DOLAR

32,5154

-0.09%
EURO

34,9400

0.27%
ALTIN(gr)

2.439,99

0,71%
BİST 100

9705.57

0,71%
height="132" />
Vatandaşlar pazarı müze dolaşır gibi geziyor

Vatandaşlar pazarı müze dolaşır gibi geziyor

ABONE OL
Şub 7, 2022 17:23
Vatandaşlar pazarı müze dolaşır gibi geziyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pazarda alarm: Uçuk fiyatları gören, evine eli boş dönüyor! Artan enflasyon meyve ve sebze fiyatlarını da vurdu.  

Terenin bağı bile 10 TL’ye ulaştı. Fasulyenin kilosu 30 TL’ye çıktı. Zam yağmurundan bunalan vatandaşlar pazarı müze dolaşır gibi geziyor. Bir şey alamıyor.

Vatandaşın en çok uğradığı, taze meyve ve sebzesini alabildiği semt pazarları şu sıralar bomboş… Artan enflasyon, döviz kurunun yükselmesi, akaryakıta yapılan zamlar, pazarda alışveriş yapmayı lüks hale getirdi. İktidar sözcüleri sık sık dolardaki köpüğün alındığını, fiyatlardaki köpüğün de alınacağını dile getirirken çarşı pazardaki fiyatlar hem vatandaşı hem pazarcıyı korkutuyor.

Semt pazarlarında sebze ve meyvenin her geçen gün yükselmesi vatandaşı zor durumda bırakıyor. Millet fiyatları görünce şoke oluyor, pazarları adeta müze dolaşır gibi gezip evine dönüyor. Fiyat artışını paralı otoyollar da körükledi.

Yeşil sebzelerdeki rekor artışta ilk sıralarda yer alan ‘tere’ 10 liraya ulaştı. 15 TL’den satılan ıspanağın, 25 TL’den satılan yeşilbiberin yanına yaklaşılmadı. Kilosu 70 TL’den satılan kestaneyi ise vatandaşlar izlemekle yetindi.

Maaşın büyük kısmı faturalara gidiyor: Vatandaş nasıl geçineceğini kara kara düşünüyor! 

Vatandaş bu duruma tepkili. Maaşının büyük bir kısmının faturalara gittiğini, kalanı ile de geçinmediğini söyleyen yurttaşlar, “4 günlük yemeği 1 ay yiyoruz. ‘Ölmeyecek kadar ye, ayakta sallan’ diyorlar.” dedi.

Hayat pahalılığı zirve yapmışken, açlık ve yoksulluk sınırının altında maaşla çalışan milyonlarca kişi var. Zaten az miktardaki gelirlerinin de neredeyse tamamı fatura ve kiraya giden vatandaşlar, günü nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 13 bin 72 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 4 bin 926 TL’ye çıktı.

“Yarını nasıl çıkaracağız diye düşünüyoruz” 

Ahmet Ertekil: “Açlık, yoksulluk çekenlerin sayısı arttıkça artıyor. Ne yapalım? 4 günlük yemeyi 1 ay yiyoruz. Bayat mayat demeyip kaşıklıyoruz. Zaten kırıntılardan (yemek) yapıyoruz. Çevremizde de var, git gide de artıyor. 4253 lira para veriyorlar; yani 1 kişilik para veriyorlar, 4-5 kişiye yediriyorlar, ekmeği 4’e, 5’e böldürtüyorlar. ‘Ölmeyecek kadar ye, ayakta sallan’ diyorlar.

Biz de onların yaptıklarına karşılık her akşam düşünüyoruz ki, ‘yarını nasıl çıkaracağız, ne yapacağız?’ Sabah kahvaltılarını sildik. Zeytin, peynir zaten yok. Öğlen de kuvvetli yiyoruz. Ne yiyoruz? Çorbanın içerisine ekmek doğrayıp karnımızı iyice tıka basa doyuruyoruz. Çorbayı da tabi ki evde yapıyoruz.

Akşama da bir şeyler atıştırıp, kafayı vurup yatıyoruz. Rüyamızda güzellikler görüyoruz. Onlar artık rüyalarda kaldı.

İster istemez geçmişteki hallerimizi özlüyoruz. Ama gelseydi dedem, babaannem geri gelirdi. Gelmediğine göre bundan sonrasına bakıyoruz. Günün şartlarına ayak uydurup kol sallıyoruz.”

“Maaşımın yüzde 70’i faturalara gidiyor” 

Mehmet Baltalı: “Çok arttı. Bakkallarda, pazarlarda, Halk Ekmek kuyruklarında bunların hepsini görüyoruz. Ben kendim de emekliyim, geçinemiyorum. Elektrik faturası 400 küsür lira geldi, doğalgaz faturam 700 küsür lira geldi. İnterneti de var bunun.

E zaten benim aldığım maaşın yüzde 70’i faturalara gitti. Geçimi artık siz düşünün. Geçim sıkıntısı had safhada şu anda. 2021’in ortalarından itibaren bu sıkıntı başladı. Son olarak 2021 Aralık ve 2022 Ocak ayında son derece arttı.”

Her şeyin fiyatı 3-4 katına çıkmış 

Önder Dilekçi: “Çok arttı. Biz yurtdışından geldik buraya; en son 2 sene önce gelmiştim, şu an bakıyorum her şeyin fiyatı 3-4 katına çıkmış. Benim burada (Elazığ) yaşayan akrabalarım da var, et alamayanlar var. Üzülüyorum.”

Bunun sebebi artan enflasyon 

Serdar Esen: “Tanıdığım bütün insanların bu konuda çok şikayetleri var. Geçinemeyecek durumda olduklarını ifade ediyorlar. Bizler de dahil. Bunun sebebi de artan enflasyon.”

Geçinmek çok zor olmaya başladı 

Selçuk Değmen: “Tabi ki arttı. Geçinmek çok zor olmaya başladı. Daha çok hissetmeye başlayacak insanlar özellikle enerjideki bu artışlardan sonra. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım; en büyük sıkıntılar bunlar, mecburen yapılan harcamalar.”

Durum çok kötü 

Zeynep Yiğit: “Gözle görülür derecede arttı. Çok kötü durum ya. Bir de gençlerin işsizliği var. 2 tane üniversite mezunu çocuğum var, ikisi de işsiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.