. 

Çalışmayla sektörler arasındaki KDV uygulama farklarının giderilmesi hedefleniyor. 

Düzenlemeyle yüzde 1 KDV ile alınan ürünün yüzde 8’le verilmesi, yüzde 18’le alınan ürünün yüzde 1 KDV ile satılması gibi uygulamalara son verilecek. 

Ayrıca temel gıda maddelerine uygulanan KDV’de herhangi bir artışa gidilmeyeceği öğrenilirken, tüm ürünleri kapsayacak şekilde sadeleştirme yapılacak. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.