height="132" />
Z Kuşağı siyasi liderlerin çalışkan ve güvenilir olanını istiyor!

Z Kuşağı siyasi liderlerin çalışkan ve güvenilir olanını istiyor!

ABONE OL
Oca 10, 2022 23:59
Z Kuşağı siyasi liderlerin çalışkan ve güvenilir olanını istiyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Her kuşak değişikliğinde dünya büyük bir değişimi yaşıyor… 1996 yılı ve sonrasında doğan Z Kuşağı da önümüzdeki yıllarda dünyadaki pek çok alana yön verecek nesil… Dünya düzeninden tüketim alışkanlıklarına, iş yapma biçimlerinden hayat tarzlarına kadar toplumsal bir dönüşüm yaratacak Z Kuşağı pek çok açıdan önem taşıyor. Bu sebeple Z Kuşağını daha yakından tanımak ve daha iyi anlamak için dünya genelinde araştırmalar yürütülüyor. Türkiye’de 13 milyondan fazla bir büyüklüğe sahip olan Z Kuşağını anlamak adına ülkede yapılan araştırmalara göz attık. Z Kuşağının mevcut ihtiyaçlarını, eğitime bakış açılarını, iş hayatından ve gelecekten beklentilerini gözler önüne seriyor…

Kim hangi kuşakta?

Literatürde 1980’den önce doğmuş nesil X, 1980-2000 arası doğmuş nesli ise Y kuşağı olarak adlandırılıyor.

2000’den sonra doğmuş, yani şu an 20 yaş ve altında bulunan Milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. Z kuşağının özelliği teknoloji ile olan ilişkisinin daha önceki jenerasyonlarlardan daha yoğun olmasıdır.

Z Kuşağı yenilmekten korkuyor! Oyun dünyasındaki başarısızlık hayatlarını etkiliyor!

Oyun dünyasının hızla gelişmesini sağlayan Z Kuşağı, aynı zamanda kendi dünyasının merkezine de oyunu koymuş durumda. Gençlerin büyük çoğunluğu çevrimiçi oyunlar oynamakta ve buna büyük bir zaman harcamakta… İşin ilginç tarafı yapılan araştırma sonucunda; oyunlardaki başarısızlığın gençleri gerçek dünyadaki başarısızlıklardan daha fazla etkilediğini gösterdi. Gençler oyunlarda başarısız olmaktan korkuyor… Gerçek dünyadaki başarısızlıklarsa oyun dünyasındaki başarısızlıklardan sonra geliyor.

Araştırma kapsamında Z Kuşağının eğitime bakış açısı da sorgulandı. Araştırma sonuçlarına göre Z Kuşağı öğrencileri üniversitede bölüm seçiminin çok önemli olduğunu belirtiyor. Öğrenciler kendi istedikleri bölümde eğitim almak istiyor. Fakat Z Kuşağı kendilerinin bu konuda yeterince iyi olamayacaklarını düşünüp, ileride rahat bir hayat yaşayamayacaklarına da inanıyor.

Araştırma sonuçları arasında en çarpıcı olanlardan biri ise öğrencilerin okudukları bölümlerin önemli olduğunu ancak verilen eğitim ile iş yaşamının örtüşmediğini düşünmeleri. Aradaki fark nedeni ile de ileride yeterli kazanca sahip olabileceklerine inanmıyorlar. Bu da eğitim kurumlarının öğrencilerin bu düşüncelerini dikkate alıp bu soruna yönelik çözümler bulmalarını gerektiriyor.

Araştırma sonuçlarının en önemlisi öğrencilerin çok para yerine, sevecekleri işi yapmak istemeleri. Önceki nesillere göre Z Kuşağının en büyük farkının bu olduğu söylenebilir. Araştırma sonuçları; gençlerin bölümlerini bitirdiklerinde daha fazla kazanacakları ama hoşlanmadıkları işler yerine, yemek ve yaşamak için yeterli paraya sahip olacakları hoşlandıkları işlerde çalışmak istediklerini gösteriyor. Bu sayede kendilerine daha fazla zaman ayırıp sosyalleşmeyi ve gönüllü organizasyonlara katılmayı düşünüyorlar.

Araştırma sonuçlarıyla birlikte; Z Kuşağı’nın gelecek kaygısının önceki kuşaklara göre daha yüksek olduğunu görüyoruz. Gelecek kaygısı taşıyan Z kuşağı mensubu üniversiteli gençler bunun yanı sıra önemsiz hissettirildiklerini düşünüyor. Bu kuşağın beklentisi daha toplumcu ve bireyi değerli kılan bir yaklaşım modeli olması.

SEÇİMİN KADERİNİ Z KUŞAĞI MI BELİRLEYECEK?

İlk kez oy kullananların yüzde 76.6’sı Cumhur İttifakı’na oy vermedi, Türkiye’nin kaderi Z kuşağının elinde! Şu an 20 yaş ve altında bulunan milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. 2023 seçimlerinde her 5 kişiden biri Z kuşağı olacak. Bu yeni seçmenin önünde set oluşturanlar seçimin kazananı olamayacak. Seçimin kaderi Z kuşağının elinde. Ana muhalefetin oyuna yakın bir oyu olan, 5-6 siyasi partinin oyuna denk gelen bu nüfus, siyasilerin yeni odak grupları olacak. 2018 seçimlerinde ilk defa oy kullananların yüzde 76.6’sı Cumhur İttifakı’na oy vermedi. Gerek iktidar ve gerekse muhalefetin Z kuşağına uygun politikalar belirlemesi şart.

Z Kuşağı siyasi liderlerin çalışkan ve güvenilir olanını istiyor!

Yapılan araştırma Z kuşağının siyasi liderlerde ne gibi özellikler olmasını istediklerini de gözler önüne serdi. Bu özelliklerin başında siyasi liderin “Çalışkan ve Güvenilir” olması geliyor. Bunun yanı sıra refah sahibi olması, yenilikçi ve mevcut koşulları iyi okuması Z Kuşağı’nın bir liderde olmasını beklediği özellikler içinde yer alıyor.

Özellikle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimde

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.