DOLAR 32,3593 0.11%
EURO 35,0937 -0.12%
ALTIN 2.322,420,16
BITCOIN 22954932,50%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Perakende KDV Ne Kadar Olmalı…

Perakende KDV Ne Kadar Olmalı…

ABONE OL
Oca 10, 2022 23:34
Perakende KDV Ne Kadar Olmalı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son aylarda artan gıda fiyatlarının tüketici kadar esnafı da sıkıntıya soktuğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız gıda fiyatlarındaki artışı satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Fiyatlar arttıkça esnafın hem kârı hem de satışı azalıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatların kısmen düşmesi için katma değer vergisinin oranı yüzde 1’e indirilmeli” dedi.

Bizde Elazığ Sürmanşet Gazetesi Olarak sokaklara inip vatandaşımıza sorduk

Perakende KDV ne Kadar olmalı….

Mali Müşavir Vuslat Sena Barut : “Beslenme lüks tüketim değildir. Açlık her canlı için açlıktır. Türkiye’nin %19’u kedi sahibi %6’sı köpek sahibi ve sokaktaki canlarımızın sayısı da 10 milyon civarıdır. Tüm canlarımızın yeterli seviyede beslenebilmesine destek için fiyatlardaki KDV oranı %18’den %1’e düşürülmelidir” ifadelerini kullandı.

Makine Mühendisi Zeynep Umay Aydın:” Allah Aşkına Bir ülke düşünün kedi köpek mamasından Bebek Temel ihtiyaçlarından yatalak hastaların bezlerinden %18 KDV alıyor beslenmek barınmak yaşamak lüks olmuş bizim vatanımızda temek tüketim maddelerini alamayacak hala geldik insanlar çocuk yapmaktan korkuyor bezi maması ne kadar haberiniz va mı süt ya süt bile şuan ne kadar zam almış durumda gerçekten bizim ülkemizde standart şartlarda yaşamak lüks artık” ifadelerine yer verdi.

Hüseyin bey :” Bu KDV indirimleri daha öncede denendi.İnen KDV kadar satıcılar bindirdiği için vatandaşa yansımıyor.” Dedi

‘KDV’DE TOPTAN – PERAKENDE AYRIMI KALDIRILMALI’

Gıda ürünlerinin toptan alımında KDV oranının yüzde 1 olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız gıda ürünlerini toptan alırken yüzde 1 oranında KDV ödediği malları perakende satarken yüzde 8 oranında KDV ekliyor. Örneğin eti toptan alan kasap yüzde 1 KDV ödeyerek alıyor, aynı eti perakende satarken yüzde 8 KDV eklemek zorunda kalıyor. Lokantacı halden aldığı sebzeye yüzde 1 KDV öderken yaptığı yemeği müşterisine sattığında yüzde 8 KDV ekliyor. Oran farklılıkları hem esnafa sıkıntı oluyor hem de yük vatandaşın üzerinde kalıyor. Özellikle dar gelirli vatandaşların gıda alışverişindeki yükünün azaltılabilmesi için gıda ürünlerinin tamamında KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli” şeklinde konuştu.

‘MEVCUT UYGULAMA KAYITDIŞILIĞI ARTIRIYOR’

KDV uygulamasında aynı mal ve hizmetlere farklı vergi oranlarının uygulanmasının hem kayıt dışılığı artırdığına hem de uygulamayı zorlaştırdığına dikkati çeken Palandöken, “Leblebiyi toptan aldığımızda yüzde 1, perakende satarken yüzde 8 KDV ödüyoruz. Aynı leblebiyi işleyerek satarsak KDV oranı yüzde 18’e çıkıyor. Aynı malda birden fazla KDV oranının olması hem uygulamayı zorlaştırıyor hem de kayıt dışılığı artırıyor. Bu nedenle toptan ya da perakende olduğuna bakılmaksızın tüm gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1 olursa hem kayıt dışılık azalır hem de vergi gelirleri artar” sözlerine yer verdi.

Ülkemizde en önemli vergi kalemlerinden biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) yapılan mal ve hizmet teslimlerinde; mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği dolaylı vergi türüdür. Tüketim vergisi olan KDV, 1984 yılında 3065 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.

% 1, % 8 ve % 18 olmak üzere üç çeşit KDV oranı uygulanmaktadır.

Milyonlar Bu Paketi Bekliyor! KDV’si Düşecek Ürünler Belli Oldu

Hem dar gelirlileri hem de reel sektörü rahatlatmak için atılan adımlara bir yenisi daha ekleniyor. Buna göre vergi istisnalarının çerçevesi yeniden belirlenecek. Gıda ve temizlik gibi bazı ürünlerde KDV kaldırılacak ve böylece bu ürünler ucuzlayacak.

Başta ihracatçılar olmak üzere sektörlerin KDV iadelerine ilişkin süreçleri hızlandırılacak. Bu yolla firmaların finansman sıkıntısı önemli ölçüde çözüme kavuşacak.

Hükümetin hem dar gelirliler hem de reel sektörü rahatlatmaya yönelik attığı ekonomik adımlara yenisi ekleniyor. Katma Değer Vergisi Kanunu’ndaki (KDV) oranların sadeleştirilmesi, iade süreçlerinin hızlandırılması, gıda ve temizlik ürünleri gibi bazı mal ve hizmetlerden kesilen verginin kaldırılmasına yönelik düzenleme kısa süre içinde tamamlanacak.

Maliye ve Hazine Bakanlığının uzun süredir gündeminde olan “KDV’nin sadeleştirmesi” çalışmaları hızlandırıldı. 37 yıl önce çıkarılan Katma Değer Vergisi Kanunu’nda reform niteliğinde değişiklikler yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz günlerde “KDV’de devrim geliyor. Piyasa, yaptığımızı görünce şok olacak” açıklaması ile bu konuda bir reform yapacakları mesajını vermişti.

AK Parti’nin ekonomi kurmayları, vatandaşın temel gıda ve ihtiyaçlarından kesilen KDV’nin kaldırılmasının hayata geçmesi ile bazı ürünlerin fiyatlarına, bu adımın indirim olarak yansıyacağına dikkat çekti. Hangi ürünlerde KDV’nin

kaldırılacağı veya istisna kapsamına alınacağı konusunda Maliye Bakanlığının etki analizi çalışması devam ediyor. AK Parti MKYK Üyesi Burhan Sakallı da Bakanlığın yaptığı çalışmaları sosyal medya hesabından “Katma Değer Vergisi’nde sadeleştirmeye ve indirime gidiliyor. Bu indirim etiketlere de yansıyacak” şeklinde duyurdu. AK Parti kaynakları, başta ihracatçılar olmak üzere sektörlerin KDV iadelerine ilişkin süreçlerin hızlandırılması ile de firmaların finansman sıkıntısının çözülmesinin amaçlandığını kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.