DOLAR 32,3717 0.15%
EURO 35,0271 -0.18%
ALTIN 2.324,590,23
BITCOIN 2270704-0,67%
Elazığ
15°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

VAHŞİ SULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR

VAHŞİ SULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR

ABONE OL
Şub 3, 2022 21:07
VAHŞİ SULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan; basınçlı sulama sistemleriyle ilgili detaylar, Türkiye’nin tarımsal sulamada kullandığı diğer sistemler ve tarımsal sulamadaki su tasarrufu konularında açıklamalarda bulundu.

Su kaynaklarının en fazla kullanıldığı alan hiç şüphesiz tarım sektörü. Suyun hem verimli hem tasarruflu kullanılabilmesini sağlayan basınçlı sulama sistemleri tarımsal sulamada büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı basınçlı sulama konusunda çiftçinin bilinç düzeyini yükseltirken bir yandan da verdiği faizsiz krediler ve hibe destekleriyle çiftçinin maliyet yükünü azaltıyor.

TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN SU EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN ALANDIR

Suyun yeryüzünde hayatın kaynağı olduğuna vurgu yapan Ayhan açıklamasında; suyun önemine değinerek; “ Bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlak suya ihtiyaç duyarlar. Bitkiler, türe bağlı olarak, % 90 – 95 varan oranlarda sudan oluşmaktadırlar. Toprakta mevcut bulunan besin elementlerinin doğal döngüsünü tamamlayabilmeleri tamamen su döngüsüne bağlıdır. Su, Dünyamız ‘da Biyolojik eylemlerin oluşmasında önemli bir hayat kaynağıdır. Suyu en iyi şekilde ve en modern teknik tarımla kullanmak gerekir. Su denilince akıllara ilk gelen içme suyudur ancak Tarımsal Sulamada kullanılan su en çok ihtiyaç duyulan alandır” diye konuştu.

TARIM BAKANLIĞININ, HİBE PROJELERİNDE EN ÇOK GÜNDEME ALDIĞI KONULARIN BAŞINDA, TARIMSAL SULAMA GELMEKTE

Açıklamasında; günümüz dünyasında, mevcut su kaynaklarını en iyi şekilde kullanmanın zorunluluğuna dikkat çeken Ayhan; “Eko sistemin ve iklim şartlarının değiştiği, nispi nemin düştüğü hava sıcaklığının arttığı günümüz dünyasında, mevcut su kaynaklarının en iyi şekilde kullanmanın zorunluluğu nettir. Tarım Bakanlığının, Hibe Projelerinde en çok gündeme aldığı konuların başında, Tarımsal sulama gelmekte. Bakanlığın konunun farkında oluşu ve bu konunun önemini çalışma programına alması elbette ki takdire şayandır” ifadelerinde bulundu.

VAHŞİ SULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİDİR

Sulama suyunun sınırlı olduğu ülkemizde vahşi sulamadan biran önce vazgeçilmesinin önemine değinen Ayhan; “2022 yılında 800 TL/ ton alım fiyatı açıklanan ve dolayısı ile ekim alanı artacak olan Şeker Pancarının ekiminde ve Hububat Sulamasında yine vahşi sulama yapılacaktır ve buna çok dikkat edilmesi gerekir diye düşünmekteyim. Elektrik gibi enerjilerin çok pahalı olduğu ve kullanılabilir (Barajlarda biriken Su Salt Elektrikte) sulama suyunun sınırlı olduğu ülkemizde, sulama suyunu tarımsal sulamada en iyi teknik ile kullanmalı ve de vahşi sulamadan bir an önce vazgeçilmelidir. Az su uygulamalarıyla bitkide stres yaratmadan yetiştiriciliğe olanak sağlayacak olan, Damlama ve Yağmurlama Sulama ile meyilli arazilerde erozyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir” dedi.

KONTOLLÜ SULAMADA İŞÇİLİK VE MAZOT TASARRUFU DA SAĞLANIYOR

Türkiye’de ve ilimizde; tarımsal sulamada, en fazla, yüzey damlama sulama, yağmurlama sulama ve mikro sulama yöntemlerinin kullanıldığına değinen Ayhan açıklamasında; “Az su uygulamalarıyla

bitkide stres yaratmadan yetiştiriciliğe olanak sağlayacak olan bu yöntemlerde özellikle Meyilli arazilerde erozyona sebebiyet vermeden sulama yapılabiliyor. Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalıyor ve her yer sulanmadığı için, her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için, işçilik ve mazot tasarrufu da sağlanıyor” diye konuştu.

DÜZENLİ SULAMA VE GÜBRELEME SEBEBİYLE DAHA ERKEN HASAT YAPILABİLİR

Değişen iklim şartlarının da göz önünde bulundurulduğunda Kontrollü Teknik Sulamanın öneminin çok açık olduğunu belirten Ayhan; “Arazimizdeki tüm bitkilere eşit su ve gübre verdiğimiz için tüm bitkiler eşit büyüklükte olur. Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapabiliriz. Sık sık ve azar azar su verdiğimiz için toprakta SU – HAVA – GÜBRE dengesini kolayca ayarlarız. Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkilerimizi koruruz” dedi.

DİĞER SULAMA SİSTEMLERİNDE GÜBRELER BİTKİLER TARAFINDAN RAHATÇA KULLANILAMAZ

Diğer sulama sistemlerinde bir sezonda toprağa en fazla 3-4 defada gübre verildiği için her defasında fazla miktarda gübrenin toprağa karıştırıldığına dikkat çeken Ayhan; “ Diğer sulama sistemlerinde gübrelerin birçoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır. Ayrıca topraklarımızın pH’ı genelde yüksek çıktığı için verilen gübrelerin bir kısmı da toprak kolloidleri tarafından tutulur ve bitkiler tarafından rahatça kullanılamazlar.

Damla sulamada ise her sulamada veya iki sulamada bir gübre verildiği için azar azar gübre verilir. Verilen gübreler tüm tarlaya değil de bitki kök bölgesine verildiği için daha az gübre verilir. Kullanılan fosforik, Nitrik ve Sülfürük asit gibi gübrelerle toprağın pH’ını düşürerek genelde topraklarımızda bulunan fakat pH sebebiyle alınamayan Demir, Bakır, Çinko vb. gibi Mikro elementlerin alınımı sağlanır ki bunlarda bitkilerin gelişmesine uyarıcı etkisi yapar” diye konuştu.

2022 BÜTÇEDE AYRILAN ALTINOVA SULAMA PROJESİNE AİT ÖDENEKLER PROJENİN YAPILABİLİRLİĞİNİ SAĞLAMIYOR

Ayhan son olarak; 2022 Bütçede ayrılan Altınova Sulama Projesine ait ödeneklerin, Projenin yapılabilirliğini sağlamadığını ve bu şekil yaklaşımların Cazibeli su bekleyen Üretici Çiftçilerimizi ötelemeden ileri gitmeyeceğini savundu.

ALTINOVA’MIZI SUYLA BULUŞTURACAK PROJELER BAŞTA, SİYASİLERİMİZİN, STK’LARIN, BASININ VE BİZLERİN ASLİ GÖREVİ OLMALIDIR

2022 Tarımsal Sulama Sistemleri Hibe Projelerinin uygulanmaya başlandığı bu günlerde, Hibe Projelerine dâhil olunması gerektiğinin altını çizen Ayhan; “Su kaynaklarımızın kullanılarak Cazibeli Suyu Çiftçilerimizle buluşturmak gerekir. 360 bin Hektar Tarımsal arazinin su beklediği bu günlerde Altınova’mızı suyla buluşturacak Projeler başta, Siyasilerimizin, STK’ların, Basının ve bizlerin asli görevi olmalıdır. Siyasetin Halk için yapılması gerektiğini düşünecek olursak M. Vekillerimizin konu ile alakalı olmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.