height="132" />
Elazığ’ın Başına Yağan Karlar Kolay Kolay Kalkmayacak Gibi!

Elazığ’ın Başına Yağan Karlar Kolay Kolay Kalkmayacak Gibi!

ABONE OL
Şub 2, 2022 17:52
Elazığ’ın Başına Yağan Karlar Kolay Kolay Kalkmayacak Gibi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türküde dediği gibi kar mı yağmış şu Harputlun başına… Elazığ’ın başına yağan karlar kolay kolay kalkmayacak gibi… Elazığ Dertler Deryası, Elazığ’da haber başlıklarına baktığımızda önce depremin etkileri, konteynır kentlerde geçen üç yıl, deprem şokunu atlatamayan halk pandemi süreci ve yasaklar hali hazırda pandeminin 2 yılı dahi olsa hala hızla artan vaka sayıları…

Vekiller, Bürokratlar, STK’lar  bu durumlara Sessiz kalması ekonominin gitgide çıkmaza girmesi TOKİ’lerde bitmek bilmeyen sorunlar… Her gün her ay daha da artarak gelen faturalar standartlarının ve kalitesinin gitgide düşen hayatlar..Elazığ çıkmaz sokakta

Ekonomi, işsizlik, şişirilmiş akaryakıt, kalbe indirilen faturalar, çiftçinin dertleri, eğitimdeki sıkıntılar, Elazığ’daki delik deşik yollar, bitmek bilmeyen tokilerdeki sorunlar say say bitmeyen dertler….

Elazığ’ın başına yağan karlar kolay kolay kalkmayacak gibi…

TOKİLER EV DEĞİL DERT SAHİBİ YAPTI…

“Yaptık, verdik” demekle iş bitmiyor tabii. TOKİ’nin Elazığ’daki işlerinin her adımı sorunlu, dert yaratıcı.

Depremin ikinci yılının geride kalması ile Elazığ Valiliği konut teslimine hız vererek; TOKİ konutlarının kurası ve anahtar teslimi için bilgilendirme yapmaya başladı. Konutların hızlı bir şekilde teslim edilmeye çalışılması sorunları da beraberinde getirdi.  Bu kapsamda Abdullapaşa Mahallesi TOKİ 4.  Etapta tamamlanan 516 konut ve 114 dükkanın kurası 29 Kasım 2021 tarihin çekilirken anahtar teslimleri ise 6-14 Ocak 2022 tarihleri arasında yapıldı. Anahtarlarını alan hak sahibi depremzede vatandaşlar, kiradan çıkarak evlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşayamadan sorunlarla karşı karşıya kaldı.

4’ÜNCÜ KATA SU BASAR MI? TOKİ YAPARSA EVET!

Vatandaşlardan, yer noktasında hiçbir görüş alınmadan yer seçimleri yapılan TOKİ konutlarının, bir kısmı görünüşte bitirilerek, hak sahibi olan vatandaşlara teslim edildi. Ancak sıfır konutun rahatlığına kavuşacaklarını düşünen vatandaşlar, kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığına uğradılar. Şehrin birçok noktasındaki TOKİ Konutları’nda, birçok ilginçlik ve özensizlik örnekleri yaşanıyor. Bu ilginçliklerden en garibi ise TOKİ tarafından inşa edilen binanın, 4. katının su çekmesi oldu. Evet, yanlış okumadınız. TOKİ tarafından inşa edilen binanın 4. katı su alıyor. Çatalçeşme Mahallesi’nde inşa edilen TOKİ konutlarında, yaşanan bu ilginçlik vatandaşları mağdur etti. Hak sahibi oldukları konutlarına yerleşmeyi düşünen vatandaşlar, TOKİ’nin mühendislik mucizesi göstererek, inşa ettiği bu evlerde oturmaya başlamadan, tadilat yapmak zorunda kaldılar. 4. katının bile su aldığı TOKİ konutlarının, alt katları ise üst katlardan farksız… Vatandaşları ‘Size sıfır ev yapıyoruz, eviniz size teslim edildiğinde, sadece anahtarınızla kapınızı açıp oturacaksınız’ diyenler, yaptıkları evlerle, vatandaşları evleri görmek istemez hale getirdiler.

KONTEYNIRDA ÜÇ KIŞ GEÇİREN AİLELER

Depremin üstünden geçen iki yılın ardından açıklamalarda bulunanların, görülmesini ve duyulmasını istemediği bir konu daha var; Bu da konteynırda yaşam mücadelesi verenler… Evet aradan geçen koskoca 2 yıla rağmen, Elazığ’da halen konteynırda kalanlar var. Bu insanlar bu yıl üçüncü kışlarını da, bu demir yığınları içerisinde geçiriyorlar. Soğuğun şiddetli bir şekilde hissedildiği bugünlerde, vatandaşlar metalin soğuğundan çekindiği için, araçlarını bile temizlemekten imtina ederken, bu insanlar bu demir yığınlarının içinde yaşıyorlar. Bu insanları, konutlara yerleştiremeyen yetkililerin gerekçeleri ne biliyor musunuz? Bu insanlar ev sahibi ya da hak sahibi olmadıkları için bu konteynırlarda kalıyorlarmış. Yani yetkililer açıkça; sırf evi olmadığı için, ya da hak sahibi olmadığı için vatandaşlara ikinci sınıf insan muamelesi yapmayı hak görüyor.

Ama aynı yetkililer, yanı sıra yetkisizler ve sözde STK’lar; ‘devlet Elazığ’daydı’ diyebiliyorlar. Konteynırda yaşayanların tam sayısını öğrenmek için ulaştığımız yetkililer ise, bizim işsiz kalmamıza gönderme yaparak, bilgi vermek için kuruluşun resmi talepte bulunmasını istiyor. Velhasıl kelam dostlar, Elazığ’da depremin üstünden geçen 2 yılın ardından, değişen bir şey bulunmuyor. Vatandaşların mağduriyetleri, artarak devam ederken birileri bu mağduriyetleri görmezden gelerek; ‘padişahım çok yaşa’ demeye devam ediyor

DEPREMZEDELERİ ELEKTRİK ÇARPTI!

Abdullahpaşa Mahallesinde 3. Etap TOKİ konutlarında yaşayan depremzedeler, bu ay elektrik faturasını görünce şok oldu.

2021 Eylül ayında anahtarlarını alan ve evlerine taşınan Abdullahpaşa Mahallesinde 3. Etap TOKİ konutlarındaki depremzedeler, geçen ay gelen 150 TL’lik elektrik faturaları bu ay 500 TL geldiğini söylediler”.Vatandaşlar, “Geçen ay 150-160 TL gelen faturalar bu ay 500 TL geldi bunun nedeni iskan raporu ve son gelen zamlardır. İskan raporu olmadığı için faturalarımız çok yüksek geldi. Yetkililerimizden ricamız, TOKİ mağduriyetine son verilmesidir. İskan raporumuz verilsin bizde uygun elektrik kullanalım. Ama TOKİ irtibat bürosuna gidiyoruz iskan sorunu nasıl çözülecek diyoruz cevap yok. Bu kadar başıboşluk olmaz. Yüksek ödediğimiz faturaların hesabını kim verecek”

KARIN DOYMUYOR, MİLLETİN DERDİ EKONOMİ

Ekonomi uçuyor masalları anlatılırken, vatandaşın derdi bambaşka. İktidar cephesi, “Ekonomi uçuyor” derken, vatandaşlar doğalgaz faturasını ödeyemediği için buz gibi evlerde oturup, yemeğini tüpte pişiriyor. Elazığ’da vatandaşlar adeta “ekonomik buhran” yaşıyor… Vatandaşın gündemi ekonomik kriz, zamlar, faturalar, geçim derdi…

“En acil sorun ekonomik kriz ve işsizlik”

Halk ekonomik sıkıntılardan bunaldı, Korona salgını ve mülteciler geri plana düştü. Zirve yapan sebze meyve fiyatları en çok da dar gelirli vatandaşı vurdu. Kuruş hesabı yapan vatandaş, “Türkiye güllük gülistanlık, diyorlar ama gelip görsünler şu garibanın haline baksınlar. Bir sonraki sabah neye uyanacağımızı, neyle karşılaşacağımızı biz de bilmiyoruz” diyerek tepki gösteriyor.

İktidarın politikaları sonucu yaşanan ekonomik kriz, gün geçtikçe etkisini hissettiriyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, çocuklarının dahi yiyeceğinden kısmak zorunda kalıyor. Çünkü markette ve pazarda fiyatlar ateş pahası. Eskiden kiloyla alışveriş yapan vatandaşların, son aylarda birkaç yüz gramla hatta taneyle alışveriş yaptığı da görülüyor. Bu kişilerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Çünkü ev kirası, elektrik, doğalgaz ve su faturasını ödedikten sonra bütçeden geriye neredeyse hiçbir şey kalmıyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.