height="132" />
Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi

Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi

ABONE OL
Oca 29, 2022 06:37
Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saç dökülmesi, kişiden kişiye değişik nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenleri mevsim değişikliği, kişisel hormon bozukluğu, demir eksikliği şeklinde sıralayabiliriz. Saç dökülmesi, normalden uzun süre gerçekleştiyse bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Kişini saçı yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden biriyle dökülebilmektedir, ancak saç dökülmesi uzun süre devam ediyorsa, muhtemelen ciddi hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Uzm. Dr. Avni Bakkal (Cildiye Uzmanı) saç dökülmesi ve tedavi çeşitleri hakkındaki bilgilerini tüm detaylarıyla bizimle paylaştı.

Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi

Sağlıklı bir insanın saç derisinde yaklaşık 100 bin adet saç bulunduğu bilinmektedir. Erişkin bireylerde yıkama ve tarama sıklığına bağlı olarak, bir gün içerisinde ortalama 100-150 tel saç dökülmesi normal bir durumdur. Saç dökülme sorunu bireylerde genellikle hormonal faktörler, beslenme düzeni, kimyasal maddelere mecbur kalma, genetik, kıl gelişim bozuklukları, kullanılan ilaçlar, psikolojik, stres ve saçta meydana gelen deri hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Sağlıklı bir bireyde saç dökülme sorunu yaklaşık 2 ay sürmektedir. Bu dökülme yılda 3 kez tekrarlanır, saç dökülme süresi 2 ayı aşan bireylerde ciddi hastalık belirtisi olabileceği için, uzmana başvurulması gerekmektedir. Saç dökülmesi, etkileyen faktörlerden yaklaşık 3-4 ay sonra başlar ve bu faktörler kısa süre içerisinde tedavi edilir. Tedavi süreci 6-12 ay kadar sürmektedir.

Saçların ömrünü 3 evrede inceleyebiliriz. Büyüme evresi, bu evre en uzun süren evre olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyüme evresinde saç yaklaşık olarak ayda 1 cm uzamaktadır. Saç bu evreyi tamamladıktan sonra dinlenme evresine geçmektedir. Dinlenme evresi, ortalama olarak 2-3 hafta sürmektedir. Bu evreden sonra ise saç, son olarak dökülme evresine girer. Saç, dökülme evresinde folikülü ile olan bağlantısını yitirdikten sonra 2-4 ay içerisinde dökülür. Bu süreyi saça yaptığımız tarama, yıkama, fırçalama işlemleri gibi uygulamalarla daha da kısaltmak mümkündür. Fakat bu süre uzatılamaz. Bu sürecin sonunda saça hiçbir uygulama yapılmamış olsa bile saç doğası gereği kayıp düşecektir. Dökülen saçın yerini doldurması için, saç folikülünden yeni saç üretilmektedir.

Yukarıdaki paragrafta bahsetmiş olduğumuz döngü, bir ömür devam etmektedir. Saçın dış görünüşünden hangi evrede olduğunu anlamamız mümkün değildir. Saç herhangi bir zaman dilimi süresince %85-90’i büyüme evresinde, %1-2’si dinlenme evresinde, %10-15’i dökülme evresinde olmaktadır. Kişinin banyo yapmadığı bir günde, 100 tane saç telinin dökülmesinin normal kabul ediliyor olmasının sebebi yukarıda anlatmış olduğumuz saçın fizyolojisinden kaynaklanmaktadır. Bu evrelerin kişi tarafından biliniyor olması, saç tedavisinin neden uzun sürdüğünü anlaması açısından çok önem taşır.

Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri

Bireyin saç derisinde bulunan her saç teli için bir yaşam siklusu olduğu bilinmektedir. Her saç teli ortalama 4-6 yıl yaşar, daha sonra dinlenme evresi, sonrasında dökülme evresine maruz kalmaktadır. Saçların bu şekilde dökülüyor olması, son derece normal bir olaydır. Sağlıklı bir insan için günde 50-100 adet saç teli dökülmesi normaldir. Eğer kişideki saç dökülmesi bu sayıyı geçiyorsa, banyo yaparken normalden daha fazla saç ele geliyorsa, saçınızı yıkayıp kuruladığınızda elinizle geçtiğinizde 3-5 tel saç geliyorsa bu durumun oldukça ciddiye alınması gerekmektedir. Saç dökülmesinin çeşitli nedenleri vardır. Zaman kaybetmeden bu nedenlerin tespit edilmesi ve uygun tedavi yöntemine başlanması gerekmektedir.

1. Saç Dökülmesinde Genetik Nedenler

Saç dökülmesinin nedenleri, cinsiyete bağlı olarak değişmektedir. Erkeklerde meydana gelen saç dökülmesi genellikle, genetik nedenlerden ve toplumun yarısından fazlasında karşımıza çıkan erkek tip hormona duyarlı saç dökülme sorunundan kaynaklanmaktadır. Bu tip saç dökülmesi artık kronikleşmiştir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kellik başlar rahatsız olunan durumlarda saç ekimi gerçekleştirilebilir. Mezoterapi ve PRP tedavisi erken yaşlarda başlanırsa saç dökülme hızı yavaşlar, böylece kelliğe dilen süre uzamış olur. Bu tarz saç dökülmeleri daha çok erkeklerde gözükse de, kadınlarda da gözükebilmektedir. Özellikle aile büyüklerinde kellik problemi olan bireyler bu durumla karşı karşıya gelmektedir. Günümüzde erkek tipi saç dökülmeleri 16-18 yaşlarında başlamaktadır. Genç kızlarda bu sayı daha fazladır. Geçtiğimiz yıllara göre bu durumla daha sık karşılaşmaktayız. Gençlerde oluşan aşırı stres, düzensiz beslenme, hormonaal sorunlar bu durumun nedenlerinden bazılarıdır. Erkek tipinde olduğu gibi kadın tipinde de tedavi süresince hormonal tedavilerin eklenmesi daha hızlı sonuç alınmasına yardımcı olacaktır.

2. Deri Rahatsızlıkları

Saç dökülmesinin nedenleri arasında deri ve iç hastalıklarda bulunmaktadır. Deri rahatsızlığından dolayı oluşan saç dökülmelerinin çoğu, deriyi tutmakta olan hastalıların saç derisiyle etkileşime geçmesi sonucunda meydana gelir. Sedef, egzama, akne, liken hastalığı, mantar, yağlı deri gibi saç derisinde oluşan problemlerden dolayı, saç dökülmesi kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Bu tür saç dökülme sorunu, ilk önce altta yatan hastalığın tedavi edilmesiyle çözülecektir.

3. Düzensiz ve Yanlış Beslenme

Düzensiz beslenme saç dökülmesini etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Saç canlı bir organ olduğu için beslenmeye ihtiyacı vardır. Kişinin düzensiz ve yanlış beslenmesi, uzun süre yemek yememesi, tek tip yemek tüketmesi, karbonhidrat ağırlıklı beslenme saçın dökülmesinde etkili olmaktadır. Kişinin beslenme düzenini oturtması ve sağlıklı beslenmesi sonucunda tedavisi gerçekleşir.

4. Vitamin ve Mineral Yetersizliği

Kişinin beslenmesinde problem olmamasına rağmen, saç derisinin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin vücuda alınmaması sonucunda saç dökülmesi meydana gelmektedir. Saçın sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için, birey B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almış olmalıdır. Aksi takdirde saç beslenmesini tamamlayamaz ve kısa süre içerisinde dökülür. Hatta kişide demir düşüklüğü olmasa bile, demir takviyesi alması saç dökülmesini oldukça azaltır. Bu takviyeler yapılırken mutlaka bir uzamana başvurulması gerekmektedir.

5. Hormon Rahatsızlıkları

Kişinin saç dökülmesi bazı durumlarda hormonlardan kaynaklanmaktadır. Eğer adet düzensizlikleri, aşırı tüylenme, akne oluşumu, hızlı kilo alımı gibi sorunlarla karşılaşılıyorsa ve bunun sonucunda saç dökülmesi etkilenmişse, muhtemelen hormonal saç dökülmesi yaşanmaktadır. Bu problemlerin kaynağının doğru belirlenmesi için adetin 2 veya 3’üncü günü yaptırılacak olan kan tahliliyle belirlenebilmektedir. Bunun için bir dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır.

6. İlaç Kullanımı ve İç Hastalıklar

Saç döken nedenleri bazı iç hastalıklar, tiroit bezi hastalığı, romatizma hastalığı, kullanılan hormon ilaçları, zayıflama ilaçları, böbrek hastalığı, diyabet, doğum kontrol ilaçları, bazen de kullanılan bu ilaçların aniden kesilmesi olarak sıralayabiliriz. Bu durumla karşılaşan insanlar mutlaka en kısa sürede uzman bir doktora başvurmalıdır. Doktorun yapacağı muayene tetkikleri detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Eğer aniden bir saç kaybı yaşanmışsa, son aylarda geçirilen ameliyatlar, çeşitli hastalıklar, kullanılan ilaçlar, ani kan kaybı, travma gibi durumlar neden olarak gösterilebilmektedir.

7. Doğum ve Kemoterapi

Doğum ve kemoterapi, saç dökülmesinde karşımıza çıkan spesifik nedenler olarak bilinmektedir. • Doğumdan yaklaşık olarak 2-3 ay sonra başlamış olan pospartum dökülmedir. Bu dökülme çeşidini, hamilelik boyunca dökülmesi gerekli olup dökülemeyen saçların aynı anda dökülmesi olarak açıklayabiliriz. Bu rahatsızlığı gidermek için uzman kontrolü altında çeşitli takviyeler uygulanmalıdır. • Spesifik nedenlerden bir diğeri ise, kemoterapi tedavisinde hastaların saçlarının dökülmesi durumudur. Son zamanlarda kullanılan bazı ilaçlar sayesinde, saç dökülmeleri en aza indirgenmektedir. Tedavi süresi bittiğinde, saçın kendiliğinden toparlamaya eğilimli olduğu bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

8. Kozmetik Nedenler

Son zamanlarda kişilerde oluşan, kozmetik alışkanlıkların artmasıyla ,mekanik kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine neden olarak sayılan faktörler olarak bilinmektedir. Saçları çok sıkı toplamak, saç boneleri, aşırı ısı kullanımı, kimyasal saç boyaları saça dışarıdan kısa sürede zarar vererek saç kaybını arttıran nedenler arasına gitmektedir. Kişi bu durumda yapması gereken tek şey, saçını bu kimyasal uygulamalardan uzak tutmasıdır. Saçlar için gerekli bakım ve takviyeler de tamamlandıktan sonra saç kısa süre içerisinde istenilen görünüme kavuşacaktır.

9. Depresyon ve Aşırı Stres Stres

Çoğu hastalığa etki ettiği kadar saç dökülmesini de oldukça etkilemektedir. Kişinin ruhsal sorunları, depresyon, anksiyete, psikozlar ve bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların sonucunda kişi saç dökülmesine maruz kalabilmektedir. Saç insanın hayatındaki çoğu olaydan etkilenebilen canlı bir organımızdır. Kişinin hayatında olumsuz giden herhangi bir durumu tespit ettiğinde saç dökülmesi yaşanıyorsa en kısa sürede uzmana başvurmalıdır. Çünkü bu gibi durumlarda çevreden gelecek yanlış yönlendirmeler hastanın zaman kaybetmesine neden olabilir. Saç dökülmesinin ilerlemeden teşhis edilip tedavi yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde tedaviye geç kalınması durumu olabilir. Saç dökülmesini önlemek amacıyla kullanılan karışım veya maskeler saça zarar verip, dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilmektedir.

Saç Dökülmesi Türleri

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Genetik olarak bireye aktarılan, androjenlerin etkisiyle bir süre sonra ortaya çıkmakta olan saç dökülmesi türüne ‘’Androgenetik’’ saç dökülmesi ismi verilmektedir. Erkeklerin %50 sinde bu hastalık görülmekteyken, kadınların %20-25’inde görülmektedir. Hastalar genellikle saç dökülmesinin bir anda şiddetlendiğini söylerler fakat bu hastalık sinsi bir şekilde ilerleyip, yıllar geçtikçe etkisini göstermektedir. Hastalar saçlarının döküldüğünün yanı sıra daha çok saçlarının inceldiğinin farkına varmaktadırlar. Genellikle başın tepe kısmındaki saçların inceldiği görülmektedir. Kadınlarda başlangıç döneminde farkına varmak oldukça zordur. Saç dökülme tedavisi kişiye bağlı olarak yıllar boyunca sürebilmektedir.

Saç Kıran Tipi Saç Dökülmesi

Başın üzerinde aniden ortaya çıkmakta olan, değişik çaplarda yuvarlakların tamamen saçsız alanlar olarak görülmesi durumudur. Halk arasında saçkıran hastalığı olarak tabir edilmektedir. Adının bize çağrıştırdığı gibi bulaşıcı bir etkisi yoktur, mantar hastalığı sınıfında sayılmaz. Sadece saç bölgesinde olmamakla beraber sakallarda da görülmektedir. Tedavi süresi birkaç ay veya yıl olarak kişiden kişiye değişmektedir. Eğer saç dökülmeniz yıllar boyunca devam ediyorsa bu durumu asla hafife almayın, en kısa sürede bir dermatoloji uzmanından yardım isteyin.

Tiroit Hormonları Etkisiyle Oluşan Saç Dökülmesi

Bireyde bulunan tiroit bezlerinin olması gerekenden daha az çalışması yani hiptiroidi durumunda genellikle saç kaybı görülmektedir. Tiroit hormonu tedavisi uygulandıktan sonra yaklaşık olarak 8 hafta tedavi süresi gerçekleşecektir. Bu sürenin sonunda saçlar sağlığına kavuşacaktır. Uzun süre vücutta var olan hipotiroidide kalıcı kök kaybı oluşmaktadır, tiroit bezlerinin çok çalışması durumunda yani hipertiroidizm de ise saç dökülmesine neden olabilmektedir.

Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanan Saç Dökülmesi

Bayanlarda doğum sonrasında genellikle 1-4’üncü aydan itibaren hormonsal durumlardan dolayı saç dökülmesi görülmektedir. Bu durum genellikle 6 aydan daha kısa sürmekte olup, dökülme ön bölgelerde seyrelme olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlarda akne, düzensiz adet görme, tüylenmede ani artış gibi sorunlar olduğu zaman cinsiyet hormonlarının kontrolü yapılması gerekmektedir. Diffüz, yani başta bulunan bütün saçı kaybetme durumundan yakınan kadınların %70 gibi bir çoğunluğunda demir eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Kansızlık durumundan dolayı demir depolarının azalma sorunu saç dökülmelerine yol açması beklenmektedir. Eksik alındığında saç dökülmesine neden olan mineral ve vitaminleri çinko, biotin,B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini şeklinde sıralamamız mümkündür. Bazı durumlarda sıkı diyete başlama süresinden 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi görülmektedir. Bunun sebebi olarak vücutta bulunan protein depolarının azalmış olması, kıl hücrelerinde yeterli protein üretilmemesi ve böylece kıl kaybına neden olması olarak açıklayabiliriz. Bütün bunların yanında herhangi bir rahatsızlık nedeniyle yüksek ateşe maruz kalan hastalarda, cerrahi müdahalelerden yaklaşık olarak 2-5 ay sonrasında saç dökülme problemi yaşanmaktadır.

Stres Nedeniyle Saç Dökülmesi

Genellikle tansiyon ilaçları, kolesterolün düşmesi için kullanılan ilaçlar, tiroit hormonu ilaçları, doğum kontrol ilaçları, psikiyatri ilaçları, A vitamini ve benzeri ilaçlar saç dökülmesine yol açabilmektedir. Saç kaybının kendisi de insan üzerinde psikolojisini etkileyeceği için strese neden olabilir. Bu şekilde bir kısır döngü oluşmaktadır. Özellikle 2 aydan daha fazla sürmüş olan saç dökülmesi önemsenmeli ve altta yatan herhangi bir sebep olup olmadığı bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.

Diş Çürüğü Nedeniyle Saç Dökülmesi

Dişte oluşan çürüğün daha doğru bir ifadeyle enfeksiyonun saç dökülmesi üzerinde bir etkisi olabilmektedir. Birden oluşan saçkıran sorunu ve saç dökülmesi bu durumun bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dişin çürümesi sebebiyle vücuda çeşitli bakteriler girmektedir, bu bakterilerle mücadele ederken bağışıklık sisteminde bulunan sağlıklı hücrelere zarar gelebilmektedir. Bunun sonucunda bağışıklık sistemi saç derisini etkilemekte ve saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Bu durumun çözümü olarak çürükleri biran önce yok etmek için diş doktoruna gitmek gerekmektedir.

Erkeklerde Görülen Saç Dökülmesi

Saç dökülme sorunu erkeklerde kadınlara göre bir tık daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi saç dökülmesine neden olan 5 alf redüktaz isimli enzimin erkeklerin vücudunda daha fazla olmasından oluşmaktadır. Kadınlarda ise bu enzim yerine aromataz enzimi daha fazla üretilmektedir. Saç dökülmesi sorunundan erkekler daha çok maruz kaldığı için piyasadaki ürünler daha çok erkeklere yönelik üretilmektedir, kadınlar bu durumdan dolayı şanssız olabilirler. Aromataz enzimi salgıladıkları için bu ürünler kadınlar üzerinde etkili olmamaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle saç ekimi yöntemleri var olduğu için kadın erkek fark etmeden her zaman bir çözüm yolu bulabilmeleri mümkünüdür.

Kadınlarda Görülen Saç Dökülmesi

Kadınlarda oluşan saç dökülmesinin genellikle genetik nedenlerden dolayı oluştuğu görülmektedir. Bu genetik etkiler nedeniyle saçlar incelip, dökülme eğilimi göstermeye başlar. Bu durum daha sonraki aşamalarda kelliğe kadar gidebilir. Demir eksikliğinden dolayı kansızlık çekilmesi, hormonal dengesizlik durumu, stres altında bir yaşam, tiroit sorunları, doğum sonrası, hamilelik süreci, emzirme süreci, menopoz dönemi, doğum kontrol hapı kullanımı kadınlar için saç dökülmesin neden olabilecek durumlar arasına girmektedir.

PRP Saç Tedavisi

Saç dökülme konusunda sorun yaşayan hastalar için en etkili yöntem olarak PRP saç işleminde, hastanın kendi kanının alınması ve ardından belirli işlemlerden geçmesi halinde yapılmaktadır. Bu yöntem fibroblast isimli ve kökleri besleyecek, gelişmesini sağlayacak olan kısım ayrılmaktadır. Sorasında dökülen bölgeye enjekte işlemi uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi özellikle genetik saç dökülme sorunu yaşayan hastalarda işe yaramaktadır.

Saç Ekim Yöntemi

Erkek tipi saç dökülme sorunu yaşayan hastalarda uygulanması daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi, genetik faktörlerle bu duruma yatkın olan insanlarda, erkeklik hormonunun etkisi halinde gelişmektedir. Saç folüklünün etrafında saçı üretmekte olan hüreler zaman içerisinde bu hormonun etkisi altında kaybolur. Bu şekilde saç ilk aşamada incelir, daha sonra uzamamaya başlar ve en sonunda tamamen döküldüğü görülmektedir. Bu gibi durumlarda saç ekimi en etkili yöntem olarak kullanılmaktadır.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç dökülme sorunu genellikle ileri yaşlarda görülse de, stres ve çeşitli hastalıkların sonucu olarak çocuklarda da görülmektedir. Çocuklarda oluşan saç dökülmesi, genellikle halk arasında saç kıran olarak adlandırılmaktadır.’’Alopesi Areta nedeniyle oluşmakta olan bu hastalık, hem kız hem de erkek çocuklarında görülebilen bir hastalıktır. Saç dökülmeleri 1-2cm çapında dairesel olarak görülmektedir. Tedavi sürecine geç başlanması durumunda, çocuğun tüm saçı ve hatta kaşı ve kirpikleri dökülmesi görülebilmektedir. Bazı çocuklarda bu durum genetik olarak da gelebilmektedir. Kız çocuklarının saçlarını sıkıca toplamak, sıkı saç örgüleri, saçları sert bir şekilde taramak gibi hatalar, saçların zayıflamasına ve zamanla dökülmesine neden olduğu görülmektedir. Psikolojik bir rahatsızlık olan saç koparma hastalığı da, çocuklarda saç dökülmesine neden olabilmektedir. Saç koparma hastalığı olan bir çocuk saçlarını ve kaşlarını hızlı bir şekilde çekerek koparır. Bu durumla karşılaşan veliler en kısa zaman içerisinde bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. Aynı yetişkin insanlardaki gibi vitamin eksikliği, hormonal rahatsızlıklar çocuklarda da saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için, düzenli kontroller yapılmalı, saç dökülmesini sağlayan eksiklikler giderilmeli, hastalıklar kısa sürede tedavi edilmelidir.

Saç Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Bireylerin saç dökülme sorununu önlemek için yapması gereken bazı düzenlemeler bulunmaktadır, bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Bilinçsiz bir şekilde diyet yapılmamalıdır. Diyet yapma ihtiyacı hisseden bireylerin mutlaka uzman bir doktor kontrolünde yapmaları gerekmektedir. Protein ağırlıklı beslenme düzeni oluşturulup, karbonhidrattan uzak durulmalıdır. Düzenli beslenmeyi hayatımızın bir parçası haline getirmelisiniz.
• Uyku düzeninizi oluşturmalısınız. Saç dökülmesi sorununu ortadan kaldırmak için uyku oldukça önemli bir etkendir.
• Stresten uzak durulması gerekmektedir.
• Vitamin eksiklikleri giderilmelidir. Genellikle içeriğinde çinko,B12,bakır, folik asit gibi vitamin ve mineraller bulunan besinler tüketmelisiniz.
• Sigara ve alkolü hayatınızdan uzaklaştırmalısınız.
• Antioksidan yiyecekleri (sebze meyve gibi) sıklıkla tüketmelisiniz.
• Fast-food tarzı yiyecek tüketiminden uzak durmalısınız
• Uzman doktor kontrolü haricinde saç sağlığınız için önerilen her şeyden uzak durmanız gerekmektedir.
• Sağlıklı bir insan için günde yaklaşık olarak 50-100 tane saç telinin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Eğer olması gerektiğinden daha fazla saç kaybı, saçlarda belirgin bir şekilde incelme gibi durumlar oluştuğunda vakit kaybetmeden uzman bir dermatologdan yardım almanız gerekmektedir.

Saç Dökülmesini Tedavisi

Saç dökülmesi durumunda tedavi sürecine başlamadan önce doğru bir tanı yapmak çok önemlidir. İlk aşama olarak saçın neden döküldüğünü ve dökülme tipini tespit etmek gerekmektedir. Alanında uzman bir dermatoloji uzmanı muayenesi ile bu tespit kolayca yapılmaktadır. Doktor tarafından en uygun tedavi planlanır. Saç dökülme sorunu yaşayan kişinin saça ve saç derisine zarar vermesi muhtemel olan ilaçlardan uzak durması gerekmektedir. Beslenme düzenini oluşturmalı, özellikle protein ağırlıklı beslenmeye dikkat etmelidir. Saç dökülmesi vitamin ve mineral eksikliği yüzünden oluşmuşsa mutlaka bu eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Tiroit ve benzeri hastalığa bağlı olarak gerçekleşen dökülmelerde ilk önce hastalık tedavi edilmesi gerekmektedir. Saç dökülmesini ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır, bunlar;

İlaçla Uygulanan Tedavi

Bireyde oluşan saç dökülme sorununu ortadan kaldırmak ve saç derisinde var olan saçların kalınlaşmasını sağlamak amacıyla tüketilen FDA onaylı ilaçlar uzman doktorlar tarafından kontrol edildiği takdirde kullanılabilir. İlaç tedavisi ile saçların inceldiği bölgelerde, yeni başlamış saç dökülmesini engellemek için olukça yararlı bir yöntemdir. İlaç tedavisi ile saçlar kalınlaştırılabilir, saç sayısı arttırılabilir ve saçların daha fazla dökülmesi engellenebilir. Saçların tamamının kayıp olduğu durumlarda hiçbir ilaç tedavisi işe yaramaz.

Saç Mezoterapisi Yöntemi

Saç mezoterapisi yöntemi oldukça yaygın kullanılan ve etkisini gösteren bir tedavi çeşididir. Saç mezoterapisi saçın sağlıklı bir şekilde uzayıp gelişebilmesi adına gerekli olan bütün vitamin, antiaksidan gibi maddelerin mikro iğneler yardımı ile saçlı deriye enjekte edilmesi sürecini içermektedir. Ortalama olarak 1 cm aralıklarla enjekte işlemi sağlanır. Sonraki işlem olarak saç derisine masaj uygulanmaktadır. Bu yöntem cinsiyet ayrımı yapmadan erkekte ve kadında oldukça etkili bir yöntemdir. Saç mezoterapisi 5 gün ara verilerek, yaklaşık 5-10 seans olarak yapılmaktadır. Hata uygulama sırasında acı veya herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Bu yöntem her yıl bir kür şeklinde uygulanabilir. Böylece saç dökülme sorunu ortadan kalkmakta ve daha gür saçlar çıkması sağlanmaktadır. İlk seanstan itibaren saçlarda fark edilir bir değişim oluşmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.