height="132" />
STANFORD LİSTESİ

STANFORD LİSTESİ

ABONE OL
Eki 30, 2021 16:02
STANFORD LİSTESİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Stanford Üniversitesi dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2’lik dilime giren akademisyenleri açıkladı. Fırat Üniversitesi’nden listeye 42 akademisyen girdi. Bu liste içerisinde enerji ve bilgisayar-yazılım çalışan araştırmacılar dikkat çekiyor. Bu araştırmacıların listeye girmesi, çalıştıkları konunun güncel olması ve çalışan kişilerin yenilikçi yaklaşım sergileyebilme alan zenginliği oluşturmasıdır.

İlave olarak bu konuların güncel olması nedeniyle çalışan kişilerin fazlalığı nedeniyle atıf alabilme şanslarının yüksek olmasıdır. Aslında bu kriterler azımsanmayacak bir başarıyı göstermiş olsa da, yeterli bir sıralama kriteri değildir. Örneğin sosyal bilimler konularında çalışan ve sayısız kitap çıkaran akademisyenler için bu kriterlerin geçerli olmaması ve oldukça zor olması handikaptır. Yoksa alanında çok önemli eserler çıkaran akademisyenler mevcuttur.

Örneğin Prof. Dr. Orhan KILIÇ son üç yılda üç önemli eser ortaya koymuştur. Bu eserler alanında tek ve oldukça önemli bir literatür ve alan araştırması gerektirmektedir. İletişim Fakültesinden; Doç. Dr Yunus NAMAZ, radyo televizyon ve sinema alanında önemli sayılabilecek bir eser olan Sinematik Söylemler kitabı ile okurlarına kavuşmuştur. Dünya sineması için önemli saptamalar içermektedir. Edebiyat alanında yurt dışı sempozyumları organize eden ve yurt dışı Türki devletleri ile ortak birçok çalışma yürüten değerli akademisyenler mevcuttur. Bu listeyi çoğaltmak mümkündür.

Stanford listesi değerlidir. Ancak; bu değerlendirme dışında daha güncel ve ülkemiz koşullarına da uyum sağlayabilecek kriterlerin ortaya konulması ve bu listelerin daha güncel ve objektif olması gerekmektedir. Bu listeye giren araştırmacıların atıf aldıkları çalışmalar değerlidir. Ancak bu atıfların, geçmişte yapılan, temel sayılabilecek araştırmalarla, sıralamaya etki yaptığı da unutulmamalıdır. Geçmişte yapılan temel araştırmalar tabi ki önemlidir. Ancak; araştırmacının son 5 yılda yaptığı yayınlar daha önemlidir.

Ayrıca listeye giren araştırmacıların birçoğunun bir ekip ile birlikte çalıştıkları, bu ekibin içerisinde ve yayınında bulunan 3,4 araştırmacının aynı yayınlarda bulunarak, aynı atıflar sayesinde listeye girdikleri de bilinmelidir.

Listeye giren birçok akademisyenin, laboratuvar cihazları, alet ve ekipman açısından çalışma koşullarının da, bu sıralamaya etki yaptığı unutulmamalıdır.

Bazı araştırmacıların çalıştıkları konuların, çalışan kişilerin azlığı nedeniyle az atıf almış olması, uzun süreli alan araştırması gerektiği, yayın yapabilecek uluslararası dergi azlığı bu kriterlere negatif etki yaptığı da bilinmelidir.

Bu liste değerli, araştırmacıların mutlaka yapmış oldukları çalışmaların önemli bir meyvesi ancak, yukarıda bahsettiğim kriterlerden dolayı objektif olmaktan uzaktır.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.