height="132" />
Türk yargısının kanayan yarası: İyi Hal İndirimi  

Türk yargısının kanayan yarası: İyi Hal İndirimi  

ABONE OL
Şub 4, 2022 19:42
Türk yargısının kanayan yarası: İyi Hal İndirimi  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘iyi hal’ indirimiyle ilgili değişiklik yapılması talimatını verdi.

Kadına ve çocuğa karşı işlenen suçların yargılaması sonucunda kimi zaman sanıklara çeşitli nedenlerle ‘iyi hal’ indirimi yapılması kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Bozdağ, ‘tartışmalara son vermek’ adına iyi hal indiriminde değişikliğe gidilmesini istedi.

Adalet bakanı, mevzuatta çalışma yapmak üzere bürokratlara talimat verdi.

Bozdağ dünkü konuşmasında “İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir” demiş, düzenleme sinyali vermişti.

Sürekli Duymamıza Rağmen Ne Olduğunu Halen Tam Olarak Bilmediğimiz İyi Hal İndirimi Neyin Nesi? 

Haberlerde sık sık duyduğumuz iyi hal indirimi acaba mahkemeye takım elbiseyle gelmek kadar basit mi? Günde birkaç kez iyi hal indiriminden cezası hafifletilen mahkûmları duyuyoruz.

Bazen yıllarca, bazen birkaç ay düşürülen cezalar var. 60 yıldan 35 yıla, ya da beraate hükmedildiğini gördük. Bu iyi hal indirimi neyi anlatıyor muhtemelen hiçbirimizi tam anlamıyla bilmiyoruz. Hukuk kitaplarını karıştırdık, bilmeniz gerekenleri sizi hiç yormayacak biçimde ekranlarınıza getirdik.

İyi hal indirimini anlatan ilgili kanun maddesi:

İyi hal indirimi, kanunda da zikredildiği şekilde, takdiri indirim şeklinde nitelenmiştir. Kanun koyucunun hakime takdir yetkisi tanıdığı zamanlarda hakim, hukuka ve hakkaniyete uygun şekilde karar vermelidir. Mahkemede hakim takdir yetkisini kullanmada serbesttir, ancak bunu kanunun belirlediği sınırlar içinde kullanmalıdır.

Takdir yetkisini kullanan hakim, iyi hal indirimine hükmederken hangi kriterlere bağlı olacaktır, görelim…

Karşısına gelen somut olayda hakim, iyi hal indiriminin varlığına ve varsa düzeyine karar verirken,

Failin geçmişine,

İşlenen fiilden sonraki davranışlarına,

Sosyal ilişkilerine,

Yargılama sürecindeki davranışlarına,

Cezanın failin geleceği üzerindeki etkilerine bakar.

İyi hal indiriminin gerekliliği konusunda herkesin bir fikri var elbet.

Kimileri iyi hal indiriminin mağdura ve yakınlarına saygısızlık, adaletsizlik olduğunu veya indirimin insanları suça teşvik ettiğini düşünürken kimileri de iyi hal indiriminin herkes için değerlendirilmesi gereken bir seçenek olduğunu, kişinin ıslahına yardımcı olacağını düşünüyor. Bu konuda tartışma ve karşıt görüşlerin çatışması elbet var ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor.

İyi hal indirimi, yargılama sonucunda cezalandırılmasına karar verilen failin, verilen cezanın yasa ile belirlenen “failin geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sırasındaki tutum ve davranışları” gibi nedenlerle indirilmesidir. 

İYİ HAL DEĞERLENDİRME SİSTEMİ 

Yapılan düzenleme ile hükümlüler, ceza infaz kurumlarında bulundukları tüm aşamalarda, ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara uyup uymadığı, haklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadığı, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirip getirmediği, uygulanan iyileştirme programlarına göre bir gelişim gösterip göstermediği konularında değerlendirmeye tabi tutulacak. Yapılan bu değerlendirmelerde hükümlülerin katıldığı iyileştirme ve eğitim-öğretim programları ile sosyal-kültürel ve sportif faaliyetler, kültür ve sanat programları, aldığı sertifikalar, kitap okuma alışkanlığı, sosyal ilişkileri, işlediği suçtan dolayı duyduğu pişmanlığı, kurallara uyumu ve aldığı disiplin cezaları dikkate alınacak.

İyi Hal İndirimi Alan Davaların Haberlerinden Birkaç Başlık…

…….. 

33 lira yüzünden işlenen cinayete tahrik ve iyi hal indirimi

Kumar oynanan kahveye kesilen 330 lira cezanın ödenmeyen 33 liralık taksiti yüzünden çıkan kavgada 1 kişiyi öldüren, 1 kişiyi de ağır yaralayan sanığa 22 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

……………….

Sevgilisinin kolunu kıran sanığa tahrik ve iyi hal indirimi!

……………………………

11 kurşunla hayattan koparıldı, katile ‘iyi hal indirimi’ yapıldı

…………………………………

İki kişiyi öldürdü, iyi hal indirimiyle 15’er yıl ceza aldı

İki kişiyi öldürüp bir kişiyi yaralayan Mevlüt Çağşak’a haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulandı. Çağşak ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı cinayetlerden 15’er yıl hapis cezası aldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.