DOLAR 32,3382 0.17%
EURO 35,1821 -0.03%
ALTIN 2.243,720,02
BITCOIN 2097294-5,47%
Elazığ

HAFİF YAĞMUR

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

KİLO VERMENİZİ SAĞLAYACAK 7 BASİT İPUCU

KİLO VERMENİZİ SAĞLAYACAK 7 BASİT İPUCU

ABONE OL
Eyl 12, 2021 21:24
KİLO VERMENİZİ SAĞLAYACAK 7 BASİT İPUCU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde, nasıl kilo verileceği ve forma girilebileceği konusunda sonu gelmeyen ve yanıltıcı olabilen çok fazla bilgi var. Kilo verme konusunda ipuçları arıyorsanız, bu sonsuzmuş gibi görünen kafa karıştırıcı ve yanıltıcı bilgilerden sıkıldıysanız; sizin için kaleme aldığım aşağıdaki 7 basit ipucu kilo verme ve zindelik hedeflerinize doğru yola çıkmanızı sağlayacak ve bu süreci kolaylaştıracaktır.

İşte sağlığınızı iyileştirmek ve kilo vermenize yardımcı olmak için en iyi 7 ipucu:

1. YAVAŞ YİYİN

Yediğiniz hız, ne kadar yediğinizi ve kilo alma olasılığınızı etkilemektedir. Farklı yeme hızlarını karşılaştıran araştırmalar, hızlı yiyenlerin yavaş yiyenlere göre daha fazla yemeye ve daha yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip olma ihtimalinin daha fazla olduğunu göstermiştir. İştahınız ne kadar yediğinize ve ne kadar doyduğunuza göre hormonlar tarafından kontrol edilir. Hormonlar, aç veya tok olup olmadığınızı beyninize bildirir. Ancak beyninizin bu mesajları alması yaklaşık 20 dakika sürer. Bu nedenle daha yavaş yemek, beyninize tok olduğunuzu algılaması için gereken zamanı verecektir. Sizde, yavaş yiyerek öğünlerde tükettiğiniz kalori miktarını azaltabilecek ve kilo vermenizi kolaylaştırabileceksiniz.

2. YETERİNCE SU İÇİN

Su, sağlığın önemli ve sıklıkla gözden kaçan bir göstergesidir. Yeterli su içmek sağlığınız için önemlidir. Birçok çalışma, suyun kilo kaybını artırabileceğini ve kilo korumayı teşvik edebileceğini hatta her gün yaktığınız kalori miktarını biraz artırabileceğini göstermiştir. Ayrıca yemeklerden önce su içmenin iştahınızı ve sonraki öğünde yiyecek alımınızı azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, kola, meyveli gazoz, meyve suyu, enerji içeceği, meyveli soda gibi ekstra şeker içeren içeceklerin yerine su içmek çok önemlidir. Böylece şeker ve kalori alımınızı önemli ölçüde azaltacaksınız. Düzenli olarak su içmek, diyet kalitesinin artmasıyla da bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle yetişkin bir birey günlük 8 ile 15 bardak arasında su tüketmelidir.

3. KIZARTMADAN UZAK DURUN

Yemek hazırlamanın yolları büyük ölçüde kilo alımı üzerindeki etkilidir. Yağlardan kızartma yapılarak hazırlanan besinlerin kalori içeriğini artırmakta ve daha fazla kilo almamıza sebep olmaktadır. Ayrıca kızartma yöntemiyle yapılan yemekler, kanser, kalp hastalığı, obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kızartma yöntemi yerine haşlama, buğulama, fırında pişirme gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanarak hem kilo alımını engelleyebilir hem de sağlıklı yaşayabilirsiniz.

4. İLAVE ŞEKERİ AZALTIN

İlave eklenen şeker, kilo vermenin önündeki en büyük engellerden biridir. Çoğu insan bunun bilincinde olmasına rağmen şekeri çok fazla tüketmektedir. Araştırmalar, şeker tüketiminin artan obezite riskinin yanı sıra tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlarla güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Kilo vermek istiyorsanız, ilave şekeri mutlaka azaltmalısınız. Bunun yanı sıra gıda etiketlerini mutlaka okuyun, çünkü sözde sağlıklı yiyecekler bile şekerle dolu olabilir.

5. UYKU

Yeterli ve kaliteli uyku almanın önemi göz ardı edilemez. Gözlemsel çalışmalar, uyku kısıtlaması ve obezite arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Yeterince uyumayan insanlar, yağ, şeker ve kalori bakımından daha yüksek gıda seçimleri yapma eğilimindedir ve bu da potansiyel olarak istenmeyen kilo alımına yol açar. Ayrıca uykusuz kalan kişilerde, iştah artışı ve tokluk hissinin azalması gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Dahası, yeterince ve kalite uyumamanın, kilo alımı ve obezite için en güçlü bireysel risk faktörlerinden biri olduğu kanıksanmamalıdır. Bu nedenle yetişkin bireylerin sağlıklı yaşam ve beslenme için günde ortalama 6-8 saat arasında uyuması gerekir.

6- HAREKETE GEÇİN

Egzersiz hem kilo vermede hem de kilonun korunmasında çok etkilidir. Kilo verme ile egzersiz birbirinden ayrılmaz ikili gibidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, yaktığınız kalori miktarını artırır ve vücut yağını kaybetmenize yardımcı olur. Ayrıca egzersiz, kilo vermenizin yanı sıra kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirmenizi, enerji seviyenizi artırmanızı, kronik hastalık risklerinizi azaltmanızı, uykunuzu iyileştirmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle her gün yaklaşık 30 dakika orta ile yüksek yoğunlukta egzersiz yapmayı hedefleyin ya da mümkün olduğunca merdivenleri kullanın ve kısa yürüyüşlere çıkın.

7. GÜN BOYUNCA YEDİKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN YENİ GÜNE HAZIRLIK YAPIN

Yapılan araştırmalar beslenme günlüğü tutulmasının kilo vermede farkındalığın artmasını sağladığını göstermiştir. Beslenme günlüğü, gelecek günde bugünden yapılan yanlışlıkları önleyecek ve kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Bunun için sizde basit kalori cetveli tutun ve bunu gün sonunda değerlendirin. Böylece kilo verme süreciniz hem kolaylaşacak hem de sağlıklı bir şekilde devam edecektir.

Diyetisyen EDA BAL

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.