height="132" />
Elazığ da trafik kültürü ve trafik saygısı yok mu?

Elazığ da trafik kültürü ve trafik saygısı yok mu?

ABONE OL
Oca 22, 2022 16:03
Elazığ da trafik kültürü ve trafik saygısı yok mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşamın en önemli iki temel yapısı altında sağlık ve trafik gelir. Bireyin hem kendisi için hem de toplum adına mutlaka bu kriterlere dikkat etmesi çok önemlidir. İnsan ve çevre ile beraber hayata saygı duyabilmek, kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için trafik ile sağlık çok önemlidir. Toplum içerisinde uyulması gereken kurallar bütünü ile beraber, sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenler ön plana çıkarılmalıdır. Maalesef ki Elazığ da trafik kültürü trafik saygısı yoktur

Trafik olgusu içerisinde yer alan, her tür faktörün etkileşiminden ortaya çıkabilecek sorunlara karşı, bireylere kazandırılması öngörülen yaşayış düşünce ve uygulamaların toplumsal bir davranış olarak kabul görmelidir.

Türkiye İstatistik Kurumu veri-lerine göre de rakamlarla tescillenmiştir trafik canavarı şehrimizin sokaklarında caddelerinde. Büyük depremden sonra inşaat şantiyesine dönen şehrimizde ana arterler dâhil her yer delik deşik kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde ve pandemiden sonra sanal alışverişin yoğun olduğu firmaların evlere hizmet ettiği kuryelerin caddelerde sokaklarda vızır vızır dolandığı zamanlarda kazaların maddi ve manevi bedelleri ağır oluyor yayalara saygısız bayan şoförlere taciz…

Oysaki tehlikeli hareket ve du-rumlardan kaçınılarak trafik kurallarına uyularak trafik kazalarını minimize etmek mümkündür. Dünya üzerinde bunu başaran ülkeler mevcuttur. Çok nadir görülen hava ve demir yollarında ki kazalar nasıl bir toplumsal etki yapıyorsa, kara yollarındaki kazalarda en az onlar kadar toplumsal etki yapmalıdır; sıradanlaştırılmamalıdır. Çünkü karayollarında olan trafik kazaları maalesef her yıl binlerle ifade edi-len can kayıplarına yaşamın engelli olasına neden olmaktadır. Nasıl ki; mevsimsel giyilen kıyafetlere, rahatsızlıklarda alınan ilaçlara dikkat ediliyorsa; çok daha önemli olan trafik kurallarına da dikkat edil-meli ciddiye alınmalı, sağlıklı bir ömür geçirmek için dünya yaşamının sonlanmaması için trafikte uygun davranış ve tutumlar sergilenmeli ve bunlar bir toplumsal kültüre dönüştürülmelidir. Karayollarının geometrisi ve trafik işaretleri düzenlenerek çevresel riskler giderilerek önemli iyileştir-meler sağlanabilmektedir. Ancak sürücülerde yolcularda yayalarda, kısacası trafiğin tüm kullanıcıların-da; sorumluluk bilincini, bir kültür haline getirilmeden tam bir iyileştirmeden söz edilememektedir. Tahsil, cinsiyet, yaş ,statü ayırımı yapılmaksızın her birey trafik kültürüne sahip olmalıdır; her türden kurum ve kuruluş el birliği ile tüm iletişim yolları kullanılarak; olumlu hareketler ödülle olumsuz hare-ketler ifşa ile toplumsal trafik güvenliği kültürü kazanılmasına katkı sağlamalıdır. Baskıyla cezayla değil eğitimle bilinçlendirmeyle ancak sonuç elde edilebilmektedir. Kameraların trafik birimlerinin başka bir taşıtın olmadığı, ıssız bir yolda dahi; trafik kurallarına uyabilme kültürü ancak ve ancak eğitimle kazan-dırılabilmektedir.

Ailede ebeveynler, okullarda okulöncesi ile birlikte her evrede öğretmenler bu kültürün oluş-masına katkı sağlamalı, toplumun tüm aktörleri de hal ve hareketleriyle trafik kültürünün gelişmesine ve nihayet topluma yerleşmesine katkı sağlamalıdır. Trafik güvenliği kültürü için yapılması gerekenler: Eğitim; İnsan, doğumuyla birlikte hayata hazırlanmalıdır; trafik kültürü, ailede başlamalı okul öncesi ile birlikte eğitimin her kademesinde güncellenerek geliştirilmelidir. Trafik kuralları; Çocukluk yaşın-dan itibaren verilmeye başlanmalıdır; yaya olarak yolcu olarak dikkat edilmesi gerekenler öğretilmeli-dir. Trafik işaretleri; Çocuğun okula başlaması ile birlikte, okul geçidi yaya geçidi yaya kaldırımı durak trafik lambaları, çocuklara öğretilmeye başlanmalıdır. Çevre; Yol güzergâhları ve etrafındaki düzenle-meler, kullanım kolaylığı ve güvenliği perspektifinden risksiz ve ergonomik olarak dizayn edilmelidir. Medya; Her tür haberde toplumun gözüdür kulağıdır; toplumsal bilgilendirmede, yanlışlar ve doğrular paylaşılarak hataların en aza indirgenmesinde en önemli iletişim yoludur. Trafik kazaları; Yukarıda ve-rilmek istenenler gerektiğince yapıldığında, hasarlı yaralanmalı ölümlü kazalar çok çok azalacaktır. Trafik güvenliği kültürü; Toplumlar, her şey insan için perspektifi ile her kurum her kuruluş kendi görev ve sorumluluğunu gerektiğince yaparak kazaları sürücü hatası diye ötelemeyerek kazalara se-bebiyet verebilecek her tür riski düzeltilerek trafik güvenliği eğitimini okullarında küçük yaşlardan iti-baren vererek denetimlerini oto kontrol esasına dayandırarak hata yapanlara gerekli yaptırımları uy-gulayarak, önlenebilir trafik kazalarını sıfırlamanın yollarını araştırmalıdır. Bunlar yapılabildiğinde tra-fik güvenliği kültürü kendiliğinden oluşacaktır.

 

Toplumda olması istenen trafik güvenliği kültüründen bazıları;

– Bakımsız taşıtla yola çıkılmamalıdır,

– Taşıtta kalitesiz yakıt kullanılmamalıdır,

– Taşıta mevsimine uygun lastik kullanılmalıdır,

– Taşıta kapasitesinin üstünde yolcu yük alınmamalıdır,

– Yaya ve okul geçitlerinde; sürücü yayaya yol vermelidir,

– Güvenli olmayan yollar trafik güvenliğine uygun hale getirilmelidir

, – Sürücü ve yolcu (şehir içi dahil) taşıta binince emniyet kemerini takmalıdır,

– Trafikte en önemli unsur, saygı duygudaşlık sorumluluk kuralı, topluma kazandırılmalıdır,

– Yaya, taşıt yolunun her yerinden karşıdan karşıya geçme hakkının olmadığını bilmelidir,

– Sürücü, taşıt içerisinde sigara içmemeli telefonla meşgul olmamalı aşırı hız yapmamalıdır,

– Kazaların herkesin başına gelebileceği hatırlatılarak, toplumsal umursamazlık durumu ortadan kaldı-rılmalıdır,

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.