DOLAR 32,3520 0.31%
EURO 35,1249 -0.03%
ALTIN 2.302,691,12
BITCOIN 23065053,39%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Fırat Üniversitesi Başarılı Çalışmalarını Sürdürüyor

Fırat Üniversitesi Başarılı Çalışmalarını Sürdürüyor

ABONE OL
Şub 2, 2022 18:50
Fırat Üniversitesi Başarılı Çalışmalarını Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç.Dr. Mustafa Boyrazlı (Fırat Üniversitesi Proje Yürütücüsü) ve Prof. Dr. Mehmet Deniz Turan’ın araştırma ekibinde yer aldığı ‘Feldspatik Cevherlerin Sıfır Atıklı Değerlendirilmesi: Stratejik Hammaddeler İçin Yeşil ve Sürdürülebilir Kaynak Kullanımı’ başlıklı uluslararası bütçesi yaklaşık 700.000 Euro olan ve 3 yıl sürecek olan proje, AB Komisyonu tarafından desteklendikten sonra, TÜBİTAK’ın Çoklu İş Birliği Destek Programları kapsamında yer alan ERA-MIN-3 2021 Çağrısının 2. aşamasını da başarıyla geçerek desteklenmeye hak kazanmıştır.

İklim Değişikliği, Çevre, Kaynak Verimliliği ve Ham Maddeler Alanı gibi alanların desteklenmesini ve endüstriyel alanda rekabet edilebilirliğini artırılmasını hedefleyen ERA-MIN3 projesi, Ufuk2020 Programının alt alanlarından birisi olan Co-fund projesidir. Bu program, ham maddelerin ekonomiye ve endüstriye güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde kazandırılması temel amacını gütmektedir. 

Yurtdışı ortakları İsveç (Luleå University of Technology), İngiltere (Element Six Inc.) ve Slovakya (Institute of Geotechnics/Slovak Academy of Sciences) olan projede Fırat Üniversitesi (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü), İnönü Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Maden Mühendisliği Bölümü) ve Eti Alüminyum A.Ş. de ulusal ortaklar olarak projede yer almışlardır.

Ulusal bütçenin TÜBİTAK tarafından onaylanmasının ardından Mayıs 2022’de başlayacak olan projede, uluslararası konsorsiyumdaki 7 ortağın, ülkemizde rezervleri bulunan ve susuz alüminyum silikat mineral grubu olarak tanımlanan feldspatlardan “YEŞİL ve SÜRDÜRÜLEBİLİR” üretim yöntemleri ve “SIFIR ATIK” yaklaşımıyla, genellikle gübre ve kimya sanayinde kullanılan potasyum klorür tuzu (KCl), alümina ve aşındırıcı sanayinde kullanılan alümina (Al2O3) ve silisyum karbür (SiC) ve yapı malzemelerinde kullanılan kalsiyum silikat (CaSiO3) gibi kendi sektörlerinde kullanılabilecek nitelikte kritik maddelerin üretilmesi hedeflenmiştir. Böylece ham feldspat cevherinin işlenerek yeni ürünlere dönüştürülmesi ve bu ürünlerin özellikle kimya (potaslı gübre), metalurji (alümina/alüminyum), ileri teknoloji seramikleri (silisyum karbür) üretiminde kullanılması bu sektörler için alternatif hammadde kaynağı oluşturmasının yanı sıra, ülkemiz stratejik hammadde güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma hedefine yönelik çok önemli katkılar sağlayacaktır. 

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, projenin ülkemiz ihtiyacını giderme potansiyeline sahip bir çalışma olduğunu belirterek, ERA-MIN-3 Projesi kapsamında uluslararası değerlendirmeye girme başarısı gösteren bu projeye de üniversite tarafından her türlü desteğin sağlanacağını ifade etti.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.